hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Divat az e-cigaretta


Divat az e-cigaretta

| | |
 

Az e-cigaretták cigaretta alakú, elemmel működő, nikotinpárásító eszközök, amelyek népszerűsége folyamatosan nő. A dohányzásról leszoktató segédeszközként reklámozzák, de keveset tudunk a kockázatairól és az előnyeiről.
A CDC által támogatott és 2013-ban közölt két vizsgálat eredményei az e-cigaretták növekvő népszerűségét mutatták. 2010-ben és 2011-ben kérdeztek meg felnőtteket levélben és interneten. Az e-cigaretták ismerete 39%-ról 58%-ra nőtt, a valah e-cigarettát használóké pedig 2,5%-ról 6,2%-ra. Az aktuálisan dohányzók között a valaha e-cigarettát használók aránya 7,8%-ról 21,2%-ra emelkedett.
A 2011-ben és 2012-ben iskolákban végzett vizsgálatban hasonló tendenciákat észleltek a fiatalok körében. A valaha e-cigarettát használók aránya 1,4%-ról 2,7%-ra nőtt a középiskolások és 4,7%-ról 10,0%-ra az egyetemisták körében. Fontos, hogy a valaha e-cigarettát használt középiskolások 20,3%-a azt mondta, hogy soha nem szívott hagyományos cigarettát.
Vizsgálták azt is, mennyire alkalmas az e-cigaretta a leszokás segítésére. Az Új-Zélandon végzett vizsgálatban 657 felnőtt, leszokni szándékozó dohányost soroltak be véletlenszerűen három csoportba: e-cigaretta (16 mg nikotin vagy placebo) vagy 21 mg nikotint tartalmazó tapasz 13 hétig. Hat hónap után mindhárom csoportban hasonlónak találták a leszokottak arányát: 7,3% nikotinos e-cigarettával, 5,8% tapasszal és 4,1% placebo e-cigarettával. A nikotinos e-cigarettát használók szignifikánsan tovább megtartóztatták magukat, mint a többi csoport tagjai (medián 35, 14 és 12 napig).
Sok kérdés tisztázatlan az e-cigarettákkal kapcsolatban. A függőség mellett milyen veszélyt jelent még a nikotingőz belégzése, különösen a gyerekek fejlődő agyára? Van más ártalmas anyag is az e-cigarettában? Árthat-e a nemdohányzóknak a másodlagos nikotinpára? Valóban kevésbé ártalmas az e-cigaretta, mint a dohányzás és segíti a leszokást? Vagy fordítva, hozzásegít a dohányzás elkezdéséhez, hátráltatja a leszokást és aláássa a dohányzásellenes kampányt?
Az e-cigarettát ma dohányterméknek tartják az Amerikai Egyesült Államokban, de az FDA még nem szabályozta hatóságilag a forgalmazását. Hamarosan előzetes szabályozást adnak ki, a véglegeshez további vizsgálatok szükségesek.

Bruce Soloway, MD

Eredeti megjelenés:
http://www.jwatch.org/na33086/2013/12/31/electronic-cigarettes-increasingly-used-still-unregulated

2014. április 7.

Szemlézte:
dr. Lipták Judit


Kulcsszavak

dohányzás, leszokás, kockázat

Kapcsolódó anyagok

Magyarország átfogó egészségvédelmi szûrôprogramjának (MÁESZ) 2019. évi és 2010–2019 közötti összefoglaló adatai

Globális gondolkodás, avagy a rizikófaktorok együttes kezelésének fontossága

Metaanalízisek felhasználása az emlőrákok kialakulásának, kimenetelének és terápiás hatékonyságának előrejelzésébe

Génexpressziós profilok a korai emlőrák adjuváns kezelésében

A gyermekek ellen elkövetett szexuális abúzus kockázatbecslése az amerikai jogi gyakorlatban

Hozzászólások:

1.,   Pintér Márta mondta   2014. Április 17., Csütörtök 20:47:53

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Programajánló: Bartók, Jazz, Kékszakállú herceg vára

A Blaubart (Kékszakáll) egy svájci klasszikus-jazz trió, melynek vezércsillaga Bartók zenéje. Amikor ebben a formációban elkezdtek zenélni és felmerült az igény, hogy a saját kompozíciók és az improvizálás mellett klasszikust is játszanak...

Tovább


Shakespeare Fesztivál 2016 Gyula

2005 óta rendezik meg július elején a tíznapos Shakespeare Fesztivált, amellyel a Gyulai Várszínház kilépett a nemzetközi fesztiválok közé. A fesztivál hírnevét többek között az is bizonyítja, hogy világhírű rendezők hozzák el előadásaikat és neves színházak jelentkeznek, hogy produkciójukat bemutassák Gyulán.

Tovább


Programajánló: Vivant - Finisszázs

Kőszeghy Flóra tárlatvezetéssel egybekötött finisszázst tart 2016. június 10-én, pénteken 19.00-tól a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) kiállítótermében. A festő tárgyrészleteket tartalmazó nagy méretű festményei mellett az eredeti tárgyak is megtekinthetőek.

Tovább


Hirano Keiicsiró Budapesten

Szeptember 25-én pénteken 17:30-kor a Nemzetek Házában (Bp. VI. Bajza u. 54. földszint) előadást tart Hirano Keiicsiró, Akutagava-díjas japán író.

Tovább


Divat az e-cigaretta