Agyérbetegségek 2004;10(3):1.

KEDVES OLVASÓ!

 

E számunkban a stroke gazdasági hatásairól olvasható egy spanyolországi elemzés. A cikk megállapításait abból a szemszögből is érdemes átgondolni, hogy a stroke spanyolországi morbiditási és mortalitási adatai sokkal jobbak, mint a magyarországiak: ott a stroke-halálozás 100.000 lakosra 51 fő, míg Magyarországon 188. Horribilis összeget fordítanak 40 milliós népességük stroke-betegeinek terápiájára: a teljes egészségügyi költségvetés 4%-át (ez nem tartalmazza a prevenciós költségeket). A direkt költség betegenként 2174 euró (mai árfolyamon mintegy 500.000 Ft). Ez az összeg persze nem tartalmazza sem a hozzátartozók, a beteget nem hivatásszerűen ellátók ráfordításait, munkából való kiesésének gazdasági következményeit; sem a beteg improduktivitása miatti gazdasági veszteségeket, amit az elemzés természetesen figyelembe vesz. Ennek alapján egyetlen stroke-eset fellépésének pénzben kifejezett éves gazdasági következménye (összköltsége) Spanyolországban 7856 euró [mintegy 1.900.000 Ft]! Nagyon hiányzik egy hasonló elemzés Magyarországról…

A gyógyszeres stroke-prevenció két rendkívül fontos összetevőjéről is szót ejtünk. A lipidszintcsökkentő kezelések (elsősorban a statinok) hatásairól készült részletes összefoglalás jól mutatja a terápiában rejlő lehetőségeket: a terápia a standard stroke-prevenciós beavatkozás nélkülözhetetlen elemévé vált.

A stroke-megelőzés másik – a megfelelő antihipertenzívumok mellett – ma már egyértelműen elhagyhatatlan gyógyszercsoportját a thrombocytaaggregáció-gátló szerek alkotják. Nagy érdeklődés kísérte a Sanofi-Synthelabo által szponzorált MATCH vizsgálatot: a korábbi CAPRIE vizsgálat és az újabb, kardiológiai betegeken végzett gyógyszervizsgálatok eredményei alapján arra kerestek választ, hogy az atherothrombosisban szenvedők széles körében leghatékonyabb hosszú távú clopidogrelkezelés eredményei tovább javíthatók-e a stroke-betegeknél, ha a betegek a tartós clopidogrelterápia mellett acetilszalicilsavat is kapnak. Az eredmények azt mutatják, hogy az agyi érbetegségek patomechanizmusa jóval bonyolultabb annál, minthogy más szervek kezelésének eredményei az agyat érintő elváltozások esetén is könnyedén elérhetőek legyenek.

dr. Horváth Sándor