LAM 2007;17(2):184.

KÖNYVEKRŐL

Geriáterek számára


Iván László: Geriátriai vademecum
Melinda Kiadó és Reklámügynökség,
Budapest, 2006.
1500 oldal.

 

Illusztráció: Fodor Tímea
A kötet segít eligazodni a normális és kóros idősödés, az időskor etiopatogenetikai, klinikai diagnosztikai, terápiás és rehabilitációs ismeretei között.

A könyv két főfejezetből áll. A gyógyszerkészítmények rész a gyógyszer-alkalmazási előírások ismertetését tartalmazza, amelyben a készítmények leírása nem alfabetikus rendben, hanem az ATC-rendszernek megfelelően található, s így ezáltal gyógyszerterápiás tanácsadóként áll a gyakorló orvos és a gyógyszerész rendelkezésére, akik egyes indikációkban egymást követően olvashatják a választható gyógyszereket. A mű kiemeli a gyógyszerek megváltozott adagolását és alkalmazását időskorban, felhívja a figyelmet az egyes indikációkban az eltérésekre.

A klinikai rész huszonnégy fejezetben tárgyalja a különböző szervek és szervrendszerek időskori elváltozásait és betegségeit. Újszerűségében kiemelkedő a geriátria rendszerszemléletével és a gerontológiai alapismeretekkel foglalkozó fejezet.

Nélkülözhetetlenül fontos része a könyvnek a geriátriai orvosi gyakorlatban alkalmazandó vizsgálati és ellátási teendők részletes leírása. Didaktikus felépítés, praktikus szemlélet és olvasmányosság jellemzi a kötetet, s a klinikai rész végén külön fejezetek foglalkoznak az idős betegek ápolásával, a gerotanatológiával, illetve a geriátriai oktatással és képzéssel.

A klinikai gerontológiai, geriátriai szakkönyvek egyre szélesedő hazai repertoárjának legújabb kötetét nyújtjuk át olvasóinknak, és elsősorban háziorvosok és gyógyszerészek figyelmébe ajánljuk.

dr. Imre Sándor
Városi Egészségügyi Szolgálat Kht., Debrecen