TARTALOM

 VISSZA

 


Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2015;2


Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2015;2
Nagy György
| |
 

A biológiai terápiák igen hatékony és biztonságos kezelést tesznek lehetővé számos immunmediált betegségben. Az elmúlt 15 évben hazánkban is számos készítmény vált elérhetővé egyre több indikációban. Bár ma még meglehetősen távol állunk a minden szempontból ideális készítmények alkalmazásától, a folyamatos fejlődés és a széles körű felhasználás következtében rengeteg tapasztalat halmozódott fel a biologikumok alkalmazásával kapcsolatban. Holló Péter docens úr írásában áttekinti a biológiai készítmények elterjedésének jelentőségét a psoriasis kezelésében.

Jól ismert a psoriasis jelentős hatása az életminőségre. A pikkelysömör kezelésére különösen igaz, hogy ideális esetben a kezelés a bőrtünetek gyógyulása mellett az életminőség jelentős javulásával is jár. Az objektív mérőszámok mellett a beteg saját megítélésén alapuló szubjektív értékelés (Patient Reported Outcome, PRO) is meghatározó szerepet játszik a terápia hatékonyságának megítélésében. Wikonkál Norbert professzor úr közleményében bemutatja a PRO szerepét a betegek gondozásában.

Az immunológia rohamos fejlődése teszi lehetővé az újabb és újabb gyógyszerek megjelenését. Az immunrendszer működéséről szinte hetente jelennek meg alap- vetően fontos közlemények, az egyik legdinamikusabban fejlődő terület a T-lymphocyták diff erenciálódásának és funkcióinak vizsgálata. Számos új CD4 T-sejt-csoportot írtak le az elmúlt években, ezek fi ziológiás és patológiás szerepéről is folyamatosan bővülnek ismereteink. Különösen fontos szerepe van az immunrendszer szabályozásában a proinflammatorikus T 17-sejteknek és az immun szuppresszív hatású szabályozó T-lymphocytáknak. Polgár Anna osztályvezető főorvos asszony, főiskolai tanár cikkében bemutatja a T-sejt-csoportokat és jelentőségüket autoimmun betegségekben.

A terápiás stratégia rheumatoid arthritisben (RA) ma a korai agresszív kezelés, melynek következtében a betegek egyre nagyobb részénél érhetünk el remissziót. Klinikai vizsgálatok adatai alapján ma már egyértelmű, hogy a betegek nem elhanyagolható részénél a biológiai terápia tartós remisszió esetén elhagyható, sőt tartós gyógyszermentes remisszió is elérhető néhány százalékban. Ugyanakkor ma még a terápia optimális indításánál jóval kevesebbet tudunk a terápiacsökkentés/-elhagyás legkedvezőbb stratégiáiról, ami ma a reumatológia egyik legaktuálisabb kérdése. Rojkovich Bernadette osztályvezető főorvos asszony közleményében áttekinti a biológiai terápia leépítésében szerzett hazai és nemzetközi tapasztalatokat RA-ban.

A reumatológiában is elengedhetetlen az orvosok és szakdolgozók össze- hangolt munkája. A beteg gyermekek szülei az aktuális panaszokat elsőként gyakran a szakdolgozóknak mondják el, az esetek sürgősségének felmérése és a betegirányítás a hatékony kezelés fontos része. Szabó Brigitta írásában áttekinti a gyermekreumatológiai panaszok értékelésének szempontjait a szakdolgozói szempontok és feladatok hangsúlyozásával.ENR- 2016- 04-02.
Lezárás dátuma: 2016. április 20.Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest, Alkotás u 53. MOM Park, A épület /Tel: 4883700/
www.pfizer.hu


Kulcsszavak

biológiai terápia, immunmediált betegség

Kapcsolódó anyagok

Juvenilis idiopathiás arthritis: a diagnózistól a kezelésig

Ketamin alkalmazása súlyos, terápiarezisztens depressziós beteg esetében

Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2015;2

A biológiai terápia 15 éve - A Figyelő 2015;2

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2017;1

A biológiai terápiák mellett a célzott szintetikus DMARD-ok (tsDMARD) új terápiás lehetőséget jelentenek RA-ban. Polgár Anna osztályvezető főorvos asszony közleményében a tsDMARD-csoportba tartozó JAK-gátlók hatásmechanizmusát ismerteti.

Tovább


A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Tovább


A biohasonlók térhódítása - A Figyelő 2017;1

A biológiai terápia első célzott hatásmódú készítményeinek szabadalmi védettsége lejárt. Így számos kisebb méretű proteinkészítmény után a bonyolult szerkezetű makromolekulák másolatainak kifejlesztése, gyártása és forgalmazása is lehetővé vált. Kifejlesztésük alapja a visszafejtés (reverse engineering).

Tovább


Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Tovább