LAM 2005;15(8-9):669.

MAGYAR TUDOMÁNY A VILÁGBAN

Életmentő lehetőség a szívbeteg újszülöttek ellátásában

Tálosi Gyula és munkatársai közleményének kivonata

dr. Tálosi Gyula, dr. Katona Márta, dr. Rácz Katalin, dr. Kertész Erzsébet, dr. Onozó Beáta, dr. Túri Sándor
Szegedi Tudományegyetem, Szent-Györgyi Albert Orvosi és Gyógyszerészi Központ


A teljes közlemény megjelent: Prostaglandin E1 treatment in patent ductus arteriosus dependent congenital heart defects.
J Perinat Med 2004;32:368-74.

 

Születés után – a méhen kívüli életre való átállásban – meghatározó jelentőségű a ductus arteriosus Botalli elzáródása. Ez a vezeték az ébrényi életben a két fő ütőeret köti össze, majd a születés után már az első percekben nagyfokban, s pár óra múlva véglegesen elzáródik. Néhány újszülöttben – úgynevezett ductusdependens szívhiba esetén – éppen ez jár katasztrofális következményekkel. Már több évtizede tudják, és ki is használják azt a lehetőséget, hogy a prosztaglandin E1-tartalmú készítménnyel kinyitható, illetve nyitva tartható a már bezáródott ductus. E kezelés drámai hatása megítélhető abból, ahogyan a nagyér-transzpozícióval született – és emiatt mélyfekete cyanosisban szenvedő – újszülött a szer hatására rövidesen oxigenizálódik. A kezelést itthon elsőként kezdeményező intézményből származó közlemény most 49, ilyen ellátásban részesült beteg kezelési tapasztalatairól számol be. (Közülük három újszülött perzisztáló fetalis keringés miatt kapott prosztaglandinkezelést.) A közlemény bemutatja azt a 11-féle veleszületett szívhibát – közöttük a legnagyobb számban képviselt nagyér-transzpozíciós beteg adatait –, amely esetekben ilyen kezelés általában indokolt (1. táblázat).

1. táblázat. Prosztaglandin E1-kezelést igénylő újszülöttkori veleszületett szívbetegségek

KórképA kezelt betegek száma


Hypoplasiás bal szívfél szindróma 6
Hypoplasiás bal szívfél szindróma, kettős kiáramlású jobb kamra, a. pulmonalis atresia 1
Praeductalis aortacoarctatio 5
Az aortaív teljes elzáródása 1
Az aortabillentyű szűkülete 3
Fallot-tetralógia 6
Kamrai septumdefektus, a pulmonalis billentyű atresiája 3
Hypoplasiás jobb szívfél szindróma 4
Nagyerek transzpozíciója, kamrai septumdefektus, a. pulmonalis atresia 3
Nagyerek transzpozíciója, pulmonalis vénák rendellenes beszájadzása, kamrai septumdefektus, a. pulmonalis atresia 1
Nagyerek transzpozíciója13

A ductus tartós nyitva tartása révén e betegek állapota stabilizálódik, így rajtuk – a szívsebészet utóbbi évtizedekben végbement fejlődése révén – elektív szívműtét végezhető. A közlemény bemutatja, hogy a gyógyszer adásán és a műtéti készenléten kívül milyen sok feltételt kell biztosítani a siker érdekében. A szívhiba rendszerint már a szülőszobában – sőt, akár a születés előtt – felismerhető, így az is lehetséges, hogy a csecsemő még a szakintézetbe szállítás előtt prosztaglandinkezelésben részesüljön. A további teendők a szívhiba természetének igényes kivizsgálása, majd az életfunkciók sokoldalú eszközös és laboratóriumi vizsgálatokkal való monitorozása és optimális szinten tartása, a szívműtét elvégzése, s végül a csecsemők posztoperatív intenzív terápiás ellátása. Minderről a közlemény megfelelő tájékoztatást nyújt.


A prosztaglandin E1-gyel végzett kezelés – annak ellenére, hogy életmentő hatású – nem ártalmatlan.

A prosztaglandin E1-gyel végzett kezelés – életmentő hatása ellenére – nem ártalmatlan. Nemkívánatos módon is hat a vérkeringésre, a légzés stabilitására, a sav-bázis és az elektrolit-háztartás egyensúlyára, a veseműködésre: már egynapos, illetve egyhetes kezelés után kimutattuk a szérum nátrium-, kálium- és kloridszintjének csökkenését, a bikarbonátszint emelkedését és a vér pH-jának kismértékű eltolódását alkalózis irányába. Súlyosabb esetekben úgynevezett pseudo-Bartter-szindrómát is okozhat. (A gyógyszerhatás a vese tubularis iontranszportjával járó veleszületett anyagcsere-betegséget, a Bartter-szindrómát utánozza, polyuria, hyponatraemia, hypokalaemia, hypochloraemia tüneteivel.) Sajátságos mellékhatásként lázat okozhat, ritkábban – főleg túl hosszúra nyúló kezelést követően – a csontok corticalis hyperostosisát hozhatja létre.

A végső eredményeket tekintve az újszülöttek ezen ellátása igen eredményes lehet. Ebben a vizsgálati csoportban 40 szívbeteg volt operábilis, közülük 38 csecsemőn hajtottak végre palliatív vagy korrekciós szívműtétet.