hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2017;1


Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2017;1
Nagy György
| |
 

A biológiai terápiák mellett a célzott szintetikus DMARD-ok (tsDMARD) új terápiás lehetőséget jelentenek RA-ban. Polgár Anna osztályvezető főorvos asszony közleményében a tsDMARD-csoportba tartozó JAK-gátlók hatásmechanizmusát ismerteti.

A biológiai készítmények szabadalmi védettségének lejártával megjelennek az eredeti gyógyszerek követői, a biohasonló készítmények, melyek törzskönyvezése pontosan szabályozott, a gyártóknak klinikai vizsgálatokkal kell igazolniuk az eredeti készítményt „követő”, biohasonló készítmények hatékonyságát és biztonságosságát. Hodinka László osztályvezető főorvos úr cikkében részletesen áttekinti a biohasonlók alkalmazására vonatkozó legújabb ismereteket, definiálja a gyógyszercsoportra vonatkozó legfontosabb fogalmakat, mint a felcserélhetőség, az extrapoláció és az immunogenitás.

Ma már számos hatékony készítmény áll rendelkezésre a gyulladásos reumatológiai kórképek kezelésére. Mivel ezek a betegségek gyakran fogam­zóképes korú betegeknél alakulnak ki, alapvető fontosságú a családtervezés figyelembevétele a megfelelő terápiás stratégia kialakításakor. SLE-ben meg­különböztetett figyelmet kell fordítani a gyermekvállalás idején a betegek terápiás vezetésére. Az SLE-vel gyakran együtt járó és potenciálisan szülészeti szövődményt okozó antifoszfolipid-szindróma korai diagnózisa és szakszerű kezelése elengedhetetlen része a betegek gondozásának. Gyulladásos reumatológiai kórképekben a reumatológus és a szülész-nőgyógyász összehangolt tevékenysége nélkülözhetetlen a családtervezéshez. A témával kapcsolatos legfrissebb irodalmi adatokat a reumatológus szemszögéből Sevcic Krisztina főorvos asszony, a szülész szempontjai alapján Pajor Attila professzor úr foglalja össze. A két közlemény bemutatja a gyermekvállalás legfontosabb gyakorlati problémáit RA-ban és SLE-ben, tárgyalja azok okait, továbbá segítséget nyújt számos gyakorlati kérdés megoldásában is.

A Figyelő korábbi cikkeiben olvashattak a krónikus gyulladásos kórképek cardiovascularis (CV) rizikójáról. A CV rizikó felmérése és a rizikótényezők csökkentése a betegek gondozásának kulcsfontosságú része. Wikonkál Norbert professzor úr cikkében áttekinti a psoriasis és cardiovascularis megbetegedések kapcsolatát.

Szabó Brigitta közleményében bemutatja a juvenilis idiopathiás arthritis formáit, leírja az ízületi punkció menetét, esetleges szövődményeit, hangsúlyozva a szakdolgozói teendőket.


Reméljük, hogy A Figyelőnek ez a száma is elnyeri érdeklődésüket.


Szívélyes üdvözlettel:
Nagy György
egyetemi docens
főszerkesztő


Budapest, 2016. november 19.


Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest, Alkotás u 53. MOM Park, A épület /Tel: 4883700/
www.pfizer.hu


Kulcsszavak

bevezető, DMARD, biosimilar, SLE, RA, gyulladásos kórképek

Kapcsolódó anyagok

Táplálkozási ajánlások a CoVID-19 miatti karantén idején

Egy tudós klinikus életművének mérföldkövei. Boldog születésnapot, Radó János Professzor Úr!

A metabolikus szindróma és a perifériás artériás betegség. - Mire figyeljünk a gyakorlatban?

Lehetőségek és korlátok. A gyermekkori krónikus veseelégtelenség étrendjének buktatói

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Tovább


A biohasonlók térhódítása - A Figyelő 2017;1

A biológiai terápia első célzott hatásmódú készítményeinek szabadalmi védettsége lejárt. Így számos kisebb méretű proteinkészítmény után a bonyolult szerkezetű makromolekulák másolatainak kifejlesztése, gyártása és forgalmazása is lehetővé vált. Kifejlesztésük alapja a visszafejtés (reverse engineering).

Tovább


Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Tovább


Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a szülész szemével: csökken a fertilitás - A Figyelő 2017;1

A gyulladásos reumatológiai betegségek többnyire nőkben fordulnak elő, és gyakran a családtervezés időszakában. Míg a rheumatoid arthritis (RA), a juvenilis idiopathiás arthritis és a spondyloarthritis ízületi gyulladással és kevés szervi manifesztációval, addig a kevert, differenciálatlan kötőszöveti betegségek, a szisztémás lupus erythematosus (SLE), az antifoszfolipid szindróma (APS), a szisztémás sclerosis, a Sjögren-szindróma, a gyulladásos myopathiák és a vasculitisek különféle autoantitestek megjelenésével és különböző szervi érintettséggel járnak.

Tovább