Tisztelt Kolléganők és Kollégák, kedves Olvasók! 
Dr. Szekanecz Zoltán
 
 
 

Magy Immunol/Hun Immunol 2003;2 (3):2. 

Tisztelettel meghívjuk Önöket az ez évben 33 éves Magyar Immunológiai Társaság idei legnagyobb rendezvényére, a MIT XXXIII. Vándorgyűlésére, amelyet Győrött tartunk október 15-17. között.

A konferencia fő témája a "Komplement és természetes immunitás". Az előző évek gyakorlatának megfelelően számos nemzetközi hírű kutatót hívtunk meg. Mohamed R. Daha (Leiden), Peter Garred (Koppenhága), Gérard Arlaud (Grenoble), Erdei Anna, Prohászka Zoltán és Andó István nyújtanak a kérdésről naprakész áttekintő ismertetést (state of the art lectures), ezt számos hazai kutatócsoport legújabb eredményei egészítik ki. Kiemelt meghívottunk Mohamed R. Daha professzor, a MIT tiszteletbeli tagja. Az Európai Immunológiai Társaságok Szövetsége (EFIS) Daha professzor előadását úgynevezett "EFIS lecture" előadásnak fogadta be. A konferencia első napjának nemzetközi programjára tekintettel a rövid előadások is angol nyelven hangzanak el. A második és harmadik napon kollegáink magyarul ismertetik az egyéb alap- és klinikai immunológiai témakörökben elért legújabb eredményeiket.

Szponzoraink segítségével az idei kongresszuson három pályázatot is meghirdettünk.

A HUMAN Oltóanyagtermelő és Gyógyszergyártó Rt. ismét közzétette a Backhausz-pályázatot, amely Backhausz Richárd emlékének ápolását - illetve azzal összhangban, a hazai klinikai immunológiai kutatás magas színvonalának megőrzését, fejlesztését - kívánja szolgálni azzal, hogy támogatja a kongresszuson klinikai kategóriában kimagasló tudományos eredményt bemutató fiatal kutatókat.

A Sigma-Aldrich Kft. a kongresszuson elméleti kategóriában kimagasló tudományos eredményt bemutató kutatókat támogatja.

A Bio-Science Kft. az immunológiai, illetve immunológiához kapcsolódó molekuláris biológiai témájú közlemény szerzőit támogatja (a pályázatok részletesen a MIT honlapján - http://www.mit.hu - olvashatók).

A konferencia hivatalos honlapját a következő címen érhetik el: http://www.diamond-congress.hu/mit2003. Bár előadásra és poszterbemutatásra már nincs mód jelentkezni, mindenkit szeretnék arra buzdítani, hogy tisztelje meg jelenlétével vándorgyűlésünket. Köztudott, hogy a konferenciák egyik legfontosabb szerepe a személyes kapcsolatok erősítése, új együttműködések kialakítása; ehhez a magas tudományos színvonal kialakítása mellett társasági programokat is kínálunk.

Örömmel számolhatunk be arról is, hogy társaságunk tudományos fejlődése töretlen, megtisztelő hazai és nemzetközi érdeklődés övezi. Jól jelzi ezt a Magyar Tudomány áprilisi száma, amelyben Gergely János szerkesztésében számos kutatóműhely kapott lehetőséget arra, hogy szélesebb körű nyilvánosság előtt is beszámolhasson legújabb eredményeiről. Kimagasló számban vettünk részt a 15. EFIS Konferencián, Rodoszon (2003. június 9-13.). A hazai immunológia nemzetközi elismertségét számos szekcióelnökség, felkért referáló előadás bizonyította. Kitűnően sikerült a legutóbb, szeptember 3-7. között rendezett Signal Konferencia Sopronban, amelyre nagy számban érkeztek a téma nemzetközi szakértői (szervezők: Erdei Anna, Sármay Gabriella, Gergely János és Matkó János).

A jövő év is számos tudományos megmérettetést, kihívást tartogat számunkra; ezek közül talán a legfontosabb, hogy társaságunk keretén belül Falus András szervezi az Első Nemzetközi Alap- és Klinikai Immungenomikai Konferenciát, 2004. október 3-7. között, amelyre máris igen jelentős az érdeklődés (http://www.diamond-congress.hu/bci2004).

Reményeink szerint az idei vándorgyűlés az előző évekhez hasonlóan sikeres lesz. Kívánjuk, hogy valamennyien jól érezzék magukat és hasznos információkkal gazdagabban térjenek haza.

Szekeres-Barthó Júlia,
a MIT elnöke
Kacskovics Imre,
a MIT főtitkára