hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


COVID-19: közüzemi szolgáltatásokat végzők biztonsága


COVID-19: közüzemi szolgáltatásokat végzők biztonsága

| | |
 

Az alábbi hyperlinken tölthető le a CDC belső útmutatása biztonsági intézkedésekre a létfontosságú közüzemi szolgáltatásokat működtető dolgozók körében, akik feltehetően vagy bizonyítottan COVID-19 fertőzött személyekkel érintkeztek:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/critical-workers/implementing-safety-practices.html?referringSource=articleShare


Az útmutatás elveinek gyakorlati alkalmazásával a létfontosságú közösségi szolgáltatások dolgozói egy esetleges fertőződés ellenére is szolgálatban maradhatnak feltéve, hogy tünetmentesek, és a munkahelyük is követi a szokásos járványvédelmi intézkedéseket.
Fertőzést a dolgozók saját háztartásukban szerezhettek, vagy úgy, hogy 2 méteres körön belül tartózkodtak feltehetően vagy bizonyosan fertőzött betegekkel. A veszély akkor is fennáll, ha az utóbbi személyek a találkozás előtti 48 órában még tünetmentesek voltak.

A közüzemi szolgáltatók munkatársai fertőzés gyanú, de tünetmentesség esetén 5 alapvető intézkedéshez kötelesek alkalmazkodni, műszak előtt és a teljes munkaidőben:
• Előszűrés: munkába lépés előtt a testhőmérséklet és a jellemző tünetek ellenőrzése. A hőmérőzést lehetőleg még a telephelyen kívül kell elvégezni.
• Rendszeres ellenőrzés: Láz és tünetmentesség esetén minden dolgozó fokozottan ügyeljen saját egészségi állapotára, a munkáltató munkaegészségügyi protokolljának megfelelően.
• Maszkot kell viselni: ez minden dolgozóra nézve kötelező, az esetleges fertőző érintkezést követő 14-ik nappal bezárólag. A maszkot a munkáltató biztosítja, de hiány esetén engedélyezheti, hogy a dolgozók a saját textil-alapanyagú maszkjukat használják.
• Távolságtartás: munkakörük szerint a dolgozók egymástól 2 méter távolságot kötelesek betartani.
• Tisztító és fertőtlenítő takarítás: minden üzemi területen kötelező, tehát irodákban, mosdókban, és a közös használatú belső terekben is, továbbá a több személy által használt elektronikus eszközöket is így kell kezelni.

Ha műszak alatt bármely dolgozón tünetek jelentkeznének, azonnal hazaküldendő, és a munkahelyén fertőtlenítő takarítást kell végezni. Mindenképpen tisztázandó, hogy munkatársai közül kivel érintkezett, visszamenőlegesen 48 órás időtartamra is. Amennyiben az érintkezési távolság 2 méternél rövidebb volt, a fertőződés megtörténtnek kell tekinteni.

A CDC szerint a fenti szabályok betartásával a munkahelyen a COVID-19 fertőzés megelőzhető, illetve terjedése mérsékelhető. Külön keretben közlik a létfontosságúnak minősített szolgáltató munkahelyeket, és a dolgozóknak részletes tanácsokat is adnak az alábbiak szerint:
• megosztva senki ne használjon mikrofonokat és fejhallgatókat, vagy bármilyen más eszközt, a száj vagy az orrnyílások közelében.
• a gyakran érintett felületeket naponta többször kell tisztítani.
• a maszkokat a dolgozók és a munkáltatók is ellenőrizzék, és olyanok legyenek, hogy nem járjanak munkabiztonsági kockázattal.
• a munkáltató köteles gondoskodni a légkondicionáló berendezések rendszeres karbantartásáról.
• munkaközi szünetekben is be kell tartani a 2 méteres távolságot, a pihenő helységekben kerülni kell a csoportosulást, és tartózkodni kell az ételek közös fogyasztásától.

A CDC honlapján megjelent közlemény spanyol, kínai, vietnámi és koreai nyelven is közvetlenül letölthető, sőt nyomtatóbarát és röplap változatban is:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/critical-workers/implementing-safety-practices.html?referringSource=articleShare


eLitMed.hu
Balázs Péter dr.
2020. április 10.Kulcsszavak

COVID-19, közüzemi dolgozók, CDC, biztonság

Kapcsolódó anyagok

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Diabetológus megjegyzése

COVID-19: A kontaktok követésének részletes előnyei

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Tovább


Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Többeket távol tart mind az orvosi vizittől, mind a korábban szedett gyógyszereiktől a korona vírus okozta bizonytalan helyzet. Orvosokat, pácienseket egyaránt. Sokakat az interneten keringő álhírek rémítenek el, másoknak a személyes találkozás, a kórházba belépés maga a mumus. Most valamennyi szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy minden olyan kezelésre, diagnosztikára és gyógyszeres terápiára szükség van, amelyek elmulasztása a későbbiekben tartós egészségkárosodást, vagy akár életveszélyes következményekkel járhat. Legyen az egy vérnyomáscsökkentő készítmény, vagy akár tényleg akár egy életmentő daganat ellenes terápia.

Tovább


Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Jogosan állapítja meg a cikk szerzője, hogy ebben a tekintetben senki nem tud akár rövid vagy hosszú távú prognózist mondani. Nem tudhatjuk, hogy a régi struktúrák és beidegződések hogyan változnak meg a napjainkban lejátszódó események hatására. Bizonyos kérdések azonban olyan válaszadási kényszereket tesznek nyilvánvalóvá, amelyekből mégis képet alkothatunk a jövőt illetően. Ezek a kérdések: az idő gyorsulása, az új klinikai irányelvek, az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, az orvos-beteg kapcsolat változása, készenlét a veszélyekkel szemben és a társadalmi egyenlőtlenségek.

Tovább


Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Tovább