BESZÁMOLÓ
 
Az OROM VII. kongresszusa
2003. április 25-27., Dobogókő
 
 
 


dr. Somogyi Péter (levelezési cím/correspondence): Semmelweis Egyetem, ÁOK, Ortopédiai Klinika/Semmelweis University, Faculty of Medicine, Department of Orthopedy; 1113 Budapest, Karolina út 27.

Ca és Csont 2003;6 (1): 30-31.


Már vártuk a napot, hiszen évről évre eljövünk. A köszöntő és a megnyitó után Lakatos Péter, a MOOT elnöke az osteoporosis gyógyszeres terápiáját taglalta a betegek rehabilitációja során. Objektív és tartalmas előadását Klauber András követte, aki a segédeszközökről és elérhetőségükről beszélt; ezek használata és ismerete - beleértve a rendszeres felírási változtatásokat is - mindannyiunk számára szükséges. Fehér Miklós a társbetegségekre hívta fel a figyelmet, mivel jelentősen befolyásolhatják a compliance-t. Bors Katalin előadása szorosan kapcsolódott ehhez: az osteoporosisos betegek compliance-problémáit mutatta be. Ha már OROM-(Osteoporosis Rehabilitációs Országos Munkacsoport) kongresszuson vagyunk, engedtessék meg, hogy felhívjam a figyelmet a napi gyógytorna fontosságára, és arra a tényre, hogy a betegek által erre szánt, aktívan töltött idő ritkán haladja meg a kívánatos napi minimum 30 percet. A gyógytorna nem kerül pénzbe, szinte bárhol végezhető, így az itt elmondottaknak nagy a népegészségügyi jelentősége.

Lázár Imre a depressziós betegek, Komoly Sámuel a krónikus neurológiai betegségben szenvedők, Muraközi Gabriella az asthmás betegek, Tamás Gyula a diabetesesek compliance-problémájáról beszéltek.

A délutáni blokkban Szendrői Miklós előadásával kezdődött a program, aki a csípőficam, tbc, spondylarthritis ankylopoetica talaján kialakult merev csípőkön végzett arthroplastica eredményeit ismertette, amelyeket az Ortopédiai Klinika és Budai Irgalmasrendi Kórház együtt dolgozott fel. A konverziós arthroplastica eredményei, az érdekes bemutatások lenyűgözők voltak. Sólyom László a displasiás csípők endoprotetizálása utáni eredményeket mutatta be. A klasszifikáció, patogenezis mellett a rehabilitációs problémákat is jól részletezte. Kiss János PhD-munkáját tárta a hallgatóság elé. A fibrosus dysplasia etiológiáját és a kezelési lehetőségeket ismertette, az utóbbiak közül felhívta a figyelmet a biszfoszfonátokra. Zahár Ákos vesetranszplantált betegek aszeptikus combfejnekrózisáról beszélt. Az alapoktól felépítve mutatta be a folyamatot és foglalt állást a nemzetközi irodalom alapján is a teljes endoprotetizálás mellett, ezek közül - a rossz minőségű csontszerkezetbe - a cementes technikát ajánlotta. Szőke György juvenilis csontcisztákat vizsgált. A cisztákat feltöltve a javulás ODM-mel követhető; így találtak egy olyan technikát, amely a klasszikus röntgenvizsgálaton kívül, csekély sugárterhelés mellett, numerikus formában is képes információt adni a beépülés objektív mértékére. A blokkot Kertész Györgyi előadása zárta a heterotop ossificatio kezelésével szerzett újabb tapasztalatait ismertetve. Az előadást parázs vita követte, hiszen ez egy olyan kérdés, amely ma még egyértelműen nem megoldott. A centrális eredetű kórkép csaknem feltartóztathatatlan, perifériás eredet esetén nem szteroid gyulladásgátló (NSAID), irradiáció, biszfoszfonátterápia is szóba jöhet. Önmagában a műtét nem ad garanciát a sikerre.

Az OBME (Osteoporosisos Betegek Magyarországi Egyesülete) az OROM-mal párhuzamosan tartotta rendezvényét a szomszédos hotelben.

Jakab Gábor első előadóként a spinalis infekciók tünettanát és műtéti ellátásukat ismertette. Rusz Roland az ágyéki csigolyaközti fúzió indikációjáról beszélt, a biomechanikai elvekről, a lépésről lépésre kidolgozott technikáról. Szöllősi Balázs egy érdekes újdonságról számolt be. Az Adcon gél használatával sikerült megelőzni a fibrocyták migrációját és így a posztoperatív peridurális hegesedést. Sajnos rutinszerű használata az ára miatt még nem terjedhet el. Varga Péter Pál az ágyéki spinalis stenosisról tartott lenyűgöző előadást. Osteoporosisos betegei körében a szemirigid implantátumokat részesíti előnyben; a krónikus panaszok, claudicatio, poliszegmentális elváltozások gyakran igénylik a flex TLT-rendszerének alkalmazását. Rehabilitációs szempontjaikat Ferencz Mária ismertette. Ezt követően Szekeres László foglalta össze az anyagcsere- és csontbetegségek fájdalomterápiáját, majd a szekciót Korányi András zárta, a középiskolások körében végzett kérdőíves felméréseikkel.

Az idős, osteoporosisos, törést szenvedett betegek ellátásának elméletét és gyakorlatát bemutató előadások sorában Flóris István, magyar adatokat is ismertetve, elénk tárta a csípőtáji törések problémáit, kiemelte a teamek fontosságát, a technikai gyakorlottságot, felkészültséget. Kricsfalusy Mihály a proximális humerus törését szenvedettek ellátásáról beszélt, a technika fejlődéséről és a minimálisan invazív szintézisek lehetőségéről. Martsa Balázs szerint a radius distalis végének töréseit kívánatos lenne nagyobb számban operálni; érdekes esetbemutatásokkal is szolgált. Udvardy Csaba három eset kapcsán igen ritka előfordulású, kétoldali, egyidejűleg bekövetkezett combnyaktöréseket ismertetett, ahol a korai mobilizáció nagy szerepet kapott. Kupa Mihályné járástanítási problémákat foglalt össze, egyesével elemezve az idős, legyengült szervezetű betegek problémáit. A délutáni szekciót Somogyi Péter zárta, aki ismertette az újabb csonttörések megelőzésére meghirdetett és a Johan Béla népegészségügyi programban is akkreditált Ne törj! programot, ez az ortopéd-, traumatológus- és oszteológusszakmák együttműködésével indult útjára hazánkban. A sikeres törésmegelőzés azt a célt szolgálja, hogy az 50 év feletti, típusos törést elszenvedett nők (csípőtáji, radius distalis végi, proximális humerus, csigolyatesttörések) osteoporosiscentrumba kerüljenek, kivizsgálásukat követően hatékony töréscsökkentő terápiát állítsanak be náluk az újabb csonttörések bekövetkezte előtt. Ezt a tudatosan szervezett megelőzést ez idáig csak a skóciai Glasgow városában sikerült elérni.

A kongresszus utolsó napján az OBME-OROM közös programja iránt hatalmas volt az érdeklődés. A kerekasztal-megbeszélésen reumatológusok, rehabilitátorok, traumatológusok, családorvosok, gyógytornászok, szociális nővérek, szociális munkások, gyógyászatisegédeszköz-gyártók és az Országos Egészségügyi Pénztár képviselői vettek részt. A program annyira jól sikerült, hogy a moderátor alig kapott szót. Számos kérdés hangzott el a betegek részéről is. Elmondható, hogy Barna Judit szervezése nagyon jól sikerült és a Ne törj! program mellett a civil önkéntesek bevonásával induló dr. Bossányi Ada-program méltón szolgálhatja annak az orvosnak a nevét, akitől az egész szakma és a betegek is csak jót kaphattak.

Köszönjük az OROM szervezőbizottságának és Bors Katalinnak, hogy Dobogókőn ott lehettünk!

dr. Somogyi Péter