hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A CCSVI-műtétek szövődményei


A CCSVI-műtétek szövődményei
Ertsey Csaba
| |
 

A krónikus cerebrospinalis vénás elégtelenség (CCSVI) hipotézise, mely szerint a két vena jugularis interna, illetve a vena azygos áramlászavara lenne felelős a sclerosis multiplex (SM) kialakulásáért, világszerte – így hazánkban is – a SM-ben szenvedők legfontosabb témájává nőtte ki magát. Bár nincs megfelelő módszertannal elvégzett vizsgálat, mely a hipotézist igazolná, számos SM-beteg vetette alá magát olyan beavatkozásoknak (vénatágítás, illetve stentbeültetés), melyektől a vénás keringés javítását várják.

Az eljárások hatékonysága és biztonságossága még nem bizonyított, ezért a fejlett országok tekintélyes részében elvégzését nem engedélyezik, illetve nem javasolják. Emiatt sok beteg utazik külföldre, ahol térítés ellenében végzik el a beavatkozást. A betegek általában néhány napot töltenek a beavatkozást végző intézményben, és a későbbi gondozásukat saját országukban végzik. A vénatágítást követően alkalmazott kezelési sémák nem egységesek, egyesek subcutan antikoaguláns átmeneti adását javasolják, mások antiaggregációs, ismét mások elhúzódó per os antikoaguláns kezelést javasolnak.

A CCSVI kezeléséről szóló tanulmányokban beszámoltak szövődményekről, de nem a szakirodalomban megszokott módszertannal. Első közleményükben Zamboni és munkatársai az írták, hogy operatív és posztoperatív szövődmény nem volt, ugyanakkor beszámoltak arról, hogy néhány esetben vérzés alakult ki a behatolás helyén. A posztoperatív időszakban kialakult szövődmények értékelését megnehezíti, hogy csak 4 órán át figyelték meg a betegeket.

Egy későbbi, lengyel vizsgálatban igen enyhe és ritka szövődményekről írtak, miközben a betegek között két esetben fordult elő stentthrombosis, négy esetben stentmigráció, öt esetben kórházi kezelést igénylő vérzés, két esetben pitvarfibrilláció a kezelés alatt – a szokásos vizsgálati terminológia szerint ezek súlyos szövődménynek minősülnének. A kaliforniai Stanford Egyetemen végzett stentbeültetések során beszámoltak fatális agytörzsi vérzésről és olyan esetről is, ahol a jobb kamrába vándorolt stentet nyitott szívműtéttel kellett eltávolítani.


Esetleírások:

A szerzők, a Calgary Egyetem idegtudományi és radiológiai intézeteinek munkatársai öt olyan esetet ismertetnek, melyekben a CCSVI miatt elvégzett beavatkozás szövődményhez vezetett. A betegek a szövődmények ellátása során kerültek látótérbe. Az első esetben egy tünetmentes (EDSS=0) állapotban kezelt SM-beteg jugularis stentje záródott el kombinált antiaggregatiós kezelés (clopidogrel+acetilszalicilsav) mellett; az elzáródást kontroll-Doppler-vizsgálattal ismerték fel, tünetet nem okozott. A második, enyhe deficittünetekkel (EDSS=2) jellemzett beteg mindkét oldali jugularis stent beültetését követően észlelt állapotromlást (jelentős nyaki fájdalom, nyakizmok gyengesége, nyelészavar): ezt a jobb n. accessorius és n. hypoglossus részleges, a bal n. accessorius komplett laesiója okozta, mely a stentek vongáló hatása miatt alakult ki. A harmadik, szekunder progresszív SM-ben szenvedő beteget (EDSS=6,5) mindkét oldali jugularistágítást követően észlelt szubjektív javulás megszűnte után, telefonkontroll során azygosstentelésre hívták vissza az egyik kelet-európai országba. Az újabb beavatkozás után két hónappal, syncope kivizsgálása során észlelték, hogy a stent a bal vena renalisba vándorolt.

A negyedik, szintén szekunder progresszív SM miatt kezelt, de enyhe tüneteket mutató beteg (EDSS=2,5) jugularistágítása során a ballon eltávolításakor vena femoralis ruptura és jelentős vérömleny alakult ki, mely transzfúziót igényelt. Egy hónappal később, alhasi fájdalmak kivizsgálása során jelentékeny (9,3x7,5x7 cm-es) extraperitonealis haematomát észleltek, melynek konzervatív kezelését javasolták. Az ötödik beteg esetében súlyos (EDSS=6,5) tünetekkel járó szekunder progresszív SM miatt a bal vena jugularisba stentet ültettek be. Egy hónappal később, elesések kivizsgálása során bal oldali jugularisthrombosisra derült fény, mely a sinus transversusig terjedt fel.


Megbeszélés:

Bár klinikai megfigyelések alapján a vena jugularisok művi elzárása (például radikális nyaki műtétek esetén) nem okoz központi idegrendszeri demyelinisatiót, illetve SM-re jellemző tüneteket, a közlemény célja nem a CCSVI-hipotézis elleni állásfoglalás. A szerzők arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a vénás keringés feltételezett zavarát megszüntetni kívánó eljárások súlyos szövődményekkel is járhatnak. Mivel egyre több beteg vállalkozik hasonló beavatkozásokra, a szerzők véleménye szerint a szövődmények száma növekedni fog.

A helyzetet nehezíti, hogy egyes szövődmények (például tünetmentes vena jugularis occlusio) kezelésére nincsenek általánosan elfogadott protokollok. További nehézség, hogy a beavatkozást végző központok sem adnak egységes protokollra épülő útmutatást a betegeknek, és nem megoldott tartós követésük sem. Ennek dacára, függetlenül attól, hogy a későbbi egészségügyi ellátást végzők egyetértenek-e a vénás keringés javítását célzó kezelésekkel, a szerzők aláhúzzák, hogy a betegek számára magas színvonalú ellátást kell biztosítani.

Ezzel együtt óvatosságra intik az SM-betegeket és az ellátásukat végzőket, felhívják figyelmüket a vénákon végzett beavatkozások kockázataira és arra, hogy az esetleges szövődmények miatt az ilyen beavatkozáson átesett betegek gondos követése szükséges.

Szemlézte: Ertsey Csaba dr.
Forrás: Complications in MS Patients after CCSVI Procedures Abroad
Jodie M. Burton, Katayoun Alikhani, Mayank Goyal, Fiona Costello, Chris White, David Patry, Robert Bell, Michael D. Hill
Can J Neurol Sci 2011;38: 41-746.
eLitMed.hu


Kulcsszavak

CCSVI, sclerosis multiplex, thrombosis, vérzés, szövődmény

Kapcsolódó anyagok

Holland Népegészségügyi Intézet irányelveit a COVID-19-cel kapcsolatos fokozott thrombosis-hajlamra, annak megelőzésére és kezelésére

A sclerosis multiplex néhány aktuális kérdése: a szekunder progresszív forma

Praeeclampsia − 2019

Az Expanded Disability Status Scale használata és a motoros képességek vizsgálata sclerosis multiplexes betegekben

A nem billentyű eredetű pitvarfibrilláció következtében kialakuló agyvérzés súlyosságának előrejelzése

Hozzászólások:

2.,   Koczka Lászlóné Etelka mondta   2011. Október 18., Kedd 14:15:10
Ez nem egy korrekt hozzáállás:(((amit itt kedves dr urak leírtak.Ezt legyenek szívesek elolvasni,megnézni:
http://ccsvi.blog.hu/2011/10/17/ccsvi_symposium_new_york_szakmai_eloadas_videok
1.,   Szabo Katalin mondta   2011. Október 14., Péntek 20:16:30
Tisztelt Ertsey Doktor!
Dobbenettel olvasom az On altal szemlezett cikket, amely egy a vilagon tobb mint 20ezer emberen sikerrel, szovodmenymentesen es javulast okozoan vegrehajtott beavatkozasrol; a CCSVI-rol szol. Ami megdobbent, az az hogy az On valasztasa pont egy olyan cikkre esett es ezt teszi kozze ezen a magyar oldalon, ami arrol az 5 emberrol szol akiknel az amugy rutinszeruen vegrehajtott venoplasztia soran szovodmeny lepett fol.
Amennyiben On valoban orvoskent dolgozik, akkor nem kellene hogy ez meglepeteskent hasson, de nincsen olyan orvosi beavatkozas a foldon, amelynel valamilyen igen kicsi szazalekaban ne alakulna ki szovodmeny. Legyen az egy benott korom, vagy egy elkapart pattanas kikezelese.
A venoplasztia invaziv beavatkozas, termeszetes, hogy van kockazat is vele. Viszont ez a cikk teljes mertekben mellozi a valosagot, azt, hogy tobb tizezer SM beteg eletminosege jelentosen, vagy reszlegesen, de javult a CCSVI-nek koszonhetoen az elmult evekben.
Szeretnem megtudni, hogy On peldaul a sajat orvosi eredmenyeibol kizarolag csak a negativ eredmenyeit szokta-e kozze tenni mondjuk egy konferencian? Amennyiben nem, akkor ugy lenne tisztesseges, hogy a masok altal vegzett kutatasokbol is nem csak az elenyeszoen kicsi aranyban elofordulo, nevetsegesen jelentektelen komplikaciokrol kellene itt publikalni. Ez a beavatkozas tobb ezer embernek jelentos eletminosegbeli javulast hoz vilagszerte, es errol tobb tucat megerosito tanulmany jelent meg az elmult ket evben.
Nagy orommel vennem, ha az On szemlezesebol legalabb egy olyan CCSVI-t tamogato tanulmany is megjelenne, ami nem kizarolag a negativumok kielezesere helyezne a hangsulyt.
Koszonettel: Sz. Katalin

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Programajánló: Bartók, Jazz, Kékszakállú herceg vára

A Blaubart (Kékszakáll) egy svájci klasszikus-jazz trió, melynek vezércsillaga Bartók zenéje. Amikor ebben a formációban elkezdtek zenélni és felmerült az igény, hogy a saját kompozíciók és az improvizálás mellett klasszikust is játszanak...

Tovább


Shakespeare Fesztivál 2016 Gyula

2005 óta rendezik meg július elején a tíznapos Shakespeare Fesztivált, amellyel a Gyulai Várszínház kilépett a nemzetközi fesztiválok közé. A fesztivál hírnevét többek között az is bizonyítja, hogy világhírű rendezők hozzák el előadásaikat és neves színházak jelentkeznek, hogy produkciójukat bemutassák Gyulán.

Tovább


Programajánló: Vivant - Finisszázs

Kőszeghy Flóra tárlatvezetéssel egybekötött finisszázst tart 2016. június 10-én, pénteken 19.00-tól a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) kiállítótermében. A festő tárgyrészleteket tartalmazó nagy méretű festményei mellett az eredeti tárgyak is megtekinthetőek.

Tovább


Hirano Keiicsiró Budapesten

Szeptember 25-én pénteken 17:30-kor a Nemzetek Házában (Bp. VI. Bajza u. 54. földszint) előadást tart Hirano Keiicsiró, Akutagava-díjas japán író.

Tovább


A CCSVI-műtétek szövődményei