LAM 2006;16(2):130.

TUDOMÁNYOS TALLÓZÓ

 

 

Teratogén hatású lehet az erythromycin
Källén BA, et al. Reprod Toxicol 2005;20:209-14.

Az erythromycint a nem teratogén hatású gyógyszerek közé sorolják. Néhány közölt adat alapján felmerült, hogy praenatalis alkalmazása növeli a születendő gyermekekben a cardiovascularis fejlődési rendellenességek kockázatát. Svéd kutatók áttekintették az országos születési nyilvántartást, és hét év alatt több mint 1800 csecsemőt azonosítottak, akiknek az édesanyja erythromycint, és több mint 9000-et, akiké penicillin V-t kapott a terhesség első trimeszterében. Egy másik adatbázisban keresték e gyermekek kimutatott veleszületett fejlődési rendellenességeit. Azt találták, hogy az erythromycin összefüggésben állt a cardiovascularis fejlődési rendellenességek – leggyakrabban kamrai septumdefektus kialakulásának (12 eset) – (esélyhányados 1,92; 95%-os megbízhatósági tartomány 1,37– 2,68) vagy a pylorusstenosis (3,0; 1,1–8,5) nagyobb kockázatával. Az erythromycinnel kezelt anyák szignifikánsan nagyobb valószínűséggel voltak húszévesnél fiatalabbak, náluk valószínűleg az arctorzító acnék kezelésére adták az erythromycint. A vizsgálat eredményei egyértelműen az erythromycin első trimeszterbeli alkalmazása ellen szólnak. A svéd gyógyszerészeti intézet szorgalmazza, hogy az orális makrolid antibiotikumok csak óvatosan legyenek adhatók kora terhességben.

 


Eosinophil leukocytás oesophagitis az ételelakadásról panaszkodó felnőttek esetében
Desai TK, et al. Gastrointest Endosc 2005;61:795- 801.

Nemrégiben ismerték fel, hogy az étel elakadása az oesophagusban az eosinophil leukocytás oesophagitis (ELO) első manifesztációja lehet. A szerzők 31 beteg endoszkópos leletét és biopsziás anyagát értékelték. Összesen 17 esetben (55%) látták az ELO szövettani jeleit; közülük 13-an szedtek a biopszia idején protonpumpagátlót. Az ELO-ban szenvedő betegek szignifikánsan fiatalabbak voltak (átlagéletkoruk 42 vs. 70 év). Az endoszkópos vizsgálattal minden esetben lineáris barázdákat vagy átmeneti körkörös és többszörös gyűrűket láttak az oesophagusban.

A korábbi beszámolókban ezt az állapotot „gyűrűs oesophagus" vagy veleszületett oesophagealis stenosis néven írták le. Az étel elakadása miatt orvoshoz forduló felnőttek esetében nagy az ELO prevalenciája, ezért fontos a biopsziavétel az oesophagus középső és proximalis szakaszából. Ezt a betegséget először ritka gyermekkori betegségként írták le, de egyre gyakrabban ismerik fel felnőttek esetében.

 


Növeli-e a tesztoszteron a nők libidóját?
Buster JE, et al. Obstet Gynecol 2005;105:944-52.

A tesztoszteron mérsékelten növeli a libidót a csökkent szexuális vágytól szenvedő, menopauzában lévő nőknél. Véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálat szerzői 53 intézményben, 24 hetes vizsgálat során értékelték a tesztoszterontapasz (napi 300 μg) biztonságosságát és hatásosságát 533 ilyen nőbeteg esetében. A teljesen kielégítő szexuális tevékenység gyakorisága és a szexuális funkció összes jelentős összetevője (a szexuális vágy, örömérzés, izgalom, orgazmus) szignifikánsan nagyobb mértékben nőtt 24 hét után a tesztoszteronnal kezelt csoportban, mint a placebocsoportban (a vizsgálat kezdetéhez képest a növekedés 1,56 vs. 0,73 alkalom négyhetenként), viszont az androgén mellékhatások (acne, zsíros bőr, hirsutismus, hangváltozás) gyakrabban fordultak elő a tesztoszteroncsoportban. Az Amerikai Egyesült Államokban a tesztoszterontapaszt nem törzskönyvezték az egyidejű ösztrogén- és tesztoszteronkezelés hosszú távú biztonságossága miatti aggodalmak következtében, és mivel sok nő nem tapasztalja a libidó növekedését a tesztoszteron hatására.

 


Egy asszony illata
Savic I, et al. Proc Natl Acad Sci USA 2005;102:7356-61.

A feromonok fontos szerepet játszanak az állatok szexuális viselkedésében, köztük a párválasztásban is. Hogy ez embernél is így van, azt mostanában végzett vizsgálatokban igazolták: szagtalan tesztoszteronszármazékok a nőknél, az ösztrogénszármazékok viszont a férfiaknál váltanak ki szexuális hatást, egyes agyi területek aktiválása révén. Vajon ez az eltérő hatás a szexuális orientációtól függ? Kutatók összehasonlították 12 homoszexuális férfi, 12 heteroszexuális férfi és 12 heteroszexuális nő esetében a két szagtalan vegyületre kialakuló reakciókat. Kontrollként szokásos szagingereket és szagtalan levegőt alkalmaztak. Az ösztrogénszármazékok hatására a heteroszexuális férfiak csoportjában, a tesztoszteronszármazékok hatására pedig a heteroszexuális nők és a homoszexuális férfiak csoportjában aktiválódott a hypothalamus elülső része. A homoszexuális férfiak és a heteroszexuális nők csoportjának tagjai ugyanolyan aktivációs mintázatot mutattak, a heteroszexuális férfiak csoportjáétól azonban különböztek.

Ezek szerint a biológiai markerek összefüggésben állhatnak a heteroszexuális vagy homoszexuális irányultsággal. A szerzők szerint a heteroszexuális nők és homoszexuális férfiak csoportjában asszociáció alakult ki a szexualitás és a tesztoszteronszármazékok, a heteroszexuális férfiak csoportjában pedig a szexualitás és az ösztrogénszármazékok között.