hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Az első irányelv a nők stroke-prevenciójára


Az első irányelv a nők stroke-prevenciójára

| | |
 

Bár még nincs mindenre bizonyíték, ezek az irányelvek hasznosak lehetnek az alapellátásban dolgozók, a szülészek és a neurológusok számára.
A stroke bizonyos kockázati tényezői gyakoribbak nők esetében, ezért az AHA/ASA speciális prevenciós ajánlásokat dolgozott ki a nők számára.
- A várandós hypertoniás nők a gesztáció 12.hetétől a szülésig szedjenek kis dózisú acetilszalicilsavat. Fel kel írni nekik a megfelelő vérnyomáscsökkentőt (methyldopa, labetalol, nifedipin) súlyos magas vérnyomás esetén, de közepes fokú hipertenzió esetén is megfontolandó.
- Szűrni kell a preeclampsiát/eclampsiát az anamnézisben, és ezt a stroke kockázati tényezőjének kell tekinteni.
- Cerebralis vénás thrombosis esetén keressük a háttérben a prothromboticus állapotokat (fertőzés, gyulladásos betegség, orális fogamzásgátlók). Végezzünk a teszteket a hiperkoagulabilis állapotok felmérésére, de nem akutan vagy warfarinszedés alatt.
- Provokált cerebralis vénás thrombosis esetén 3–6 hónapig kell warfarint adni, provokálatlan esetben 6–12 hónapig, rekurrens esetben vagy primer hiperkoagulabilis állapotban élethosszig.
- A várandósság során kialakult akut cerebralis vénás thrombosist kis molekulatömegű heparinnal kell kezelni, nem pedig frakcionálatlan heparinnal. A heparint a terhesség végéig kell adni, de folytatni kell a postpartum 6. héttől legalább a postpartum 6. hónapig is, esetleg warfarinra váltva.
- A korábbi cerebralis vénás thrombosis nem jelenti a jövőbeli gyermekvállalás ellenjavallatát, de megfontolandó a kis molekulatömegű heparin adása a gesztációs idő alatt és postpartum.
- Orális fogamzásgátló első felírása előtt mérjük meg a nő vérnyomását.
- Tapintással ellenőrizzük a pulzust, nem áll-e fent pitvarfibrilláció a 75 évesnél idősebb nők esetében.
Az ajánlások hatásosságához például a pulzus tapintásának be kell épülnie a családorvosi gyakorlatba. Ezek az ajánlások segíthetnek, hogy a nemekre specifikus faktorok figyelembe vételével, személyre szabottabb intézkedésekkel csökkentsük a stroke terhét.

Szemlézte:
dr. Lipták Judit
2014. február 27.

Forrás:
Bushnell C et al. Guidelines for the Prevention of Stroke in Women: A statement for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association.

Kulcsszavak

stroke, prevenció, nők

Kapcsolódó anyagok

Arterial hypertension and atrial fibrillation - the most important risk factors for stroke in clinical practice

Meta-analízis az Inkontinencia Asszociált Dermatitis prevenciójáról

A mikrobiom szerepe a daganatos betegségek kialakulásában és kezelésében

Pitvarfibrilláló betegek katéterablatiós vagy antiarrhythmiás gyógyszeres kezelésének hatása a halálozásra, vérzésre, a stroke és hirtelen szívhalál gyakoriságára: CABANA randomizált vizsgálat P

Az akut vascularis képalkotás és a neuro­intervenció igénybevétele akut ischaemiás stroke betegeknél Magyarországon

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Programajánló: Bartók, Jazz, Kékszakállú herceg vára

A Blaubart (Kékszakáll) egy svájci klasszikus-jazz trió, melynek vezércsillaga Bartók zenéje. Amikor ebben a formációban elkezdtek zenélni és felmerült az igény, hogy a saját kompozíciók és az improvizálás mellett klasszikust is játszanak...

Tovább


Shakespeare Fesztivál 2016 Gyula

2005 óta rendezik meg július elején a tíznapos Shakespeare Fesztivált, amellyel a Gyulai Várszínház kilépett a nemzetközi fesztiválok közé. A fesztivál hírnevét többek között az is bizonyítja, hogy világhírű rendezők hozzák el előadásaikat és neves színházak jelentkeznek, hogy produkciójukat bemutassák Gyulán.

Tovább


Programajánló: Vivant - Finisszázs

Kőszeghy Flóra tárlatvezetéssel egybekötött finisszázst tart 2016. június 10-én, pénteken 19.00-tól a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) kiállítótermében. A festő tárgyrészleteket tartalmazó nagy méretű festményei mellett az eredeti tárgyak is megtekinthetőek.

Tovább


Hirano Keiicsiró Budapesten

Szeptember 25-én pénteken 17:30-kor a Nemzetek Házában (Bp. VI. Bajza u. 54. földszint) előadást tart Hirano Keiicsiró, Akutagava-díjas japán író.

Tovább


Az első irányelv a nők stroke-prevenciójára