TALLÓZÓ
 
 
 
 


Magyar Immunol/Hun Immunol 2002;1 (4): 21.

Gliadin elleni IgA-antitestek és coeliakia arthritis psoriaticában
(IgA antibodies to gliadin and coeliac disease in psoriatic arthritis)
Lindqvist U*, RudsanderA*,**, Boström A**, Nilsson B***, Michaëlsson G**.
*Medicine, **Dermatology and Venereology, ***Clinical Immunology, Department of Medical Sciences, University Hospital, S-751 85 Uppsala, Sweden
Rheumatology 2002;41:31-37.

Ebben a keresztmetszeti vizsgálatban a svéd szerzők arra kerestek választ, hogy arthritis psoriaticában megnövekedik-e a gliadin és az endomysium elleni antitestek, valamint a coeliakia előfordulási gyakorisága. Száztizennégy psoriasisos arthropathiában szenvedő beteg szérumából határozták meg az antigliadin IgA, IgG, endomysium elleni IgA-antitesteket, valamint a szérum immunglobulinszintjeit, a Westergreen- és a C-reaktív protein (CRP)-értékeket. Emellett a betegeket kikérdezték számos anamnesztikus és klinikai adattal kapcsolatban (például gyulladásos bélbetegség az anamnézisben, atopia, ételallergia, dohányzás, alkoholfogyasztás stb.)

Egy korábbi tanulmány eredményei szerint ugyanis 302 psoriasis vulgarisban szenvedő beteg közül 16%-ban volt gliadin elleni IgA-antitest (AGA) kimutatható a szérumban. Az AGA-pozitív betegek nagy részének nem volt endomysium elleni antitestje. (Az endomysium elleni antitestek a coeliakia markerei, de hiányuk nem zárja ki a gluténszenzitivitás meglétét.) Gluténmentes diéta a psoriasis szignifikáns enyhülését eredményezte.

Arthritis számos enteropathiához társulhat, például coeliakiához, ahol 25%-ban írták le kísérő ízületi érintettség jelenlétét. Psoriasis nagyobb gyakorisággal fordul elő Crohn-betegségben és colitis ulcerosában. Ezzel szemben ez idáig nem kimutatható az összefüggés a coeliakiával.

Jelen vizsgálatban az antigliadin IgA és IgG kimutatása történt a betegek szérumából ELISA-módszerrel. A kontrollszérumok 129 véradótól származtak. Az antiendomysium antitestek kimutatására immunfluoreszcens technikát alkalmaztak.

A 114 beteg közül ötnek (4,4%) volt biopsziával igazolt coeliakiabetegsége. Ezek kizárását követően a betegcsoportban szignifikánsan magasabb IgA-AGA-átlagértéket tapasztaltak, mint a referenciacsoportnál (p=0,0005). A betegek közül 17,4%-nak volt 50 U/l-nél magasabb IgA-AGA-szintje, míg az egészséges donorok közül csak 9,3%-nak. Az IgG-AGA tekintetében nem volt szignifikáns eltérés a két csoport között. A vizsgált szérumok mindegyikét negatívnak találták endomysium elleni IgA-antitestre nézve. A szérumimmunglobulin-szinteket tekintve az IgA szintje szignifikánsan magasabb volt az egészséges donorokéhoz képest. Ezen növekedés mértéke az IgA-AGA-pozitív betegek esetében volt a legkifejezettebb. A szérum IgM-szintjének átlagértéke szignifikánsan alacsonyabb volt a betegek esetében (p=0,065). A szérum-IgG átlagos koncentrációja ellenben szignifikánsan magasabb volt, mint a referenciaszérumok esetében (p=0,0295). A klinikai adatok tekintetében az emelkedett IgA-AGA-koncentrációjú betegeknél szignifikánsan magasabbak voltak a vörösvérsejt-süllyedés és a CRP értékei (p=0,037 és p=0,049), valamint a reggeli ízületi merevség is hosszabb ideig tartott (p=0,0102).

Az eredmények tehát azt mutatták, hogy arthropathia psoriaticában szenvedők esetében megnövekedett a szérum IgA-AGA-szintje és a coeliakia előfordulása. (A coeliakia a psoriasisos arthropathiás betegek esetében 4,4%-os, egészséges véradóknál 0,4%-os prevalenciájú.) Szignifikáns eltérések vannak a szérumimmunglobulin-szintek esetében is (megnövekedett IgA-, csökkent IgM-szint a betegek esetében). További vizsgálatok szükségesek azonban a gastrointestinalis mucosalis folyamatok és a gluténmentes étrend szerepének tisztázására arthropathia psoriatica esetében.


DR. SZABÓ ZOLTÁN, DEOEC, III. Sz. Belgyógyászati Klinika, 4004 Debrecen, Móricz Zs. krt. 22., telefon: (52) 414-969, fax: (52) 414-489, e-mail: szaboz@iiibel.dote.hu