TARTALOM

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2014;24(08-09)


 


Dr. Tompa Anna: Globalizáció és egészségDr. Tompa Anna: Globalizáció és egészség
Balázs Péter
| |
 
A globalizáció nem az egészségügy saját szakkifejezése. Minden társadalmi-gazdaságikulturális folyamatra érvényes a 20. század második felétől kezdődően.

Kapcsolódó anyagok

Így készült a Mayo Clinic kórházainak hálózata a COVID-19-járványra

Melyek a fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások?

Koronavírus kisokos

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

Hozzászólások:

1.,   Dr. FAZEKAS TAMÁS mondta   2015. Február 23., Hétfő 13:41:52
Nagyon tetszett az Alzheimer-kór és az AF kapcsolatrendszeréről közzétett cikk. Gratulálok ! Az "idézési etikával" (hiába írogattunk róla Varróval) az egész országban "baj van", de ez legyen a legnagyobb problémánk...- monográfusként (Pitvarfibrilláció; Medicina, 2010) sem vagyok annyira hiú, csak hát az idézési etika valójában az orvosi publicisztika egyik fontos morális komponense. A "kompetítorok" tudatosan ignorálják a korábbi írásokat,cikkeket, könyveket, a fiataloknak azonban helyénvaló volna olvasgatni a publikációs etikáról, az idézés alapszabályairól. Igaz, a hazai irodalom e tekintetben szegényes, de angolul még monográfiák is megjelentek. NB, magamat és idősebb kolllégáimat is felelősnek érzem, mert nem tanítottuk kellő súllyal a fiatalokat a publikációs morálra. A temérdek skandalumra nem szeretnék utalni, csupán leszögezem: a közlési morál évről évre romlik, plágium, "átemelések" mások szövegeiből, etc. Megjegyzésem nem csökkenti az élvezetes cikk szakmai-tudományos értékét. Fazekas Tamás dr. prof., DSc, FESC, MHRS, , SZTE/SZEGED

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Világháború, forradalom és hidegháború a föld alatt: a budapesti Sziklakórház

A történelem fordulatait, amelyekben az emberi élet sokszor nem számít, végigkíséri a háborús orvoslás története, amely mérsékelni próbálja a károkat. Legtöbbször nem ideális körülmények között, orvosok, ápolók és önkéntesek heroikus munkájával, folyamatosan alkalmazkodva a pillanatnyi lehetőségekhez és szükségletekhez.

Tovább


Az azonos nemű párok gyermekvállalásának egészségügyi vonatkozásai

Az elmúlt évtizedek társadalmi változásai és tudományos eredményei hatására egyre több országban legalizálják az azonos nemű párok házasságát, biztosítják számukra a közös örökbefogadást és a támogatott reprodukcióhoz való hozzáférés jogát.

Tovább


Platina reneszánsz gyógyszakácskönyve

Az első ismert európai szakácskönyvet egy bizonyos Marcus Gavius Apicius írta latin nyelven, De re coquinaria (A konyhaművészet- ről) címmel, valószínűleg az 1. században. Fenn - maradt - immár magyarul is olvasható - változata azonban sokkal későbbi, a 4-5. századból származhat.

Tovább


„… legyőztem a betegséget, és legyőztem a halált…”

A fenti büszke kijelentést Paul Gascoigne egykori futballista tette, miután súlyos alkoholproblémái miatti terápiában vett részt. A betegségekkel, kezelésükkel és a gyógyulással kapcsolatos szokásos, már-már közhelyes kifejezések jelennek meg itt: a győzelem, a háttérben az esetleges vereséggel (X. Y. celebritást legyőzte a rák, vagy elvesztette a küzdelmet a rákkal stb.), azaz a harc, sőt háború kifejezéseivel írjuk le, ragadjuk meg az orvoslás folyamatát.

Tovább


Dr. Tompa Anna: Globalizáció és egészség