hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert gátló gyógyszerek és a Covid-19 kockázata


A renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert gátló gyógyszerek és a Covid-19 kockázata

| | |
 

Jelenleg is aggodalom övezi a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszerre ható gyógyszerek alkalmazását azoknál a személyeknél, akik koronavírus-betegség 2019-nek (Covid-19) vannak kitéve, mert a vírus a 2-es típusú angiotenzinkonvertáló enzimet (ACE2) használja receptorként, ami miatt az említett gyógyszerek szedése fokozott kockázatot jelenthet. A közleményben az ACE-gátlók, az angiotenzinreceptor-blokkolók, a bétablokkolók, a kalciumcsatorn-gátlók vagy a diureteicumok előzetes szedése és a Covid-19 teszt pozitív vagy negatív eredményének a valószínűsége, valamint a pozitív vizsgálati eredményű betegeknél fellépő súlyos lefolyású (intenzívbetegellátás, mesterséges lélegeztetés szükségessége vagy halálos kimenetel) Covid-19 valószínűsége közötti összefüggést elemezték. A Bayes-féle elemzés során összehasonlították az említett gyógyszereket szedő és nem szedő összes páciens kimeneteli mutatóit, valamint külön vizsgálták a magas vérnyomásban szenvedőkét is, figyelembe véve az egyes gyógyszerek felírását befolyásoló tényezőket is. Jelentősnek a legalább 10%-os különbséget tartották. 12.594 páciensnél végeztek Covid-19 tesztet, akik közül összesen 5894-nek (46,8%) pozitív a vizsgálata; közülük 1002 személynek (17,0%) súlyos lefolyású betegsége volt. 4357 beteg (34,6%) kórelőzményében szerepelt magas vérnyomás, közülük 2573-nak (59,1%) volt pozitív a tesztje, akik közül 634-nél (24,6%) súlyos lefolyású volt a Covid-19. Nem lehetett összefüggést kimutatni egyetlen vizsgált gyógyszercsoport és a pozitív teszt nagyobb valószínűsége között. A pozitív teszteredményű páciensek között egyik vizsgált gyógyszernek a szedése sem járt együtt a súlyos lefolyású Covid-19 kialakulásának a nagyobb kockázatával.

A közlemény eredményei alapján, az 5 vizsgált, leggyakrabban alkalmazott vérnyomáscsökkentő gyógyszercsoport közül egyik sem növelte jelentősen a pozitív Covid-19 tesztnek a valószínűségét, illetve, hogy a pozitív teszteredményű betegek között súlyosabb lesz a betegség lefolyása.


Eredeti közlemény: Reynolds HR, Adhikari S, Claudia Pulgarin C, et al. Renin–Angiotensin–Aldosterone System Inhibitors and Risk of Covid-19. N Engl J Med. Előzetes elektronikus közlés: 2020.05.01. DOI: 10.1056/NEJMoa2008975


Szemlézte:
Vályi Péter dr.

eLitMed.hu
2020.május 6.


Kulcsszavak

COVID-19, renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer, ACE-gátló, ngiotenzinreceptor-blokkoló, a bétablokkoló, a kalciumcsatorna-gátlók, diureteicum, cardiovascularis

Kapcsolódó anyagok

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Diabetológus megjegyzése

COVID-19: A kontaktok követésének részletes előnyei

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Tovább


Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Többeket távol tart mind az orvosi vizittől, mind a korábban szedett gyógyszereiktől a korona vírus okozta bizonytalan helyzet. Orvosokat, pácienseket egyaránt. Sokakat az interneten keringő álhírek rémítenek el, másoknak a személyes találkozás, a kórházba belépés maga a mumus. Most valamennyi szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy minden olyan kezelésre, diagnosztikára és gyógyszeres terápiára szükség van, amelyek elmulasztása a későbbiekben tartós egészségkárosodást, vagy akár életveszélyes következményekkel járhat. Legyen az egy vérnyomáscsökkentő készítmény, vagy akár tényleg akár egy életmentő daganat ellenes terápia.

Tovább


Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Jogosan állapítja meg a cikk szerzője, hogy ebben a tekintetben senki nem tud akár rövid vagy hosszú távú prognózist mondani. Nem tudhatjuk, hogy a régi struktúrák és beidegződések hogyan változnak meg a napjainkban lejátszódó események hatására. Bizonyos kérdések azonban olyan válaszadási kényszereket tesznek nyilvánvalóvá, amelyekből mégis képet alkothatunk a jövőt illetően. Ezek a kérdések: az idő gyorsulása, az új klinikai irányelvek, az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, az orvos-beteg kapcsolat változása, készenlét a veszélyekkel szemben és a társadalmi egyenlőtlenségek.

Tovább


Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Tovább