TARTALOM

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2006;16(10)


 


A medicina hatalma és kiszolgáltatottsága


A medicina hatalma és kiszolgáltatottsága
dr. Bánfalvi Attila
| |
 
Némelyek számára a medikalizáció fogalma csak olyan tematikát nyithat meg, amelyben főként két tézist lehet felállítani és taglalni: - A medicina hatalmi ággá növi ki magát. Fő aktorai, az orvosok pedig „jogosulatlan” és olykor ártalmas fennhatóságot gyakorolnak az átlagpolgárok legszemélyesebb testi-lelki élete felett. - A medikalizáció olyan diskurzust nyit meg, amely szükségszerűen a medicina „megsemmisítő” kritikáját célozza meg, és amely az orvosok munkáját általában véve rossz színben tünteti fel; ezért a medikalizáció kifejezés használata medicina- és orvosellenességet von maga után.

Kapcsolódó anyagok

Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

COVID-19: Az egészségügyi laboratóriumi diagnosztika kritikus szerepe

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

Hozzászólások:

1.,   Gajdos Ágoston mondta   2011. Február 01., Kedd 19:06:21
Az új orvosi identitás kialakulása különösen nagy problémát jelent már az orvosképzés során is az egyetemi, orvostanhallgatói szubkultúrában. A rejtett curriculum elsajátítása közben olyan szakadékok nyílhatnak a képzésnek alávetett hallgatók személyiségében, melyeket csak hosszas munkával lehet betemetni...Ezért különösen fontosnak tartom, hogy az egyetemi képzésnek szerves része legyen a biomedikálistól eltérő humaniórák anyagának oktatása. Tapasztalatom az, hogy az ilyen jellegű képzéssel kiegészített egyetemi oktatás sokkal érdekesebb, inspirálóbb és lelkesítőbb a diákokra nézve, mint az ezt nélkülöző tecnokratikus jellegű tanítás, ahol csak a "fontos" és nagy tradíciójú tárgyak súlya mérhető.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Szellemi bűvészmutatványok – Darwinnal

Ha Darwin feltámadna, nem lehet tudni, mennyire örülne mai konjunktúrájának. Ma minden teli van vele. Az evolúció szent szó, amely egyfajta aduként, jolly-jokerként mindenre ráhúzható...

Tovább


Mégis kinek az élete? -- beszélgetés a Centrál Színházban az eutanáziáról

A Centrál Színház nagysikerű előadása, a Mégis kinek az élete? után orvosok és színészek vitatták meg az eutanázia napjainkban is folyamatosan vihart kavaró kérdéseit 2011. december 7-én.

Tovább


Az élet álom és improvizáció - Álomszínház

Parádi József pszichiáter, pszichoterapeuta beszél az álmokról mint életünk racionalitáson túl lévő jelzéseiről, a szorongásos álmok hasznáról, a szenoi nép tanításairól, a normalitás embertelenségéről, az Álomszínház gyakorlatáról, s arról, hogy mielőtt betegeinek felírt volna egy gyógyszert, kipróbálta magán...

Tovább


Bérrabszolgaság és depresszió

Az MPT soproni vándorgyűlésén elhangzott előadása kapcsán Frecska Ede professzort a depresszió evolúciós-kulturális dimenziójáról kérdeztük.

Tovább