Magy Immunol/Hun Immunol 2004;3(4):2.

TISZTELT KOLLÉGANŐK ÉS KOLLÉGÁK, KEDVES OLVASÓK!

 

Mindenekelőtt a magam és a szerkesztőség nevében eredményekben gazdag, jó egészségben eltöltött, békés, boldog új esztendőt kívánok!

Az elmúlt naptári évben technikai okok miatt az utolsó szám már nem jelenhetett meg, ezért most a 2004/4. számot tarthatják kezükben. 2005-ben azonban a megszokott rendnek megfelelően újabb négy szám megjelentetését tervezzük.

Eseményekben igen gazdag 2004-et hagytunk magunk mögött, amely a Magyar Immunológiára is rányomta bélyegét. Az őszi MIT-kongresszus igen színvonalas volt, nagyszámú absztrakt érkezett, és ez számunkra igen örömteli volt, mert ismét annak a megtisztelő feladatnak tehettünk eleget, hogy ezen nagyszerű kivonatokat hasábjainkon közölhettük. Emellett Budapest valóban az immunológia és reumatológia fővárosa volt 2004-ben, miután tavasszal itt rendezték a Közép-Európai Reumatológus Kongresszust, majd ősszel az Autoimmun Világkongresszust és az Immungenomikai Kongresszust. Jelen lapszámban az Autoimmun Világkongresszusról, valamint az Amerikai Reuma Kollégium éves konferenciájáról adunk összefoglalást.

Ebben a számban a korábban már felkért szerzőként debütáló James Woods, a chicagói munkacsoportból a korábbi géntranszferes összefoglalás után egy másik forrongó területről, a géntranszferindukált apoptózisról ad kitűnő áttekintést. (A jövőben is igyekszünk egy-egy alkalommal külföldi műhelyekből származó beszámolókkal is színesíteni a kínálatot.) A Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum, III. Sz. Belgyógyászati Klinikáján mind Immunológiai, mind Geriátriai Tanszék működik. A tanszékek közti kooperációs munka jó példája Mekkel Gabriella és munkatársai áttekintése az idős kor immunológiai változásairól. Ugyancsak a debreceni klinikán született Váróczy László és munkatársai kísérletes munkája, melyben a T-sejt-szubpopulációkat vizsgálták non-Hodgkin-lymphomában. Az ORFI-ból Bálint Géza és Bálint Péter a Felty-szindrómával kapcsolatos friss ismereteket tekintik át. Ezen számot is Kongresszusi beszámoló és nap-tár, valamint a megszokott történeti sorozatunk folytatása teszi teljessé.

A lap megújulás előtt áll. Eddigi rovatainkat megpróbáljuk még színesebbé, fogyaszthatóbbá tenni, és újabb rovatok elindítását is tervezzük 2005-ben. Ezért szeretettel várjuk minden kedves kolléga-olvasó javaslatait, hozzászólásait, építő jellegű kritikáit. Addig is kérem, fogadják szeretettel ezt a számot is.

dr. Szekanecz Zoltán
főszerkesztő