hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Programajánló: Bartók, Jazz, Kékszakállú herceg vára| |
 

A Blaubart (Kékszakáll) egy svájci klasszikus-jazz trió, melynek vezércsillaga Bartók zenéje. Amikor ebben a formációban elkezdtek zenélni és felmerült az igény, hogy a saját kompozíciók és az improvizálás mellett klasszikust is játszanak, megegyeztek abban, hogy Bartók az a zeneszerző, aki mindegyiküket megszólítja. Zenéjük meseszerű, fantasztikus, néha kicsit sötét, misztikus, szabad – ezekből a jellemzőkből és Bartók iránti vonzalmunkból jött a Kékszakállú név. Elég korán, zenei tanulmányaik során (akkor még külön-külön) ismerkedtek meg Bartók világával, de az operát már együtt, felnőtt fejjel fedezték fel. Mint mesélik, valósággal falhoz vágta őket. „Megrémültünk ettől a sötét, erőteljes, későromantikus elemekkel teli zenétől, de azonnal tudtuk, hogy ezzel a művel foglalkoznunk kell!" Hosszas munkával és kitartó kísérletezéssel sikerült a teljes szimfonikus zenekarra írt darabot három hangszerre áttenni.

A legfőbb dilemmát az okozta, hogy mennyit vehetnek át Bartóktól, hol jöhetnek a szabadabb, improvizációs részek. 2010-ben egy házi koncerten mutatták be az első verziót. Előadásuk különlegessége, hogy míg Bartóknál tragikusan ér véget a történet, a Trio Kékszakállú változatában van egy második rész is. Itt Judit nem áll be a már halott asszonyok közé, fellázad, kezébe veszi az életét, megpróbálja Kékszakállú szemét felnyitni: nézd, lehet másképp is élni! De mindez reménytelen, Kékszakállú nem hallja Judit szavait, a saját világába van bezárva. Judit így kitáncol ebből a világból, hátra hagyja Kékszakállút a magányával. A Trio előadásában a Kékszakállú herceg vára klarinéton, hegedűn és zongorán szólal meg, fényinstalláció kíséretével.
Trio Blaubart (Zürich)

Manuela Keller (zongora) a Zürichi Zeneművészeti Főiskola elvégzése után a New York-i New Schoolban folytatta tanulmányait. Jazz zongorajátékot, majd a Kaliforniai Berkeley Egyetemen zeneszerzést tanult. Ezután hosszabb ideig elektronikus zenével foglalkozott. Zongoratanári tevékenysége mellett színházi előadásokhoz és filmekhez ír zenét. Több zenei projektben tevékenykedik.

Christian Strässle (hegedű) fő működési területei: kortárs zene, jazz, színház. A Zürichi Zeneművészeti Főiskola hegedű szakán diplomázott, tanári tevékenysége mellett szívesen foglalkozik hangszereléssel. Egyszemélyes zenés Gyermek- és Bábszínházi előadásokat tart.

Chris Wirth (klarinét) is a Zürichi Zeneművészeti Főiskolán végzett. Zeneakadémiai tanulmányai után intenzíven foglalkozott zeneszerzéssel, improvizációval és hangszereléssel. Saját szerzeményeit bemutató klarinét triója mellett játszott klasszikus zenét a Zürichi Opera Zenekarában, jazzt, improvizációt és saját kompozíciókat több formációban. A Zürichi Pedagógiai Főiskola docense. Mint meséli, Bartók vendégeskedett nagymamájánál, aki dalénekesnő volt Schaffhausenban. Azzal dicsekedhet, hogy Bartók játszott azon a zongorán, melyet az énekesnő-nagymamától megörökölt!

A Trio Blaubart CD-je 2014-ben jelent meg a Radio SRF 2 – a Svájci Közszolgálati Rádió Kulturális Adójának támogatásával. A fenti ismertetőnek a a Fidelio-hu-n megjelent, Szőke Cecília által készített interjú szolgált alapul.

Helyszín: Nyitott Műhely
1112 Budapest Ráth György utca 4.

Időpont: 2016. szeptember 3. szombat 20:00

Belépődíj: 1.500 Ft

Kulcsszavak

programajánló, Kékszakállú herceg vára, Bartók, Jazz

Kapcsolódó anyagok

A megtartó forma

Programajánló: Bartók, Jazz, Kékszakállú herceg vára

Az indián grafittije - programajánló

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Shakespeare Fesztivál 2016 Gyula

2005 óta rendezik meg július elején a tíznapos Shakespeare Fesztivált, amellyel a Gyulai Várszínház kilépett a nemzetközi fesztiválok közé. A fesztivál hírnevét többek között az is bizonyítja, hogy világhírű rendezők hozzák el előadásaikat és neves színházak jelentkeznek, hogy produkciójukat bemutassák Gyulán.

Tovább


Programajánló: Vivant - Finisszázs

Kőszeghy Flóra tárlatvezetéssel egybekötött finisszázst tart 2016. június 10-én, pénteken 19.00-tól a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) kiállítótermében. A festő tárgyrészleteket tartalmazó nagy méretű festményei mellett az eredeti tárgyak is megtekinthetőek.

Tovább


Hirano Keiicsiró Budapesten

Szeptember 25-én pénteken 17:30-kor a Nemzetek Házában (Bp. VI. Bajza u. 54. földszint) előadást tart Hirano Keiicsiró, Akutagava-díjas japán író.

Tovább


Válogatott - kiállításmeghívó

Vári Zsófia Válogatott című kiállítása 2015.július 23.-tól lesz megtekinthető a Brody Studios galériában.

Tovább