Tisztelt Kolléganők és Kollégák, kedves Olvasók! 
Dr. Szekanecz Zoltán
 
 
 

Magy Immunol/Hun Immunol 2003;2 (2):2.

Az elmúlt hónapokban örvendetesen nőtt szerzőtársaink publikációs kedve; minden kutató és klinikus kollégának hálásak vagyunk érte. Remélem, nem csak mi, a folyóirat készítői érezzük a lapot változatosabbnak, színesebbnek. Nagy öröm számunkra, hogy több hazai kutatóhely munkatársai is feliratkoztak szerzőink sorába.

A hazai és nemzetközi immunológiai élet valóban pezseg. Nemrég a MAKIT igen színvonalas kongreszszusán ültünk, ősszel pedig a MIT és az MRE vándorgyűlései elé tekintünk várakozással. (A Magyar Immunológiai Társaság vándorgyűlésének absztraktjait a szervezőbizottság július végéig fogja szerkesztőségünknek leadni.) Számos honfitársunk mondhatja magát szerencsésnek, hogy a közeljövőben kijuthat a görögországi EFIS vagy a lisszaboni EULAR kong-resszusra. Minden, kongresszuson részt vevő kollégát arra ösztökélünk és kérünk, hogy tapasztalatait legalább néhány sorban vesse papírra, a kongresszuson hallottakat ossza meg hasábjainkon az érdeklődő, de a konferenciára eljutni nem tudó kollégákkal.

A 2003. évi 2. szám tartalma valóban gazdagnak mondható. Három összefoglaló közlemény is bekerült ebbe a számba. A Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinikájának munkacsoportja igen tartalmas és eredményes kutatómunkát végez. Egyik fő érdeklődési területükkel, a hősokkfehérjékkel kapcsolatos újabb adataikat Kocsis Judit és munkatársai foglalják össze. Ugyancsak nagy érdeklődésre tarthat számot Pálóczi Katalin professzor asszony áttekintése a non-Hodgkin-lymphoma immunfenotipizálásáról. A szerkesztőség felkérésére Kávai Mária professzornő az immunkomplex-clearance-t mutatja be SLE-ben szenvedő betegeknél; ez a közlemény a professzor asszony eddigi életművének áttekintését is jelenti. Az eredeti közlemény műfajában ebben a lapban a Sjögren-szindróma kérdéskörét érintik. Pokorny Gyula munkacsoportja a veseérintettséggel, Szántó Antónia és munkatársai pedig egy új immunlaboratóriumi markerrel, az alfa-fodrin elleni antitesttel kapcsolatos kutatásaikat mutatják be.

Kívánom, hogy ezt a lapszámot is forgassák érdeklődéssel. Ha a nyári szabadságig nem tudnának minden közleményt végigolvasni, higgyék el, az újság kis helyen is elfér a tengerpartra összekészített bőrönd alján...

A szerkesztőség és a kiadó nevében remélem, minden szerzőtársunk és olvasónk kellemesen tölti a nyarat. Ősszel, feltöltődve, további eredményes munkát kívánok!

Szekanecz Zoltán