hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


In memoriam Dr. Hegedűs Katalin


In memoriam Dr. Hegedűs Katalin

| |
 

Hatalmas veszteség érte a magyar neurológus és neuropathologus társadalmat. Életének 72. évében meghalt Dr. Hegedűs Katalin Professzornő, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának nyugalmazott egyetemi tanára, a hazai neurológia és neuropathologia kimagasló szaktekintélye.

Mohácson született 1946. március 8-án. Általános orvosi diplomáját 1971-ben szerezte a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Egyetemi tanulmányainak befejezése után Dr. Környey István Akadémikus, Intézetvezető meghívására a Pécsi Orvostudományi Egyetem Ideg- és Elmeklinikáján kezdte pályafutását. Környey Professzor nyugdíjba vonulását követően, 1976-tól 1979-ig, Nyíregyházán a Jósa András Kórház Elmeosztályán Pintér Nándor Főorvos munkatársaként dolgozott. A Debreceni Orvostudományi Egyetem Ideg- és Elmegyógyászati Klinikájára 1979. április 1-én került, ahol 1981-től nyugdíjazásáig a klinika neuropathologiai laboratóriumát vezette. 1975-ben neurológiából, 1978-ban pszichiátriából, 1988-ban pedig neuropathologiából szerzett szakorvosi képesítést. Debrecenben Környey tanítványként, a Sántha Kálmán által létrehozott neuropathologiai laboratóriumban sikerült neki a két nagy magyar neuropathologiai iskolát szerves egésszé olvasztania és a debreceni neuropathologiát világhírűvé tennie. Fő tudományos érdeklődési területe az agyi erek morfológiája és a kísérletesen előidézett cerebralis ischaemia pathomechanizmusa, ill. pathomorphologiája volt. Tudományos munkássága eredményeként 1988-ban szerzett kandidátusi fokozatot „A Willis kört alkotó erek fénymikroszkópos vizsgálata ezüstimpregnációval” című értekezéssel. 1993-ban egyetemi tanárnak nevezték ki. Mint Dr. Molnár László Professzor későbbi leghűségesebb tanítványa és munkatársa már 1979-től részt vett az agyi keringésfiziológiai kísérletekben.

Kutatási eredményeit nemzetközileg elismert folyóiratokban (Stroke, Journal of Neurology, Journal of Neurosurgery, Surgical Neurology, Acta Neuropathologica, Neurology) közölte. Tudományos tevékenysége során soha nem a siker, vagy elismerés utáni vágy sarkallta; volt benne egy megfoghatatlan késztetetés arra, hogy magyarázatokat találjon, és tudásszomja bőséggel kínálta a kérdéseket. Ez hajtotta akkor, mikor az idegrendszer működésének rejtélyeit állatkísérletek segítségével kutatta, de ugyanígy fáradhatatlan volt a mikroszkóp mellett, mikor szerkezeti mintázatok jelentését kereste. Fantasztikus szintetizáló képessége révén esztétikai örömöket talált a szerkezet és működés egységes értelmezésében. Tudományos kíváncsisága mellett kiemelkedő szakmai tájékozottsága tette lehetővé, hogy a kóros idegrendszer vizsgálata során szerény módszertani eszközökkel új és maradandó felismerésekre jusson, amiket a mai korszerű eljárásokkal maradéktalanul megerősítettek.

Még 1996-ban világszerte elismert elektronikus anatómiai és neuropathologiai atlaszt készített és létrehozott egy nemzetközileg kiemelten látogatott internetes honlapot. Ez a tevékenysége szerte a világon ismertséget hozott a debreceni neurológia és a Debreceni Egyetem számára. A szakmában alapműnek és legjobbnak tartott „DeJong's The Neurologic Examination Textbook” bevezetőjében a Hegedűs Professzornő által létrehozott weboldalt (dote.neuropat.hu), mint a legjobb referenciát, együtt említették a „Mayo Clinic Examination in Neurology”-val. A honlap a Texasi Egyetem MD Anderson Cancer Center neuropathológiai képzési programjában kötelező forrásként szerepelt. Tíz év alatt közel tízmillió látogatója volt a weboldalnak.

Munkája elismeréseként Dr. Hegedűs Katalin 1986-ban az MTA kutatási pályázati díját, 1987-ben Kiváló Munkáért díjat, 1997-ben Schaffer Károly Emlékérmet, 2006-ban Honthy Hanna díjat kapott. 1998-ban a DOTE „Kiváló oktató”-jának választották. 2007-ben elnyerte a Debreceni Egyetem ÁOK hallgatói által megszavazott, az „Év Oktatója” kitüntető címet. A fenti elismerések csak töredékét tükrözik Hegedűs Professzornő fantasztikus munkájának és személyiségének. Szerettünk az osztályán dolgozni, mert mindig kiszámítható, barátságos és segítőkész volt. Munkatársait fanyar humorával mindig megmosolyogtatta, olvasottságával, munkabírásával, kedvességével lenyűgözte. Magáénak tudhatta sokunk tiszteletét, szeretetét, megbecsülését és bizalmát. Fő ismertetőjele az egyszerűség és a visszafogottság volt. Betegeivel mindig megértő és együtt érző volt. Nagyra értékelte betegei szeretetét. Azokét a betegekét, akik mindig ott ültek a szobája előtt arra várva, hogy megnyugtató, csendes szavaival békét teremtsen a lelkükben. Jól tudta, hogy bár fontos az evidenciákon alapuló gyógyítás, de legalább ennyire fontos, hogy szavainkkal utat találjunk a beteg szívéhez.


Hegedűs Katalin professzornő által létrehozott weboldal nyitóképe


2007-ben vonult nyugdíjba. Ezt követően mind a gyógyítástól, mind az oktatástól és kutatástól visszavonult. 2017. június 1-én türelemmel viselt, hosszú betegség után elhunyt. Életének utolsó heteit, napjait a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján töltötte, esélyt adva arra, hogy az iránta való szeretetünket még egyszer kifejezhessük, mely szeretetet ő utolsó pillanatáig nagyon kedvesen viszonzott. Úgy ment el, hogy a Neurológiai Klinikán örök nyomot hagyott. Megtanított bennünket, hogyan kell a beteghez fordulni, hogyan kell és lehet nemcsak gyógyszerrel gyógyítani, s hogyan lehet egyszerűen nagyszerű tetteket véghezvinni. Szelíd mosolyát, jóságát, jó tanácsait, szerénységbe burkolt szerető bölcsességét örökre szívünkbe zárjuk. A magyar neurológus és neuropathologus társadalom, kollégák, munkatársak, tanítványok, barátok és ismerősök, a Debreceni Egyetem és Neurológiai Klinika dolgozói megrendülten búcsúzunk tőle. Elhunyt professzorát a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar saját halottjának tekinti.

Dr. Oláh László (Neurológiai Klinika) és Prof. Dr. Molnár Péter (Pathologiai Intézet)
Debreceni Egyetem


2017. 06. 23.
eLitMed.huKulcsszavak

nekrológ, neurológia, pathologus, neuropathologia

Kapcsolódó anyagok

Reverzibilis posterior encephalopathia szindróma mint a szisztémás lupus erythematosus kezdeti megjelenése

Teleneurológia

Neurológia a betegágynál

Szentágothai János

In memoriam Dr. Hegedűs Katalin

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Encephalitis lethargica

Az encephalitis lethargicában elhunytak agyának boncolása hyperaemiás agyhártyákat, ödémás agyat és az agytörzs vörös elszíneződését mutatta; a legkifejezettebb eltérések von Economo szerint a substantia nigrában voltak felfedezhetők, azonban jellemző volt a széleskörű, diffúz vérzés és gyulladás is. A krónikus szakaszban elhunytak agyában atrófia és perzisztens gyulladás, az agytörzsben pedig neuronpusztulás és gliózis, valamint neurofibrillum-lerakódás volt kimutatható.

Tovább


Teleneurológia

Az egészségügyi szakemberek napjainkban minőségi neurológiai ellátást biztosíthatnak teleneurológia révén, írja az Amerikai Neurológiai Akadémia szakértői csapata a Neurology című folyóiratban. A munkacsoport standardizált kurrikulumot adott ki azzal kapcsolatban, hogyan kellene képezni a neurológusokat a telekommunikációs neurológia területén.

Tovább


Neurológia a betegágynál

Nagy örömmel és érdeklődéssel vettem kezembe a Dr. Vécsei László professzor úr és Dr. Szok Délia szerkesztése nyomán megjelent Neurológia a betegágynál című könyvet.

Tovább


Hanghalló emberek felépüléstapasztalatának vizsgálata

A hanghallók első nagyobb konferenciáján, 1987-ben összegyűlt tapasztalatok alapján a felépülést három nagyobb szakaszra osztották: a kezdeti szakaszban sokkot él át a hanghalló, amikor az élmények elemi erővel zúdulnak rá, és igyekszik azokat eltolni magától; az organizálás szakaszában a személy határt szab és különböző stratégiákat kezd használni a hangokkal kapcsolatban; az integrációs szakban a hanghalló felismeri, hogy a hangok énje részét képezik, integrálja azokat életébe, és már nem akar tőlük megszabadulni.

Tovább