Magy Immunol/Hun Immunol 2004;3(1):2.

TISZTELT KOLLÉGANŐK ÉS KOLLÉGÁK, KEDVES OLVASÓK!

 

Kicsit megkésve hadd kívánjak szakmai sikereket és jó egészséget az új esztendőben! A Magyar Immunológia immár harmadik évfolyamát indítja. Ismét azzal kell kezdenem, hogy örvendetesen megnőtt az írótársak publikációs kedve, és a beküldött kéziratok is igen magas színvonalúak. Remélem ezt a hagyományt folytathatjuk 2004-ben is.

A megszokott formátum mellett a következő számtól néhány újítást is szeretnénk hozni. Ezek egy része még tervezés alatt van, de szeretnénk a lapot még interaktívabbá tenni. Így például szeretnénk – mint eddig – a Magyar Immunológus Társaság egyik fóruma lenni, ezért a társasággal, az immunológiai kutatásokkal és természetesen a betegellátással kapcsolatban is várunk híreket, közléseket Hírek rovatunkba. Emellett bárki, aki közérdekű információt szeretne ezen témákban közölni, kérem, bátran tegye meg.

Ebben a számban ismét örömmel üdvözölhetünk egy külföldi szerzőt. A Chicagóban dolgozó James Woods és munkatársai (Alisa Koch munkacsoportja) nemzetközi hírnevet szereztek az arthritis géntranszferrel történő kezelése, illetve ennek kutatása terén. Felkérésünkre született az angol nyelvű összefoglaló közlemény. Aleksza Magdolna és munkatársai (Debrecen) eredeti közleményben számolnak be dermatomyositisben végzett vizsgálataikról, melyben a betegek perifériásvér-leukocytáiban az intracitoplazmatikus citokineket, ezen keresztül a Th1/Th2 balansz kérdéskörét elemezték. Irinyi Beatrix és munkatársai (Debrecen) esetismertetésükben az autoimmun urticaria egyik kezelési lehetőségét, a cyclosporin A-t mutatják be. Ezen gyógyszer hatékonysága ismert psoriasisban, atopiás dermatitisben: most és egy későbbi számunkban egyéb bőrgyógyászati indikációkról lesz szó. Ugyancsak örömteli, hogy itthon is megpezsdült a levegő a biológiai terápiák alkalmazása körül. Rheumatoid arthritisben már több anticitokin terápia vált be tőlünk nyugatabbra. Ezen eljárások közül kettő, az infliximab- és az etanerceptkezelés hazánkban is törzskönyvezésre került, és az alkalmazás lehetőségeiről jelenleg folynak a tárgyalások. Tamási László (Miskolc) a négy, rheumatoid arthritisben világszerte alkalmazott biológiai terápiás lehetőséget mutatja be összefoglalójában. Ehhez szorosan kapcsolódik Gömör Béla, Czirják László és Hodinka László (Budapest, Pécs) cikke, mely az első hazai közlemény infliximabbal szerzett klinikai tapasztalatokról. Remélhetőleg, ezen cikkeken keresztül a szélesebb olvasóközönség is betekintést nyerhet a biológiai terápia csodás világába és megismerkedhet e terület szinte beláthatatlan perspektíváival.

Ezek után azt kívánom, hogy ezt a lapszámot is forgassák érdeklődéssel. Kellemes és eredményes munkát, a téli sportok szerelmeseinek jó pihenést kívánok. Ne feledjék: egy kiadós síelés vagy szánkózás után este a kandalló előtt, a forralt bor mellett kellemes olvasmány lehet a Magyar Immunológia...

dr. Szekanecz Zoltán
főszerkesztő