Agyérbetegségek 2004;10(2):1.

KEDVES OLVASÓ!

 

Az orvosi terápiák megválasztásánál – a bizonyítékokra támaszkodó beavatkozások hatékonyságának ismerete mellett – ma már a kezelések költséghatékonyságának ismerete is kiemelkedő szempont: egy adott beavatkozásra fordított költség mekkora hasznot eredményez rövid és hosszú távon a beteg és a – kezelési költségek kifizetéséhez jelentősen hozzájáruló – társadalom számára. A költséghatékonysági vizsgálatok eredményeit mindinkább figyelembe kell vennünk mindennapos döntéseink során.

A kórkép gyakorisága miatt a stroke (és a többi cardiovascularis betegség) akut és hosszú távú – premier vagy szekunder prevenciós – kezelése rendkívül jó példa arra, hogy a kezelés egyéni hatékonyságát és a terápia költségességét mennyire fontos egyidejűleg figyelembe venni. Emiatt határoztunk úgy, hogy jelen számunkban kiemelten foglalkozunk a stroke-terápia egészség-gazdaságtani szempontjaival. Egy elterjedten alkalmazott antihipertenzívum költséghatékonysági vizsgálata bemutatása kapcsán az eredményeken túl átfogó ismertetést olvashatnak a kérdéskör módszereiről is. Hasonló jellegű felmérést végeztek – elgondolkoztató eredményekkel – egy thrombocytaaggregáció-gátló szer költséghatékonyságával kapcsolatosan is. Tervezzük, hogy későbbi lapszámainkban más, a stroke-terápia széles körben használt szerek hasonló vizsgálati eredményeit is bemutatjuk.

Ez év májusában rendezték meg a németországi Mannheimben a XIII. Európai Stroke Kongresszust, amelyet a rendezők – a résztvevők száma és a bemutatott eredmények alapján egyaránt – az eddigi stroke-kongresszusok legsikeresebbjének minősítettek. Különösen nagy jelentőségű a stroke-betegség közép- és kelet-európai hatásainak csökkentése érdekében tett – hazai kezdeményezésre a kongresszus külön szimpóziumán megvitatott, és a résztvevők mellett az Európai Stroke Council vezetősége is elfogadott – felhívás; a manifesztumot részletesen ismertetjük. Emellett a kongresszus egy-egy témakörének összefoglalása alapján olvasóink képet alkothatnak a stroke-kutatás és -terápia legfrissebb eredményeiről: hol tart ma ezen a téren Európa?

dr. Horváth Sándor