Tisztelt Kolléganők és Kollégák, kedves Olvasók! 
Dr. Szekanecz Zoltán
 
 
 

Magy Immunol/Hun Immunol 2003;2 (1):2.

Az új év első száma rendhagyó is egyben. Ennek apropója az, hogy évek óta nagy az igény az autoimmun-gyulladásos kórképekben szenvedő betegek hazai kezelési és gondozási elveinek tisztázása, egy pontos betegregiszter létrehozása iránt. Ennek folyományaként 2002. október 11-én a Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) III. Sz. Belgyógyászati Klinika könyvtárában munkaértekezlet zajlott, amelyet Szegedi professzor, úgy is mint a Klinikai Immunológiai és Allergológiai Szakmai Kollégium (KIASZK) elnöke hívott össze.

Az autoimmun betegek gondozása hazánkban mintegy 19 centrumban folyik, és ezek vezetői tartottak tartalmas és eredményes megbeszélést e jeles napon. A program részeként - az egyes geográfiai régiók beszámolói mellett - három szakmai referátum is elhangzott. Úgy véltük, hogy a megbeszélés konklúziói és a három szakmai referátum összegzése a "scripta manent" elvnek megfelelően a Magyar Immunológia hasábjain jelenjenek meg. Ezért az olvasó által kézben tartott kiadás egyben különszám is, hiszen nagyobb részét a munkaértekezlet folyományaként született írások teszik ki.

Magáról a munkaértekezletről Szegedi professzor úr ad összegzést. A főszerkesztő agyában is megszülettek bizonyos "Gondolatok a könyvtárban"; ez az írás lényegében az autoimmun betegek ellátásával, gondozásával, a klinikai immunológiai szakképzéssel kapcsolatos aktuális szakmapolitikai kérdéseket feszegeti. (Ezt a gondolatsort vitaindítónak is szánom, hisz remélhetőleg sokakat foglalkoztat ez a - még számtalan tennivalót igénylő kérdéskör.) A három szakmai beszámoló a nem differenciált collagenosis, a Raynaud-szindróma és a korai arthritisek témáját érinti, sorrendben Bodolay Edit dr., Czirják László professzor és jómagam tollából. Szegedi professzor mind a Gondolatok...-ra, mind e három szakmai közleményre írt reflexiót.

A lap ezen számában azért szerepel eredeti közlemény is: Garai Ildikó és munkatársai a kéz mikrocirkulációjának megítélésénél a perfúziós szcintigráfia alkalmazhatóságát vizsgálták. És mivel ezen munkának is vannak a Raynaud-szindrómával kapcsolatos vonatkozásai, jól beleillik a munkaértekezlethez tartozó anyagok sorába.

Továbbra is várjuk közleményeiket, híreiket. Kérem, fogadják szeretettel ezt a speciális számot is.