TARTALOM

 VISSZA

 


SE: Tájékoztató anyagok a légzésvédelemről és az egyéni védőfelszerelésekről


SE: Tájékoztató anyagok a légzésvédelemről és az egyéni védőfelszerelésekről

| |
 

A Semmelweis Egyetem tájékoztatója teljes terjedelemben itt érhető el: http://semmelweis.hu/hirek/2020/03/18/tajekoztato-anyagok-a-legzesvedelemrol-es-az-egyeni-vedofelszerelesekrol/

Légzésvédelmi tudnivalók:

Sebészeti maszkok


Elsősorban a viselő személy által kilélegzett, kiköhögött stb. cseppektől, kórokozóktól védik a környezetet, tehát azok viselik, akiktől a környezetet szeretnénk megvédeni. Viselési idejük órákban nem meghatározható, amint átnedvesednek, cserélni kell azokat, mivel a nedves környezet táptalajul szolgál a kórokozóknak, így növelik a fertőzés veszélyét!Szűrő típusú légzésvédő eszközök: részecskeszűrő félálarcok (FFP1, FFP2, FFP3)


Rendeltetésük, hogy – a védendő személy számára – a levegőben lévő szennyező anyag belégzéssel történő szervezetbe jutását az egészséget nem károsító szintre csökkentse. A védelem nem lehet 100%-os, az ún. alászívás miatt. A gyártók feltüntetik a megengedett munkahelyi koncentráció és a védőeszköz alászívási tényezőjéből kalkulált ún. névleges védelmi tényezőt (NPF=Nominal Protection Factor). Ez tájékoztató jellegű adat, amellyel a gyártó azt fejezi ki, hogy a konkrét védőeszközt a munkahelyi megengedett koncentráció hányszoros értékéig ajánlott használni. Három védelmi fokozat van: FFP1, FFP2 és FFP3. A védőképesség 3-as számmal rendelkező maszkok esetén a legnagyobb.Az egészségügyben a hordhatóság időtartama az egyszeri beavatkozás időtartamát jelenti! A maszkot ez után ki kell dobni. A gyaníthatóan fertőzött betegekkel érintkezők számára FFP2 és FFP3 egyszer használatos részecskeszűrő maszkok viselése ajánlott.


A védőeszköz hatékonyságának minden esetben alapvető feltétele az alászívás csökkentése miatt az arcon a kellő beállítás, beszabályozás és rögzítés: • Az arcot simára kell borotválni, mivel a szakáll, illetve egyéb arcszőrzet gátolhatja az arc és az álarc szélének érintkezését!

 • A hosszú hajat hátul copfban össze kell fogni.


Mire kell ügyelni a légzésvédő felhelyezésénél? • Helyezze el a felső pántot a fejtetőn! Az összecsavarodott pántot igazítsa meg!

 • Formázza az orrlemezt az orr és az arc kontúrjához a biztonságos szigetelés érdekében!

 • SZELEP NÉLKÜLI álarc esetén végezzen erős kilégzést! SZELEPES álarc viselésénél pedig végezzen erős belégzést.

 • Ha a levegő az orr körül áramlik, állítsa be újra az orr-részt!

 • Ha a légzésvédő széleinél a levegő szivárog, simítsa ki a pántokat a fej körül!

 • Paneles szerkezetű félálarcoknál bizonyosodjon meg arról, hogy a paneleket teljesen kihajtotta és nem fordultak be!

 • Helyezze el az alsó pántot a fül alatt, vigyázzon arra, hogy a pánt ne csavarodjon össze!

 • Egyéni védőfelszerelés helyes használata


  Az egyéni védőfelszerelések fel- és levétele során a WHO ajánlásának megfelelő szabályok betartásával csökkenthető mind az egészségügyi dolgozók, mind a páciensek megfertőzésének kockázata járványhelyzetben. A Semmelweis Egyetem alábbi oktatóvideója az egyéni védőfelszerelések szakszerű használatát mutatja be.  Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

  Videó: Sturbán László, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

  Forrás: Semmelweis Egyetem

  A Semmelweis Egyetem tájékoztatója teljes terjedelemben itt érhető el: http://semmelweis.hu/hirek/2020/03/18/tajekoztato-anyagok-a-legzesvedelemrol-es-az-egyeni-vedofelszerelesekrol/  Kulcsszavak

  védőfelszerelések, oktatóvideó, Semmelweis Egyetem

Kapcsolódó anyagok

SE: Tájékoztató anyagok a légzésvédelemről és az egyéni védőfelszerelésekről

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

2020.április 1.-én a NEJM egy jelentős figyelmet kiváltó szerkesztőségi közleményt jelentetett meg Harvey V. Fineberg, a National Academy of Medicine előző elnöke tollából. A jeles szerző egy teljesen új “haditervet” javasol az USA számára a COVID-19 járvány leküzdésére. Javaslatának lényege, hogy 1/ az USA elnöke nevezzen ki egy neves katonai “parancsnokot", aki a szektorokon átívelően irányítja a védekezést 2/ legyen masszív, több millió főre kiterjedő, gyors tesztelés 3/ kellő számban biztosítani kell a védőfelszereléseket és az ellátáshoz szükséges eszközöket országos szinten 4/ egy új osztályozási modell alkalmazása: fertőzött, vélelmezhetően fertőzött, fertőzésnek kitett, nem fertőzött és nem is volt fertőzésnek kitéve, felgyógyult 5/ a teljes lakosság mozgósítása 6/ a tevékenység végzésével egyidejű tanulás és kutatás. Véleménye szerint, ha mindez megvalósulna, akkor nem csupán a járványgörbe ellaposítása, hanem letörése válna lehetségessé az USA-ban.

Tovább


A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Tovább


A COVID-19 kezelésére vonatkozó pulmonológiai konszenzus dokumentum

24 nemzetközi szakértő elkészítette a COVID-19 kezelésére vonatkozó pulmonológiai konszenzus dokumentumot. A dokumentum lényegre törően, jól áttekinthetően foglalkozik az epidemiológiával, a klinikai képpel, a súlyossági osztályozással, a laboratóriumi, a képalkotó, a pulmonológiai vizsgálatok indikációjával, a leletek értékelésével, a kezeléssel, a stádiumtól függő kezeléssel, az egyes gyógyszerek indikációjával, a kritikus állapotú betegek ellátásával, az egyéni és a közösségi védelem eszközeivel, használatukkal. Számos szemléletes ábra, táblázat segíti a gyors tájékozódást. Mindenki számára hasznos dokumentum!

Tovább