Agyérbetegségek 2003;9(4):1.

KEDVES OLVASÓ!

 

Nem könnyű manapság az egészségügyben dolgozók, a betegekért tenni akarók helyzete. Az anyagi feltételek – mindenki érezheti nap mint nap – különböző okból szűkülnek. Az etikai kérdések – minden, a médiát figyelemmel kísérő magyarországi lakos értesülhet róla – ilyen-olyan okból naponta kerülnek terítékre és gyengítik az orvos-beteg közötti bizalmi kapcsolatot; az egészségügy jövőjét érintő információcsomagok pedig – egymásnak gyakran ellentmondva – napról napra változnak.

Számunkra az a kötelező feladat, hogy nyomon kövessük szakmánk fejlődését, annak megfelelő felfogásban gyógyítsunk, hogy eskünkhöz híven valóban a lehető legmagasabb színvonalon folytathassuk mindennapi tevékenységünket.

Az Agyérbetegségek jelen száma is ez utóbbi gondolat jegyében született. Elsőként összefoglalóan ismertetjük kilenc, a cardiovascularis betegségekkel foglalkozó magyarországi tudományos társaság – köztük a Magyar Stroke Társaság – részvételével tavaly ősszel tartott interdiszciplináris fórum közösen elfogadott megállapításait. Az állásfoglalás a legfrissebb európai irányelvekkel harmonizál, a cardiovascularis betegségek szempontjából veszélyeztetettekre általános érvényű, és interdiszciplinárisan alkalmazandó.

Szikora István és munkatársai az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetből és az Országos Kardiológiai Intézetből áttekintő képet vázolnak fel részben külföldi, részben hazai tapasztalatok alapján a carotisszűkületek endovascularis kezelésének mai helyzetéről, indikációs köréről, módszeréről, és a carotisműtétek sorában jelenleg elfoglalt helyéről. Várjuk, és készséggel helyt adunk minden, a témával foglalkozó hozzászólásnak vagy dolgozatnak abból az okból is, hogy mielőbb konszenzus alakulhasson ki az egyes műtéti technikák pontos indikációjáról.

A kialakult vascularis dementia kezelésére igazolt és elfogadott gyógyszeres kezelés jelenleg nem ismert. Míg Alzheimer-kórban a kolinerg diszfunkció kezelésére az acetil-kolin-észteráz-gátlók alkalmazása elfogadott és ajánlott terápia, a hasonló patológiai eltéréseket is mutató vascularis dementiában ez a kezelési mód hivatalosan még nem támogatott. Az ismertetett multicentrikus, randomizált vizsgálat megerősíti a kezelés indokoltságát vascularis dementiában is; bizonyítékát adja a gyógyszercsoport hatásosságának, és alátámasztja alkalmazásának kiterjeszthetőségét erre a dementiatípusra is.

dr. Horváth Sándor