hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Kihívások a tbc gyógyításában - A WHO jelentése

| | |
 


A tbc elleni küzdelemről szóló jelentés 212 ország, illetve terület legutóbbi adatait tartalmazza és azt igazolja, ha követik a legjobb gyakorlatot, és a kormány megfelelő anyagiakat, vaalmint elkötelezettséget nyújt, megállítható a tbc terjedése – véli Dr. Mario Raviglione – a WHO „Stop TBC” osztályának igazgatója.

A tbc gondozás sokat fejlődött 1995 óta, ami rendkívül pozitív eredmény a legszegényebb országokban is. Az elmúlt 15 év alatt 41 millió embert gyógyítottak meg és 6 millió életet mentettek meg a világon. Mégis, tavaly még mindig 1.7 millió ember halt meg tbc-ben, köztük 380 ezer kisgyermekes nő.

A jelentésben szerepel, hogy a tbc halálozás 35 százalékkal csökkent 1990 óta. Míg 1990-ben évi 30/100ezer 2009-ben 20/100 ezer volt. Emellett fokozatosan csökkent a 100 ezer főre eső tbc-s betegek száma is.

A WHO világméretű célja - a Millenniumi Fejlődési Célok - szerint, melyet 2015-re határozott meg, megállapította, hogy a tbc megbetegedések csökkenése megfelelően halad a Stop TB halálozásra vonatkozó célokkal együtt. Emellett változott a gondozás minősége, fejlődött a diagnosztika és a terápia, a TB/HIV intervenció és megerősödtek a laboratóriumok.

Azonban ma is fennállnak a következő kihívások:

- 2009-ben 1.7 millió ember halt meg gyógyítható betegségben,
- A betegség előfordulása túl lassan csökken. A jelenlegi csökkenés mellett nem szabadul meg a betegségtől a jelen generáció.
- Millenniumi célok: a tbc-re vonatkozó célok még mindig nincsenek a megfelelő helyen, fel kell gyorsítani és meg kell erősíteni a fejlődést, hiszen évente még most is 440.000 új megbetegedés fordul elő, és ezeknek csak 5 százalékát kezelik megfelelően.

A 2010. november 11-én megjelent dokumentummal együtt egy kiadvány is napvilágot látott a kulcsfontosságú epidemiológiai adatokkal és a jelentés rövid összefoglalásával.

Forrás: Házi JogorvosKapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Programajánló: Bartók, Jazz, Kékszakállú herceg vára

A Blaubart (Kékszakáll) egy svájci klasszikus-jazz trió, melynek vezércsillaga Bartók zenéje. Amikor ebben a formációban elkezdtek zenélni és felmerült az igény, hogy a saját kompozíciók és az improvizálás mellett klasszikust is játszanak...

Tovább


Shakespeare Fesztivál 2016 Gyula

2005 óta rendezik meg július elején a tíznapos Shakespeare Fesztivált, amellyel a Gyulai Várszínház kilépett a nemzetközi fesztiválok közé. A fesztivál hírnevét többek között az is bizonyítja, hogy világhírű rendezők hozzák el előadásaikat és neves színházak jelentkeznek, hogy produkciójukat bemutassák Gyulán.

Tovább


Programajánló: Vivant - Finisszázs

Kőszeghy Flóra tárlatvezetéssel egybekötött finisszázst tart 2016. június 10-én, pénteken 19.00-tól a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) kiállítótermében. A festő tárgyrészleteket tartalmazó nagy méretű festményei mellett az eredeti tárgyak is megtekinthetőek.

Tovább


Hirano Keiicsiró Budapesten

Szeptember 25-én pénteken 17:30-kor a Nemzetek Házában (Bp. VI. Bajza u. 54. földszint) előadást tart Hirano Keiicsiró, Akutagava-díjas japán író.

Tovább


Kihívások a tbc gyógyításában - A WHO jelentése