MOOT-HÍREK
 
 
 
 

Ca és Csont 2001;4 (2): 97.

Sikerrel zárult a II. Magyar Oszteológiai Kongresszus, amelyet ismét Balatonfüreden rendeztünk. A tavalyinál is nagyobb látogatottság az előadások számának jelentős növekedésével párosult, ami társaságunk szakmai fejlődését jelzi, bár nagy terhet is rótt a szervezőkre. Örömmel láttuk a társszakmák egyre intenzívebb jelenlétét is, ami erősíti az osteoporosis multidiszciplináris ellátását. A mindenkinek vonzó helyszínhez szeretnénk a jövőben is ragaszkodni, de megoldást kell találnunk a kapacitások bővítésére a szálláshelyek és előadótermek tekintetében. Már hagyománynak tekinthető, hogy az előadások kivonatai a Ca és Csont különszámában idézhető absztraktként megjelentek.

Felhívjuk tagtársaink figyelmét a 109/2001. (VI. 21.) számú kormányrendeletre, amely a gyógyszerek OEP-támogatásáról intézkedik, ezért az osteoporosis-centrumok ellátómunkáját érinti.

Változatlan maradt az antiporoticumok 90%-os támogatása, a felírás alapja továbbra is a denzitometria eredménye; a felírásra a centrumok szakorvosai jogosultak. A nőihormonpótló készítmények és egyes D3-vitamin-tabletták osteopenia esetén (T<-1,0) rendelhetők kedvezményesen, míg az alendronát, a kalcitoninok vagy a fluorid pedig osteoporosisban (T<-2,5) rendelhető támogatással.

A fontosabb részletekről az alábbiakban adunk rövid összeállítást:

Osteopenia/osteoporosis esetén, -1,0 T-score-érték alatt a centrumok bejegyzett orvosai által 90%-os támogatással rendelhető gyógyszerek:

Osteoporosis esetén, -2,5 alatti T-score-értéknél a centrumok bejegyzett orvosai által 90%-os támogatással rendelhető gyógyszerek:

Posztmenopauzális osteoporosisban, a T-score -2,5 értéke alatt a centrumok bejegyzett orvosai által 90%-os támogatással rendelhető gyógyszerek:

Rachitis megelőzése vagy gyógyítása céljából, 0-3 éves korú gyermek részére a kezelőorvos által rendelhető gyógyszerek:

Paget-kór kezelésére reumatológus, belgyógyász vagy ortopéd szakorvos által rendelhető gyógyszerek:

Kivonatunk tájékoztatásra szolgál, a rendelet pontos ismeretét nem helyettesíti.

A MOOT örömmel vette tudomásul, hogy az osteoporosis kiemelten támogatott jellege megmaradt. Sajnos nem minden javaslatunkat fogadták el: nem került a támogatott szerek körébe a raloxifent tartalmazó készítmény, valamint a szakmai irányelveinkben megfogalmazott indikációval támogatni javasolt alfacalcidol sem. Az összeroppant csigolya észlelése már nem elegendő ok a gyógyszer felírására, denzitometria ebben az esetben is szükséges. Társaságunk kezdeményezte a férfi osteoporosis indikációjának bevezetését az alendronát esetében.