MOOT-HÍREK
 
 
 
 

Ca és Csont 2001;4 (1): 48.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság vezetősége örömmel tájékoztatja a társaság tagjait, hogy a májusi kongresszus előkészületei igen jól haladnak. Minden korábbinál nagyobb rendezvényre számítunk, lapzártakor már 1000 felett jár a regisztráltak száma. A kongresszuson számos plenáris előadás, hat fő témában hat kerekasztal, ugyanennyi tematikus szimpózium és hetvennél több bejelentett előadás adja a tudományos programot. A II. Magyar Oszteológiai Kongresszus szervezését ezúttal is a Magyar Radiológiai Társaság Oszteológiai Szekciójával közösen végezzük, s megtiszteltetés számunkra, hogy a társszakmák több tudományos társasága - így a Magyar Traumatológiai Társaság, a Magyar Orthopaediai Társaság és a Magyar Rehabilitációs Társaság - is önálló tudományos programmal vesz részt kongresszusunkon. Hagyományait követve az Osteoporosis Betegek Társasága ugyancsak képviselteti magát. A kongresszus jelentőségét az is érzékelteti, hogy két újabb, oszteoporosis elleni készítmény magyarországi bevezetését ugyancsak rendezvényünkre időzítették.

Társaságunk kezdeményezésére és a Novartis aktív támogatásával új szakmai programot indítottunk. A MOOT-NOKK (Nemzeti Osteoporosis Kockázati Kérdőív) projekt célja részletes osteológiai adatbázis felállítása egy 2500 fős hazai populációs mintában, amelyből az osteoporosis előfordulásával és hazai jellegzetességeivel kapcsolatban kívánunk hiteles adatokat nyerni, jövőbeli teendőink jobb meghatározása érdekében. Terveink szerint ezeket a személyeket követni fogjuk, így egy prospektív adatbázis bontakozik ki. A munkában tíz osteoporosis-centrum vesz részt. A projekt már folyik, eredményeiről a MOOT weblapján is hírt adunk.

A MOOT egy másik szakmai programot is indított, amelyben az MSD avatott segítségét élvezhetjük. A HOPP (Hungarian Osteoporosis Project) többfázisú program. Első szakaszának célja annak felmérése, hogy a lakosság, illetve az orvostársadalom mennyiben rendelkezik releváns ismeretekkel a csontritkulásról és más anyagcsere-csontbetegségekről. A második fázisban a háziorvosok ismereteinek gyarapítása a cél, hogy minél hatékonyabban kapcsolódhassanak be az osteoporosisos betegek ellátásába. A HOPP harmadik szakaszában pedig az osteoporosis ellen alkalmazott hazai terápiás eljárások hatásosságának leméréséhez szeretnénk adatokat nyerni. A program első szakaszában már lezárult az adatgyűjtés, az értékelés befejeztével az eredmények publikálására a Ca és Csontot kérték fel.

Végül tájékoztatjuk a lap olvasóit, hogy a MOOT rehabilitációs munka-csoportjának (OROM) V. Kongresszusa a lap megjelenésének idején zajlik Dobogókőn. A rendezvényen, amelyen a társaság több vezetője is részt vesz, ismét több interdiszciplináris témakör kerül górcső alá. Külön kerekasztal-megbeszélésen foglalkoznak azzal, hogy milyen munkakap-csolat alakítható ki a háziorvosok és az osteoporosis-centrumok között.