LAM 2002;12(5):329.

KLINIKAI ÉRDEKESSÉGEK

 

A képen látható bronchialis öntvények spontán expectoratióból származnak: egy 37 éves férfi ürítette ki őket hat nappal azután, hogy cysticus fibrosis miatt egyoldali tüdőtranszplantáción esett át. Az öntvények 24 órán belül követték egymást, és feltételezhető, hogy az egyik a jobb, a másik a bal tüdőfélből származott. A mellkas-röntgen kétoldali akut tüdőkárosodást mutatott, jelentős pleuralis effúzióval. Az öntvényekből Pseudomonas aeruginosa tenyészett ki, amely a transzplantációt megelőzően septikaemiát okozott a betegnél. A gombatenyésztés negatív eredményt adott. A donor anamnézisében nem szerepelt légzőszervi betegség.

Bronchialis öntvényt több kórállapotban leírtak, előfordul például asthmában, allergiás bronchopulmonalis aspergillosisban, cysticus fibrosisban és bronchiectasiában. Tudomásunk szerint még nem közölték öntvény kialakulását tüdőtranszplantáción átesett beteg esetében.

Robert M Rutherford, fellow in pulmonary transplantation, John H Dark, professor, Cardiothoracic Centre, Freeman Hospital, Newcastle upon Tyne NE7 7LN

BMJ 2001;324:1046.