hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Szubtilis acélszobrok| |
 

A IX. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion legjobb alkotásait bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a Dóm téren; az augusztus végéig látható tárlat a Szegedi Szabadtéri Játékok kísérőrendezvénye.

Árvai István, a K-ARTS KÉSZ művészeti gyűjtemény vezetője elmondta, hogy a bemutatott alkotások jelentős része június 18. és július 3. között készült a KÉSZ-csoport kecskeméti acélszerkezet-gyártó telephelyén, ahol 2004 óta rendezik meg a ma már az egyetlen hazai ipari háttérrel rendelkező művészeti alkotótábort.

A tábor egyediségét az adja, hogy a nagyüzem teljes ipari arzenálja, eszközparkja a művészek rendelkezésére áll, nagy teljesítményű hegesztőgépekkel, plazmavágókkal, hengerítő géppel dolgozhatnak és az acélalapanyagok nagyon széles palettáját használhatják fel.

Nagy T. Katalin művészettörténész kifejtette, hogy a szobrászat a leginkább anyag- és technikafüggő képzőművészeti ág, ezen belül is az acél- és vasszobrászat a legbonyolultabb. Acélból ugyanakkor változatos művek készíthetők, alkalmas a különböző plasztikai kísérletekre az egészen finomtól a monumentálisig. Modern technikai eszközök, gépek segítségével szabadon alakítható, szemben a hagyományos szobor alapanyagokkal.

Az alkotótáboron résztvevő magyar és külföldi alkotók között volt olyan szobrász, aki előre, mérnöki precizitással megtervezte kreációját, és akadtak olyan alkotók is, akiket inkább az érzelem vezetett és a helyszínen találták ki műveiket

MTI
2012. július 12.


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Kína hatodik érzékszerve - Qi Baishi festményei

Egy szegény paraszti sorból induló iskolá zat - lan fiú, aki egész életét a művészetnek szentelte, a 20. századi kínai festészet egyik legkiválóbb mesterévé vált.

Tovább


Árnyaltabban, egyszersmind tisztábban szólni

Gulyás Gábor: inkább építkezni kellene

Tovább


A Quattrocento bája

A Quattrocento kitűnő firenzei szobrászai közül kiemelkedik Desiderio da Settignano a márvány különösen finom megmunkálása és az érzelmek kifejező ábrázolása miatt.

Tovább


Ismeretlen Munkácsy-képek

Újabb Munkácsy-alkotás kerül nyilvánosság elé

Tovább


Szubtilis acélszobrok