hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Eltérő sótartalommal árulják a gyorsételeket


Eltérő sótartalommal árulják a gyorsételeket

| | |
 

Jelentősen változhat az egyes ételféleségek sótartalma, de különbség van a szerint is, hogy melyik országban adják el ugyanazt az ételt. Nincs technikai oka annak, hogy sok sót adnak bizonyos ételekhez, ezért jelentősen csökkenthető lehet a gyorsételek sótartalma.

A magas vérnyomás és szövődményei a nyugati országokban összefüggésben állnak a nagy sófogyasztással. A sóbevitel körülbelül háromnegyede származik feldolgozott élelmiszerekből, főleg gyorsételekből.

A kanadai szerzők áttekintették a nagyobb gyorséttermi láncok (Burger King, Kentucky Fried Chicken, McDonald’s, Pizza Hut, Subway) által foglalmazott ételeket Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Új-Zélandon, Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban 2010. áprilisában.

A McDonalds Chicken McNuggets nevű terméke az Amerikai Egyesült Államokban két és félszer annyi sót tartalmazott, mint a brit változata. A csirkéből készült termékek az Amerikai Egyesült Államokban mindig több sót tartalmaztak, mint Nagy-Britanniában.
A reggelire szánt gyorsételek is sósabbak voltak az Amerikai Egyesült Államokban, mint Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Új-Zélandon.

Az ételadagok, főleg a pizzák sótartalma nagyon változatos volt. Ez azt mutatja, hogy nem standard recept szerint teszik bele a szakácsok az ételbe a sót.

A szerzők véleménye szerint a Food Standards Agency és az élelmiszeripar közös erőfeszítésének az eredménye, hogy Nagy-Britanniában már kevesebb sót tartalmaznak a gyorsételek.

BMJ 2012;344:e2769
Szemlézte: dr. Lipták Judit
eLitMed.hu

Kulcsszavak

só, gyorsételek, hypertonia

Kapcsolódó anyagok

Mitől fájhat a beteg lába? Végtagischaemia

A csók története

Igaz-e a „bölcsek próféciája”, hogy a szisztolés vérnyomás célértéke hamarosan 130 Hgmm-nél kevesebb lesz? - Kommentár a Magyar Hypertonia Társaság 11. szakmai irányelvéhez

Hypertonia és terhesség

Szérumhúgysavszint hypertoniában. Hazai tapasztalatok a Magyar Hypertonia Regiszter 2011., 2013. és 2015. évi adatai alapján - III. rész - A húgysavszint összefüggése a klinikai és laboratóriumi jellemzőkkel

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Jelenleg nem ismert, hogy az apixaban és a rivaroxaban között van-e különbség a vénás tromboembolizáció (VTE) ismétlődésének és a súlyos vérzések kialakulásának kockázatát illetően. A szemlézett vizsgálatban az apixaban és a rivaroxaban hatékonyságát és biztonságosságát a kiújuló VTE és a súlyos vérzéses események szempontjából hasonlították össze VTE-ben szenvedő betegek körében. Az eredmények arra utalnak, hogy a kiújuló VTE és a súlyos vérzéses események kialakulásának megelőzésében az apixaban a hatékonyabb szer.

Tovább


A statin használata növeli a diabestes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

Tovább


Képzelt diéta, valós fogyás – a placebo hatása a testsúlycsökkentésben

A fejlett országok statisztikái alapján az elmúlt években folyamatosan nő a túlsúlyosak, illetve elhízottak aránya. Az “elhízásjárvány” kezelésére az eddig ismert leghatékonyabb testsúlycsökkentő terápiaként az energiafogyasztás korlátozása (diéta) és az energiafelhasználás növelésére szolgáló protokollok (elsősorban alacsony és közepes intenzitású aerob edzés) bizonyultak. Elméletben egyszerű és betartható a képlet: ha a páciens kevesebb kalóriát visz be, mint amennyit eléget, fogyni fog.

Tovább


Krónikus koronária szindróma

Megjelent az Európai Kardiológus Társaság (ESC) “Krónikus koronária szindróma (CCS)” kezelésére vonatkozó új Klinikai Irányelve, amely a stabil koszorúér betegség terápiájával kapcsolatban 2013-ban megfogalmazott javaslatokat cseréli le.

Tovább


Eltérő sótartalommal árulják a gyorsételeket