KIGYÓGYÍT
DECREASE (Dutch Echocardiographic Cardiac Risk Evaluation Applying Stress Echocardiography) study
Matos Lajos
 
 
 

dr. Matos Lajos: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet

LAM 2000;10 (4): 291. 


Kezelés: bisoprolol, per os 5-10 mg/nap.

Kísérő kezelés: standard perioperatív ellátás.

Kezelt személyek: Elektív hasi aorta- vagy infrainguinalis arteriás rekonstruktív műtétre kerülő betegek. 1996-1999 között hét intézetben 1351 beteget vizsgáltak, körükben 846-nak egy vagy több kockázati tényezője volt. Náluk dobutamin-echokardiográfiát végeztek, közülük 173 esetében észleltek ischaemiát. A terhelésre fellépő ischaemia alapján kiválasztott betegek közül 112 került randomizálásra, majd közülük 53 a szokásos standard kezelést kapta, a többi 59 betegnek a standard kezelésen kívül bisoprololt is adtak.

A vizsgálat célja annak tisztázása, hogy a fokozott kockázatú szív- és érbetegek morbiditását és mortalitását milyen mértékben képes csökkenteni a bisoprololkezeléssel elért perioperatív béta-blokkoló terápia.

Vizsgálati terv: Randomizált, multicentrikus, nyitott tanulmány, két párhuzamos csoport összehasonlítására.

Vizsgálati időszak: 30 nap.

Eredmények: A bisoprololcsoportból két beteg halt meg cardialis ok következtében (3,4%), a standard kezelésben részesült betegek közül pedig kilenc (17%; p=0,02).

Nem halálos szívizominfarktus a bisoprolollal kezeltek között egyetlen esetben sem fordult elő, standard kezelés mellett kilenc esetben alakult ki (17%, p<0,001).

A tanulmány elsődleges végpontja (szívbetegség okozta halál vagy nem halálos infarktus) ennek megfelelően a bisoprololcsoportban két esetben, a standard kezelés mellett 18 esetben következett be (34%; p<0,001).

Közlemény: Poldermans D, Boersma E, Bax JJ, et al, a Dutch Echocardiographic Cardiac Risk Evaluation Applying Stress Echocardiography Study Group nevében: The effect of bisoprolol on perioperative mortality and myocardial infarction in high-risk patients undergoing vascular surgery. New Engl J Med 1999;341: 1789-94.

Megjegyzés: A tanulmány meggyőzően igazolja, hogy érműtétre kerülő, fokozott kockázatú betegek körében a perioperatív halálozás vagy az infarktus gyakorisága szignifikánsan csökkenthető bisoprolol adásával.