Magy Immunol/Hun Immunol 2004;3(2):2.

TISZTELT KOLLÉGANŐK ÉS KOLLÉGÁK, KEDVES OLVASÓK!

 

Remélem, mindnyájan élvezik a tavasz beköszöntét és egyúttal érzik a nyár közeledtét. Mi az ez évi 2. számmal kívánjuk felfrissíteni Önöket.

Mindenekelőtt arra szeretném felhívni tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy amint a Kongresszusi naptárból is kitűnik, ez az év szakterületünkön a Magyarországon rendezendő nemzetközi kongresszusok éve! Ezért, bár a részletek a naptárból kiderülnek, e helyen külön hadd hívjam fel figyelmüket ezen kiemelkedő hazai rendezvényekre.

Mire ezt a számot kézhez kapják, már lezajlott az EU-belépéssel „egybekötött” Közép-Európai Reumatológiai Kongresszus, amelyet május 1–2-án rendeztek Budapesten több mint 300 regisztrált résztvevővel. Ősszel pedig további két nevezetes, Budapesten rendezendő nemzetközi konferenciának nézünk elébe: október 3–7. között az első Immungenomikai Konferencia lesz Falus András professzor szervezésében, majd november 3–7. között a 4. Autoimmun Világkongresszust tartjuk, amelynek főszervezője Yehuda Shoenfeld professzor. Mindkét kongresszusra várnak még jelentkezőket.

Ha már a konferenciáknál tartunk, ezúton szeretném figyelmeztetni az érdeklődőket, hogy közeleg a Magyar Immunológiai Társaság (MIT) éves kongreszszusa, és reményeink szerint következő számunkban a beküldött absztraktokat is meg tudjuk jelentetni. Kérek minden olvasót, hogy már most írja be naptárába ezt a kongresszust és aktívan vegyen részt az idei MIT programjában.

A szakcikkeinkre fordítva a szót, ebben a számban is igyekeztünk az elméleti és a klinikai immunológia széles spektrumából válogatni. Szegedi Gyula professzor úr egy, az elmúlt években egyre népszerűbbé vált témáról, a Toll-receptorok kérdésköréről ad öszszefoglalást. Ez a receptorcsalád hidat alkot a fertőzés mint az immunrendszert stimuláló ágens és bizonyos autoimmun-gyulladásos folyamatok között. Mindennek, mint a kitűnő cikkből is kiderül, közvetlen patogenetikai és klinikai jelentősége is van.

Szakos Erzsébet és munkatársai a bőrgyógyászati terápiás közlemények sorát folytatják: ezúttal a gyermekkori atópiás dermatitis cyclosporin A-kezeléséről értekeznek.

A szisztémás lupus erythematosus (SLE) két közleménynek is témája: Sallai Krisztina és munkatársai az anti-SS-A és az anti-SS-B autoantitestek szerepét tárgyalják, míg Baraczka Krisztina és munkatársai a b-endorfinok jelentőségét vizsgálták mind SLE-ben, mind sclerosis multiplexben.

Constantin Tamás és munkatársai a modern képalkotó diagnosztika fontosságát taglalja az MR-vizsgálat és a juvenilis myopathiák kérdéskörén keresztül.

Őszintén remélve, hogy ezt a számot is érdeklődéssel forgatják majd, a következő negyedévben is sikeres munkát és jó egészséget kívánok:

dr. Szekanecz Zoltán
főszerkesztő