hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2015;1


Tisztelt Kollégák!  -  A Figyelő 2015;1
Nagy György
| |
 

A biológiai terápiás készítmények alapjaiban változtatták meg a gyulladásos reumatológiai betegségek kezelési stratégiáját, és a betegek többségénél igen hatékonyan alkalmazhatóak. A látványos fejlődés mellett számos fontos kérdésre ma még nem tudunk válaszolni, így például hogy melyik betegnek milyen gyógyszer(ek) lesznek a leghatékonyabbak; meddig alkalmazzuk a kezelést, vagy mi lehet az elsődleges/másodlagos hatástalanság magyarázata. Ezekre a problémákra gyógyszervizsgálatok, regiszteradatok feldolgozása részben választ adhat, továbbá szükséges azt is pontosan megértenünk, hogy mi történik a fehérjetermészetű gyógyszerekkel a szervezetbe jutásukat követően. Ma már tudjuk, hogy a biológiai terápiák immunogének lehetnek, és az ellenük termelődő antitestek szintje mérhető, ami különösen a gyógyszerszint mérésével párhuzamosan adhat a terápiás stratégiát is befolyásoló eredményt. Sütő Gábor professzor úr cikkében bemutatja a biológiai terápiák immunogenitásáról elérhető legújabb ismereteket.

A krónikus gyulladásos betegségekhez társuló osteoporosis korai diagnosztikája és megfelelő kezelése alapvető fontosságú. A TNF-α-gátlók csontra kifejtett hatását Szekeres László főorvos úr mutatja be írásában.

Jelentősen hozzájárul betegeink hatékony kezeléséhez a szoros együttműködés a szakdolgozó kollégákkal. Különösen fontos az orvosok és a szakdolgozók koordinált munkája a gyermekek ellátásában, ahol az ápolók a szakszerű gyógyítás mellett a betegek és családjuk pszichés vezetésében is meghatározó szerepet játszanak. Szabó Brigitta közleményében bemutatja a juvenilis idiopathiás arthritis formáit, kezelési lehetőségeit és a szakdolgozók szerepét a beteg gyermekek gondozásában.

A methotrexat (MTX) az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszer a reumatológiában, rendkívül nagy tapasztalat áll rendelkezésre az MTX hatékonyságára és biztonságosságára vonatkozóan. Az MTX-kezelés egyik mellékhatása a hepatotoxicitás, ami fontos terápiás döntések elé állíthatja a kezelőorvost. Korda Judit főorvos asszony cikkében részletesen áttekinti az MTX-kezelés hepatotoxicitásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, különös tekintettel a rheumatoid arthritisben és a psoriasisban alkalmazott MTX-kezelésre.

Szisztémás lupus erythematosusban (SLE) a szteroidkezelés jelenleg is alapvető része a gyógyszeres terápiának. A klinikai gyakorlatban a betegek között jelentős különbséget kaphatunk a szteroidkezelésre adott terápiás válasz vonatkozásában, aminek az oka ma még nem ismert. Bazsó Anna közleményében az SLE-ben megfi gyelhető eltérő szteroidérzékenység lehetséges okait tekinti át, kiemelve a glükokortikoid-receptorok esetleges szerepét.

Reméljük, hogy A Figyelőnek ez a száma is elnyeri érdeklődésüket.
Szívélyes üdvözlettel:
Dr. med. habil. Nagy György
egyetemi docens
főszerkesztő
Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest, Alkotás u 53. MOM Park, A épület /Tel: 4883700/
www.pfizer.hu


Kulcsszavak

biológiai terápia, gyulladásos reumatológiai betegség

Kapcsolódó anyagok

Juvenilis idiopathiás arthritis: a diagnózistól a kezelésig

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a szülész szemével: csökken a fertilitás - A Figyelő 2017;1

Ketamin alkalmazása súlyos, terápiarezisztens depressziós beteg esetében

Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2015;2

A biológiai terápia 15 éve - A Figyelő 2015;2

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2017;1

A biológiai terápiák mellett a célzott szintetikus DMARD-ok (tsDMARD) új terápiás lehetőséget jelentenek RA-ban. Polgár Anna osztályvezető főorvos asszony közleményében a tsDMARD-csoportba tartozó JAK-gátlók hatásmechanizmusát ismerteti.

Tovább


A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Tovább


A biohasonlók térhódítása - A Figyelő 2017;1

A biológiai terápia első célzott hatásmódú készítményeinek szabadalmi védettsége lejárt. Így számos kisebb méretű proteinkészítmény után a bonyolult szerkezetű makromolekulák másolatainak kifejlesztése, gyártása és forgalmazása is lehetővé vált. Kifejlesztésük alapja a visszafejtés (reverse engineering).

Tovább


Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Tovább