LAM 2002;12(5):348-9.

HÍREK

 

Celluláris mátrix égési sérültek részére

Egy, már a klinikai kísérletek III. stádiumában lévő vizsgálat eredményeiből megtudhatjuk, hogy kétrétegű celluláris mátrix (OrCell) alkalmazásával égési sérülteknél felgyorsítható a sebgyógyulás. Az eredményekről Chicagóban (IL, USA) az American Burn Association éves találkozóján számolt be az Ortec International Inc. (New York, USA) képviselete.

A vizsgálatba 82 beteget vontak be. Az eredmények azt mutatták, hogy az OrCell elnevezésű celluláris mátrixszal kezelt sebfelület gyógyulási periódusa egyharmaddal rövidebb ideig tartott, mint a kontrollcsoportban a szokásos terápiával kezelt sebeké. Ráadásul az OrCell-kezelés után 12, illetve 24 héttel szignifikánsan kisebb mértékű volt a hegesedés mértéke, mint a standard kezelésben részesülteknél. Az OrCellt, az Ortec International, Inc. (New York, USA) termékét az FDA (US Food and Drug Administration) is bejegyezte.

Az OrCell kollagén szivacsba ágyazott allogén epidermális és dermális sejtekből áll. Ezek a sejtek olyan növekedési faktorokat és citokineket szekretálnak, amelyek egy akut emberi sebben megtalálhatók, és minden bizonnyal jótékony hatással vannak a szövetek növekedésére. Az Ortec a jövőben tervezi a technológia egyéb emberi szövetek, úgymint az inak, a ligamentumok, a porc, a csont, az izom vagy a vérsejtek regenerálódásának elősegítésére való kiterjesztését. 

Forrás: http://www.ortecinternational.com/ whats_new.htm


Egy új megoldás elodázhatja a térdízületpótló műtétet

Új kezelési eljárást dolgoztak ki a baltimore-i Good Samaritan Hospital orvosai azon pácienseik számára, akiknek térdében korai stádiumú osteoarthritist diagnosztizáltak. Az apró szerkezet egyszerre helyettesíti a sérült porcot és nyújt védelmet a csontfelületnek.

A szerkezet kobalt-króm ötvözetből készült, és a térd természetes csontszerkezetébe illeszthető, csontcement és csavarok nélkül. Geometriailag úgy tervezték, hogy mindig az ízületi középpontba igazodjon vissza, és kövesse az egyén normális térdmozgásait.  Mivel a szerkezet nem igényel rögzítést vagy csontmetszést, így nem helyettesíthet egy későbbi teljes térdpótlást, de azt elodázhatja. A UniSpacernek elnevezett szerkezet a Sulzer Orthopedics, Inc. (Baar, Switzerland) fejlesztése.

A minimálisan invazív eljárás során általános vagy helyi érzéstelenítést alkalmaznak, a beavatkozás körülbelül egy óráig tart. A legtöbb beteg 1-2 hónappal a beavatkozás után már folytathatja mindennapi teendőit. Korábban a fő megoldás a részleges vagy teljes térdpótlás késleltetésére az artroszkópiás eljárás vagy a fájdalomcsillapítás volt, mondja Sulzer.  A UniSpacer elnyerte az FDA (US Food and Drug Administration) elismerését.

„Míg el nem érkezünk addig a pontig, hogy teljesen helyettesíteni tudjuk az ízületi porcot, jó, ha van több alternatívánk a minél specifikusabb kezelésre”, mondja az arthritisműtétek szakértője, Marc Hungerford, a Good Samaritan Hospital (Baltimore, MD, USA) osztályvezető főorvosa. 

Forrás: http://www.medinews.com/GMEDTS32olcgi/ts.cgi?tsurl=0.55.5302.0.0


A legújabb tudományos folyóirat

A Literatura Medica Kiadó 2002. március 11-én, a Pallas Páholyban tartott sajtótájékoztatóján mutatta be legújabb tudományos folyóiratát, a Magyar Immunológia című, negyedévenként megjelenő kiadványt. A lap életre hívását számos tény indokolta. Az immunológia azt a szakterületet öleli fel, ahol az elméleti kutatások megismerése a gyakorló orvosok számára is elengedhetetlen, hiszen a rohamos fejlődés következtében a kutatási eredmények rövid idő alatt a gyakorlat részévé válnak. Igazi interdiszciplináris tudományágról van szó; jelentőségét felismerve egyre bővül azoknak az orvosoknak a köre, akik érdeklődnek a kísérletes és klinikai immunológia eredményei iránt. A szaklapban a főszerkesztő, dr. Szekanecz Zoltán és a szerkesztőbizottság elnöke, dr. Szegedi Gyula a magyar szerzők és a külföldön kutató magyar kollégák munkáit szeretné az orvosok elé tárni. A továbbképzést szolgálhatja azoknak a szakmai ajánlásoknak a közlése is, amelyek a nemzetközi irodalomban kikristályosodott és elfogadott álláspontokat tartalmazzák.

Cserni Tímea és Szekanecz Zoltán

Cserni Tímea és Szekanecz Zoltán

A kiadó és a szaklap szerkesztői remélik, hogy az új kiadványt haszonnal és megelégedéssel forgatják majd az orvosok.

Egyéni és közületi előfizetési díj egy évre 2400 forint. A lap egyes példányai 650 forintos áron vásárolhatók meg a kiadóban, személyesen vagy postai befizetés útján.


Új eljárás a vese eltávolítására

Egy új, vesekivételre kidolgozott minimálisan invazív eljárástól várják az élővese-donációk számának növekedését. Az új módszer sokkal rövidebb kórházi tartózkodást igényel, a felépülési idő is rövidebb, ezért az orvosok bíznak abban, hogy a betegek kevésbé fognak félni a műtéttől.

Az operatőrnek lehetősége nyílik egy 7-8 cm hosszúságú hasfali metszésen keresztül biztonságosan benyúlnia a hasba és egy laparoszkópos kamera segítségével orientálódva eltávolítani a vesét.

Első lépésként a vese és a környező szervek jobb vizualizációja és könnyebb hozzáférhetősége érdekében felfújják a beteg hasát. Ezután bevezetik a csöveket, amelyek a kamera és egyéb műszerek bejuttatásához szükségesek. Végül az operatőr egy gél alapú anyagon keresztül benyúlhat a hasüregbe, majd a kezét műtéti segédeszközként használva, a laparoszkópos műszerek irányításával eltávolíthatja a vesét.

A GelPort HAL Nephrectomy elnevezésű eljárás úttörője és a GelPort Hand-Access szerkezet szabadalmazója az Applied Medical (Rancho Margarita, CA, USA). Az intézmény állítja, hogy a donorok kevesebb fájdalomnak és hegesedésnek vannak kitéve, három nappal a műtét után hazatérhetnek és felépülésük csak két-három hétig tart. A jelenlegi eljárás 25 cm-es metszést, esetleg egy borda eltávolítását és majd tíz hét gyógyulási időt igényel.

„Az új módszer lehetőséget nyújt a kézfej hasüregbe juttatására egy 8 centiméteres nyíláson át, így megmarad a sebész számára a tapintás érzéke, az artériák palpációjának lehetősége. A véredények bemérhetőek, valamint hemosztázis szüksége esetén kompresszió alkalmazható” – mondta dr. Joseph Del Pizzo, a New York-i Presbyterian Hospital (NY, USA) osztályvezető főorvosa. „A nyílt műtétek minden előnyét élvezhetjük, a nagy vágás elkerülése a donor számára különösen hasznos.”

Forrás: http://www.appliedmed.com /products /prod_hal_frames.htm