LAM 2001;12(1):70-2.

HÍREK

 

NAGYVILÁG

Vakcina a pollen által okozott allergiák kezelésére

Egy újfajta vakcinát kísérleteztek ki Ausztráliában a melbourne-i egyetem kutatói, amely segíthet a szénanáthában és egyéb, pollen okozta allergiákban szenvedőknek. A vakcina jelentős mértékben csökkenti az allergiás választ.

A kutatócsoport első lépésben az angolperje génkészletét vizsgálta, mivel ez a növény az egyik legerősebb környezeti allergénforrás. Kis módosításokat végeztek ennek egyik génjén, és előállítottak kilenc, az eredeti fehérjétől némileg eltérő mutánst. Ezek közül az egyikre (mut 9) az allergiás reakció az eredeti tizedrészére csökkent az összes vizsgált betegnél. Ezt a mutáns gént ezután baktériumba helyezve nagy mennyiségű módosított fehérjét állítottak elő, amelyet különböző eljárásokkal tisztítottak.

A Prick-tesztek eredményei azt sejtetik, hogy az így előállított vakcina biztonságosabb és hatásosabb a jelenleg alkalmazott immunterápiánál.

http://www.medinews.com


Alzheimer-kórban és AIDS-ben látható agyi elváltozások közötti kapcsolat

Az AIDS folyóirat 2001-es számában jelent meg, a San Francisco Veterans Affairs Medical Center kutatói által írt cikk, amely arról számol be, hogy kapcsolat lehet az AIDS-ben és az Alzheimer-kórban megfigyelhető agyi elváltozások között. A kutatások eredményei szerint az elváltozásokat mindkét betegségben gyulladás okozza.

A szerzők azt figyelték meg, hogy az AIDS-dementiában szenvedő betegekben fellelhető immunsejtmarkerek (a monocyta/macrophag rendszer CD69 sejtfelszíni antigénje) a betegek antiretrovirális kezelése után is kimutathatók, bár valamelyest csökkent számban, de még mindig nagyobb mennyiségben, mint a nem demens betegek esetében. Ugyanezen sejtmarkerek szintje emelkedett az Alzheimer-kórban is.

Lynn Pulliam mikrobiológus (a cikk egyik szerzője) szerint az antiretrovirális kezelés után is megmarad a monocyta/macrophag rendszer neurotoxint termelő képessége, így lassabban ugyan, de folytatódik a neuronok károsodása. Úgy tűnik, hogy az agyban megtalálható strukturális és funkcionális proteinek szintje változik meg e neurotoxikus hatás következtében. A kutatócsoport egy korábbi tanulmányában arról számolt be, hogy egy kísérleti gyulladásgátló szer adásával megelőzhető e toxikus hatás.

http://www.medinews.com


Megállítható a diabetes progressziója

A Lancet 2001. novemberi számában megjelent tanulmány szerint egy új peptidalapú szer (DiaPep277) megállíthatja az 1-es típusú diabetes progresszióját. A szer a hasnyálmirigy b-sejtjeinek további pusztulását előzi meg, és csökkenti az inzulinszükségletet a frissen diagnosztizált IDDM-es betegeknél.

Az új szert II. fázisú multicentrikus vizsgálatnak vetik majd alá, amelyben a tervek szerint 100 beteg és öt kórház vesz majd részt. Az új vizsgálatban felnőttkori látens autoimmun diabeteses (LADA=latent autoimmune diabetes in adults) betegeken tesztelik a szert. Ebben a betegségben a szervezet immunrendszere „tévedésből” megtámadja és elpusztítja a b-sejteket, amelynek következtében a pancreas nem képes elegendő inzulint szintetizálni.

http://www.medinews.com


Új teszt az alkoholfogyasztás mérésére

A Bio-Rad Laboratories Inc. által kifejlesztett, a karbohidrát-hiányos transzferrin- (CDT-) mérésen alapuló teszt tökéletesített változatát hozták forgalomba, amely gyorsabban, nagyobb érzékenységgel, és a hőmérséklettől függetlenül képes kimutatni a túlzott alkoholfogyasztást.

A teszt, amelynek neve %CDT TIA, azon az elven alapul, hogy a túlzott alkoholfogyasztáson kívül nem okoz más állapot ilyen nagymértékű CDT-emelkedést. Heterogén radioimmunoesszé segítségével mérik a CDT-nek a teljes transzferrinszinthez viszonyított mennyiségét.

A tesztet már használják szállítmányozási vállalatok és alkoholról való leszokást segítő centrumok Európa egyes országaiban, valamint az Egyesült Államokban (a US Food and Drug Administration engedélyével).

http://www.medinews.com


Kutatók szerint a PSA-teszt megbízhatatlan

A közelmúltban megjelent tanulmány szerint a sebészi kezelés előtt mért prosztataspecifikus antigén (PSA) szintje nem hasznos előrejelzője egyetlen mérhető prosztatarák-jellemzőnek sem. A The Journal of Urology 2002-es számában a Stanford University Medical Center kutatói által végzett kísérletben 875 sebészileg eltávolított prosztatát vizsgáltak meg.

Az eredmények szerint a műtét előtt mért PSA-szint, valamint a tumor mérete, a betegség stádiuma és a sebészi eredményesség között nem találtak olyan összefüggést, amely klinikailag megalapozottá tenné, hogy csupán ennek a tesztnek az eredményére alapozva kimondják a műtét szükségességét, mivel a PSA-szint emelkedését benignus prostatahyperplasia is okozhatja.

Az 50 éves kor feletti férfiak körében a PSA határérték fölötti, emelkedett szintjének mérését követően biopsziát vesznek a prosztatából. Mégis – véli a szerző – gyakran túldiagnosztizálják és túlkezelik ezen betegeket. A kutatócsoport szerint szükség lenne egy olyan marker megtalálására, amely jobban jelzi a valóban veszélyes stádiumú prosztatarákot.

http://www.medinews.com


Az anastrazol kiváló hatása

Az AstraZeneca december elején közzétett közleménye szerint az emlőrák korai kezelésében az anastrazol (brit gyári nevén Aridex) felülmúlja a többi gyógyszer kedvező hatását, még az eddig legjobbnak tartott tamoxifenét is.

A kijelentés alapját az ATAC vizsgálat (Aridex, Tamoxifen Alone or Combination) előzetes eredményei képezik, amelyeket az ötéves vizsgálat első 33 hónapjában felhalmozódott adatok elemzésével számoltak ki. A vizsgálatban 9366 nő vesz részt, akiknél a posztmenopauzában – operálható stádiumban – emlőrákot diagnosztizáltak. Az 1996 és 2000 között megoperált nőket a vizsgálat három ágának valamelyikébe (anastrazol, tamoxifen önmagában, vagy a két szer kombinációja) osztottak be véletlen besorolással. Az anastrazolcsoportba 3125 nő került, akik közül 317-nél alakult ki a vizsgálat ideje alatt relapsus vagy következett be halál, míg a tamoxifencsoport 3116 betege közül 379-nél. A tamoxifen az ellenoldali áttét kialakulását 50%-kal csökkentette, ám az anastrazol ezen az eredményen is további 50%-nyit javított.

(forrás: BMJ)