hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2016;1


Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2016;1
Nagy György
| |
 

A gyulladásos reumatológiai kórképekben a betegeink életkilátásait és élet mi nőségét jórészt a cardiovascularis (CV) rizikó határozza meg. A bővülő terápiás fegyvertár birtokában egyre több kísérletes és klinikai kutatás irányul a szisztémás autoimmun betegségek és a CV kórképek sokrétű kapcsolatának vizsgálatára, továbbá szakmai ajánlások is segítik a napi klinikai döntéshozatalt. A Figyelő jelen számának első két közleménye a CV rizikót mutatja be reumatológiai kórképekben, a patomechanizmustól a napi klinikai gyakorlatig számos szempontot sorra véve. Szekanecz Zoltán professzor úr írásában bemutatja a CV rizikót a reumatológus szemszögéből. Olvashatunk a közleményben a leg főbb CV rizikótényezőkről, a CV rizikó meghatározásának módjairól, a prevencióról és az EULAR-ajánlásokról. Kerekes György egyetemi adjunktus úr közleményének a témája szintén a reumatológiai betegségek és a CV rizikó más megközelítésből: a kardiológus szemszögéből. A cikkben olvashatunk a gyulladás érrendszerre kifejtett hatásairól, CV rizikófaktorokról és a CV mortalitási adatok változásának okairól, a ritka reumatológiai betegségek kardiológiai manifesztációiról, az echokardiográfia mint szűrővizsgálat jelentőségéről és a megelőzés lehetőségeiről. A két közlemény gyakorlati szempontokban is bővelkedő áttekintése mai ismereteinknek a CV rizikó és a reumatológiai betegségek témában.

A spondylarthritisek (SpA) patogeneziséről alapvető fontosságú, a gyógyszeres kezelés új irányait is meghatározó, érdekes kutatási eredmények láttak nap világot az elmúlt években. Kovács László egyetemi docens úr közleményében részletesen bemutatja a legújabb kutatásokat. Olvashatunk az IL-23, a Th -17 sej tek, a HLA-B27 patogenetikai szerepéről, az enthesitiskoncepció fejlő dé sé ről, újabb bizonyítékairól, a csontképződésről és a mechanotranszdukció szerepéről. A közlemény bemutatja a bélrendszerben zajló gyulladás szerepét az SpA kialakulásában.A cikkben bemutatott patogenetikai láncolat újabban feltárt elemei jelentősen gyarapítják az SpA patogeneziséről rendelkezésre álló ismereteinket.

Ma már jól ismert, hogy a CV betegségek és számos rosszindulatú daganatos betegség mellett a rheumatoid arthritis (RA) patogenezisében is meghatározó szerepet játszik a dohányzás. Kiss Emese professzor asszony cikkében áttekinti a dohányzás szerepét RA-ban. Rámutat a tüdőben zajló patogenetikai folyamatoknak a tolerancia áttörésében betöltött szerepére, a dohányzás és a citrullinált proteinek ellen termelődő antitestek kapcsolatára, illetve a parodontitis és az RA összefüggéseire. A közlemény számos klinikai és kísérletes kutatás alapján hangsúlyozza a dohányzás kerülésének fontosságát. Lányi Éva főorvos asszony írásában az ACR- és az EULAR-ajánlások alapján bemutatja a legfontosabb új irányvonalakat az RA kezelésében. Margitháziné Szabó Emese közleményében az adherencia jelentőségét tárgyalja a reumatológiai betegek ellátásában.

Reméljük, hogy A Figyelőnek ez a száma is elnyeri érdeklődésüket.

Szívélyes üdvözlettel:
Dr. med. habil. Nagy György
egyetemi docens
főszerkesztő

ENR-2016-08-02, lezárva: 2016. augusztus 22.Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest, Alkotás u 53. MOM Park, A épület /Tel: 4883700/
www.pfizer.hu


Kulcsszavak

gyulladásos reumatológia, életkilátása, életminőség, cardiovascularis, rizikó

Kapcsolódó anyagok

A renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert gátló gyógyszerek és a Covid-19 kockázata

Cardiovascularis betegség, gyógyszeres kezelés és mortalitás Covid-19-ben

King ápolási modell alkalmazása aritmiás betegek ellátásában

Cardiovascularis rizikóbecslés krónikus vesebetegségben, a bal kamrai szívizomtömeg-index jelentősége

Amit (nemcsak) a kardiológusnak érdemes tudni a Covid-19-ről

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2017;1

A biológiai terápiák mellett a célzott szintetikus DMARD-ok (tsDMARD) új terápiás lehetőséget jelentenek RA-ban. Polgár Anna osztályvezető főorvos asszony közleményében a tsDMARD-csoportba tartozó JAK-gátlók hatásmechanizmusát ismerteti.

Tovább


A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Tovább


A biohasonlók térhódítása - A Figyelő 2017;1

A biológiai terápia első célzott hatásmódú készítményeinek szabadalmi védettsége lejárt. Így számos kisebb méretű proteinkészítmény után a bonyolult szerkezetű makromolekulák másolatainak kifejlesztése, gyártása és forgalmazása is lehetővé vált. Kifejlesztésük alapja a visszafejtés (reverse engineering).

Tovább


Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Tovább