LAM 2004;14(3):230.

OLVASÓNAPLÓ

Halld meg a csöndet!

 

A Hear the Silence! (Halld meg a csöndet!) című televízióműsorban megtörtént esetek dramatizált változatait vetítik. December 15-én különös esetet mutattak be. Dr. Wakefield, gasztroenterológus szakorvos 1998-ban a Lancetben közölte megfigyelését, amely szerint a kombinált MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) elleni védőoltás az autizmus kialakulásáért lehet felelős.

A történetben a kisfia bélpanaszai miatt specialistához forduló anya könnyek között meséli el, hogy a gyermek az oltás óta vált befelé fordulóvá és azóta alakultak ki nála az autizmus tünetei, de mind ez ideig egy orvos sem adott hitelt szavainak. „Ön hisz nekem?” – kérdezi az asszony, mire dr. Wakefield így felel: „Miért kételkednék önben?”

Az angol orvostársadalmat felháborította a történet kegyetlen propaganda jellege. Az anya a filmben úgy fogalmaz: „Azok az orvosok, akikhez eddig fordultam, ellenszenvvel, gőgösen és lekezelően bántak velem.” Az igazságért folytatott harcában az anya eközben állását is elveszítette, férje elhagyta. Dr. Wakefield egyaránt cinikusnak és intrikusnak nevezi a londoni kórházat és az egészségügyi kormányzatot, amelyek csak a maguk érdekeivel törődnek, és a vakcinagyártók befolyása alatt állnak. Ot magát viszont az igazság bajnokaként, elkötelezett tudósként, lelkiismeretes orvosként, odaadó családapaként ábrázolja a műsor.

Bizonyos források szerint az egész propagandafilm dr. Wakefield sugallatára született, aki valóban megszállott keresztes hadjáratot folytat a vakcina ellen.

Michael Fitzpatrick londoni háziorvos, aki maga is egy autista gyermek édesapja, írásában leszögezi (BMJ 2003;327:1411): a film készítői egyoldalúan, csak Wakefield doktor álláspontját vették alapul a forgatás során, és nem törődtek számos komoly tudományos és orvosi állásponttal, amelyek ezt az összefüggést a betegség kialakulása és az oltás között cáfolják, egyben nem törődtek azzal, hány szülő félelmét ébresztik fel az oltással szemben, hátha az ő gyermeküknél is autizmus alakul ki. Holott az elmaradt oltás következményei – a három súlyos fertőző betegség – sokkal súlyosabb következményekkel, akár halálos szövődménnyel is járhat.

A film sugárzását követően vitaműsort készítettek szakemberek és laikus nézők részvételével. Az egy óránál hosszabb „oltásellenes” film a nézők táborában a várt hatást váltotta ki: a többség az oltás ellen voksolt, ugyanakkor a szakemberek 99%-a az oltás mellett foglalt állást, annak dacára, hogy számos szakmai autoritás bojkottálta a vitát, tiltakozásul a téma széles körű és egyoldalú publicitása miatt.

Elliman és Bedford londoni gyermekgyógyászok Fitzpatrick doktor álláspontjával megegyezően kijelentik: ez a történet csak arra volt jó, hogy nyugtalanságot keltsen a szülőkben. Nincs evidencia arra vonatkozóan, hogy tudományos bizonyíték lenne az oltás és az autizmus kialakulása között, márpedig ha csak annyi következtetést vonna le a medicina és a laikus közönség a történet ismeretében, hogy „bizonyos” oltások hasonló következményekkel járhatnak, akkor vajon ki oltatná be nyugodt szívvel gyermekeit a még ma is fenyegető, de védőoltással megelőzhető fertőző betegségek ellen?

dr. Kramer Imre