hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A dohányzás COVID-19 esetében sem tesz jót a légutaknak


A dohányzás COVID-19 esetében sem tesz jót a légutaknak

| | |
 

Az American Journal of Respiratory Critical Care Medicine április 24-i elektronikusan megjelent közleményében a szerzők tudományosan bizonyították, hogy a dohányzás fokozza a tüdőben a SARS-CoV-2 receptoraként működő ACE2 gén expresszióját.

2020. március 11-én a WHO világjárványnak nyilvánította a COVID-19-et. Kórokozója a SARS-CoV-2, egy új típusú koronavírus, amely filogenetikai szempontból hasonlít a SARS-CoV-ra genomjuk 80%-os egyezése révén. A SARS-vírusok a légzőrendszerben akut tüneteket okoznak. Ugyanazon receptorhoz kapcsolódnak, mint az angiotenzim konvertáz enzim 2-es típusa (ACE2), amelyet eddig egyedüli SARS-CoV-2 receptorként azonosítottak. A CoV-2 fertőzés a tüskék fehérjéit is aktiválja a vírus behatolásához. A folyamat beindulását a gazdasejt két enzimje, a furin és a TMPRSS2 is támogathatja. A jelenlegi súlyos helyzetben nagyon fontos hangsúlyozni a dohányzás mint súlyos kockázati tényező jelentőségét.

A szerzők transcripciós adatokat hasonlítottak össze, hogy megvizsgálják a tüdőszövetben az ACE2, a furin és a TMPRSS2 gén-expressziójának összefüggését a dohányzással. Különböző etnikumok tüdőrákos betegeinek szövetmintáit használták a vizsgálathoz, továbbá egészséges kis-sejtes és nagy-sejtes mintákat, illetve egészséges és COPD-s betegek szövetmintáit.

A dohányzási szokásokat bemondás alapján rögzítették, így a következő csoportokat alakították ki: soha nem dohányzott, régebbi dohányos, jelenleg is dohányzó.

A nem és az életkor nem befolyásolta az ACE2- és a furin-expressziót, míg az életkor némely adatbázisokban fordított arányban állt a TMPSS2-expresszióval.

Bronchiális hámsejteket, valamint CD45+fehérvérsejteket is elemeztek 6 soha nem dohányzó és 6 jelenleg is dohányzó esetében.

A tüdő ACE2 génexpresszió up-regulációját lehetett azonosítani a valaha is dohányzóknál a soha nem dohányzókhoz viszonyítva, a metaanalízis szerint 25%-os mértékben.

A dohányzásnak ez az ACE2 up-reguláló hatása fokozott rizikót jelent a SARS-CoV-2 vírus kötődése szempontjából.

Az up-reaguláció a COPD-s betegekre is jellemző volt, de ez inkább a dohányzási státusszal volt összefüggésben.

Azt is megfigyelték, hogy a sejtek aránya is megváltozik az alveolusok hámrétegében: a nyákot és surfactant termelő 2-es típusú pneumocyták száma csökken és az 1-es típusú pneumocyták száma növekszik. Az 1-es típusú pneumocytákon a leginkább kifejezett az ACE2 gén-expressziója. Ez a megfigyelés egybevág más újabban közölt tanulmányokkal is.

További kutatások szükségesek a patomechanizmus tisztázására, az azonban nyilvánvaló a vizsgálatból, hogy a dohányzás rizikófaktor a COVID-19 szempontjából és a dohányosokat veszélyeztetett csoportnak kell tekinteni.

Szemlézte:
dr. Gyovai Gabriella

Eredeti közlemény:
Cai G, Bossé Y, Xiao F, Amos C: Tobacco Smoking Increases the Lung Gene Expression of ACE2, the Receptor of SARS-CoV-2 April 24, 2020 American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

eLitMed.hu
2020.május 7.


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Tovább


Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Többeket távol tart mind az orvosi vizittől, mind a korábban szedett gyógyszereiktől a korona vírus okozta bizonytalan helyzet. Orvosokat, pácienseket egyaránt. Sokakat az interneten keringő álhírek rémítenek el, másoknak a személyes találkozás, a kórházba belépés maga a mumus. Most valamennyi szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy minden olyan kezelésre, diagnosztikára és gyógyszeres terápiára szükség van, amelyek elmulasztása a későbbiekben tartós egészségkárosodást, vagy akár életveszélyes következményekkel járhat. Legyen az egy vérnyomáscsökkentő készítmény, vagy akár tényleg akár egy életmentő daganat ellenes terápia.

Tovább


Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Jogosan állapítja meg a cikk szerzője, hogy ebben a tekintetben senki nem tud akár rövid vagy hosszú távú prognózist mondani. Nem tudhatjuk, hogy a régi struktúrák és beidegződések hogyan változnak meg a napjainkban lejátszódó események hatására. Bizonyos kérdések azonban olyan válaszadási kényszereket tesznek nyilvánvalóvá, amelyekből mégis képet alkothatunk a jövőt illetően. Ezek a kérdések: az idő gyorsulása, az új klinikai irányelvek, az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, az orvos-beteg kapcsolat változása, készenlét a veszélyekkel szemben és a társadalmi egyenlőtlenségek.

Tovább


Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Tovább