hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A nagypapa növeli az átlagéletkort?


A nagypapa növeli az átlagéletkort?

| | |
 

Csalódást kell okozzak azoknak az olvasóknak, akik az élet meghosszabbításának újabb eszközét várják, esetleg beszámolót „brit tudósok” újabb felismeréséről. Csak egyszerű matematika, és némi fogalmi tisztázás.
Tehát adott egy emberpár, 28 és 32 évesek. Az ő átlagéletkoruk 28+32=60 osztva kettővel, az 30. Ha egy nagycsoportos óvodás gyermekük is van, aki 6 éves, akkor a családban az átlagéletkor csökken, 28+32+6=66 osztva hárommal, az 22. Növekedés érhető el viszont, ha a nagypapa (66 éves) is hozzájuk költözik: 28+32+6+66=132, osztva néggyel az már 33 év. És így tovább. Tehát az átlag matematikailag a tagok összege osztva az elemek számával.
Manapság még tudományos igénnyel íródott közleményekben is gyakran találkozom azzal a hibával, hogy a várható élettartam helyett használják az átlagéletkor kifejezést. A nagyobb átlagéletkor egyszerűen azt jelenti, hogy az adott csoport átlagosan idősebb, mint a másik. Semmit nem mond el arról, hogy a tagok mennyi ideig fognak élni. A példaként említett családra sem igaz az, hogy bárki meghalna közülük 33 éves korában (ennél, ugye a 66 éves nagypapa már jóval idősebb). A várható élettartam az, ami tükrözi a populáció életkilátásait, függ az életmódtól, a gazdasági fejlettségtől, az egészségügyi ellátás színvonalától. Az átlagéletkor növekedése egy populációban nem örvendetes, hiszen azt jelenti, hogy viszonylag egyre több az idősebb, tehát kevesebb a fiatal egyed, azaz csökken a születések száma. A várható élettartam emelkedése viszont jó hír, mert tovább, és remélhetően hosszabb ideig egészségesen élünk.
A „várható élettartam” és az „átlagéletkor” között mindössze két szótagnyi (plusz egy szóköz) a különbség, bár kétségtelenül az „átlagéletkor” a rövidebb. De talán megéri mégis helyesen használni a fogalmakat.

dr. Lipták Judit
2014. október 29.


Kulcsszavak

átlag, életkor

Kapcsolódó anyagok

Az életkor és a komorbiditás jelentősége Covid-19-fertőzés esetén. Eddigi tapasztalatok

Az alvás és az epilepszia szoros kapcsolatának újabb vizsgálatai: az epilepszia mint az alvási plaszticitásfunkció epilepsziás transzformációja

A kognitív képességek változásai időskorban

Az átlagos thrombocyta-térfogat változásának szerepe az akut ischaemiás stroke patogenezisében: ok vagy következmény?

Hozzászólások:

1.,   PÁLOSI LÁSZLÓ mondta   2014. November 06., Csütörtök 20:49:52
A várható élettartam születéskor. Érdekes lenne az elhalálozottak átlagos életkora is , de lehet ,hogy ezt a statisztikai adatok részletesen ismertetik.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Programajánló: Bartók, Jazz, Kékszakállú herceg vára

A Blaubart (Kékszakáll) egy svájci klasszikus-jazz trió, melynek vezércsillaga Bartók zenéje. Amikor ebben a formációban elkezdtek zenélni és felmerült az igény, hogy a saját kompozíciók és az improvizálás mellett klasszikust is játszanak...

Tovább


Shakespeare Fesztivál 2016 Gyula

2005 óta rendezik meg július elején a tíznapos Shakespeare Fesztivált, amellyel a Gyulai Várszínház kilépett a nemzetközi fesztiválok közé. A fesztivál hírnevét többek között az is bizonyítja, hogy világhírű rendezők hozzák el előadásaikat és neves színházak jelentkeznek, hogy produkciójukat bemutassák Gyulán.

Tovább


Programajánló: Vivant - Finisszázs

Kőszeghy Flóra tárlatvezetéssel egybekötött finisszázst tart 2016. június 10-én, pénteken 19.00-tól a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) kiállítótermében. A festő tárgyrészleteket tartalmazó nagy méretű festményei mellett az eredeti tárgyak is megtekinthetőek.

Tovább


Hirano Keiicsiró Budapesten

Szeptember 25-én pénteken 17:30-kor a Nemzetek Házában (Bp. VI. Bajza u. 54. földszint) előadást tart Hirano Keiicsiró, Akutagava-díjas japán író.

Tovább


A nagypapa növeli az átlagéletkort?