DIABETOLÓGIAI BESZÁMOLÓ
Tájékoztató a hazai inzulinpumpa-programról
Kautzky László
 
 
 

dr. Kautzky László, programkoordinátor

LAM 2001;11 (4): 302.


Világszerte növekszik az inzulinpumpával (continuous subcutaneous insulin infusion, CSII) kezelt cukorbetegek száma. Jelenleg már több mint százezer beteg használ inzulinpumpát; a DCCT vizsgálatban részt vevő betegek 35%-át kezelték pumpával.

Az inzulinpumpa terjedésének oka a magas színvonalú, megbízhatóan működő, kettős biztonsági elektronikával védett technológia, a rendkívül finom adagolási mód, amely jelentősen növeli az inzulin felszívódását, hatékonyságát, s csökkenti a felszívódás korábbi, az injekciós technikából adódó akár 30-40%-os szórását.

Magyarországon két évvel ezelőtt indult újra az inzulinpumpa-program.

A H-TRON-plusz inzulinpumpák fél éves, hat beteggel végzett klinikai tesztelése sikerrel járt. Az ORKI kiadta a használatbavételi engedélyt.

A H-TRON-plusz típusú inzulinpumpa-készlet (2 darab pumpa) 2000. december óta 70%-os OEP-támogatással írható fel a rászoruló cukorbetegeknek. A beteg által fizetendő önrész körülbelül 330 000 Ft. A havi üzemeltetési költség 9-10 000 forint körül várható.

Az OEP egyelőre harminc beteg részére különített el anyagi keretet a támogatáshoz. Jelenleg húsz, inzulinpumpát használó betegnél folynak a klinikai vizsgálatok.

Mivel az anyagi körülmények nem teszik lehetővé a korlátlan alkalmazást - jóllehet minden, inzulinnal kezelt beteg számára használható a készülék -, a Magyar Diabetes Társaság által felkért háromtagú bizottság az alábbi indikációkat dolgozta ki.

Inzulinpumpa alkalmazása javasolt:

- intenzifikált kezelésre refrakter, megfelelően oktatott, jól kooperáló, rendszeres önellenőrzést végző, legalább három éve 1-es típusú diabetes mellitusban szenvedő betegnél, akire az adekvát étkezési rend és az inzulinadagok megfelelő, mozgás szerint is korrigált változtatása mellett is nagyfokú labilitás jellemző, posztprandiális hyperglykaemia és/vagy hajnali jelenség igazolható;

- kreatininemelkedéssel járó, intenzifikált inzulinkezelés mellett is nagyfokú labilitással, súlyos hypoglykaemiával járó nephropathia, veseelégtelenség esetén;

- nagyfokú labilitást/hajnali jelenséget mutató, 1-es típusú diabeteses gyermek-, illetve adolescens korú betegnél, a betegség legalább egyéves fennállása esetén, megfelelő kooperáció, családi elfogadottság mellett;

- gyermekkori cukorbetegség esetén, serdülők kezelésére, ha növekedési elmaradás áll fenn.

A programot dr. Kautzky László (Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet) koordinálja.

Az inzulinpumpát az OEP által elfogadott öt hazai pumpacentrum írhatja fel, igény és érdeklődés esetén a következő kollégákhoz fordulhatnak információért:

prof. dr. Madácsy László
SE, ÁOK I. Sz. Gyermekklinika, Budapest

prof. dr. Tamás Gyula
SE, ÁOK I. Sz. Belklinika, Budapest

dr. Kerényi Zsuzsa
Szent Imre Kórház, Budapest

dr. Kautzky László
programkoordinátor, Országos Korányi Tbc
és Pulmonológiai Intézet, Budapest

dr. Hidvégi Tibor
Petz Aladár Megyei Kórház, Győr

dr. Neuwirth Gyula
Kenézy Gyula Megyei Kórház, Debrecen