Agyérbetegségek 2003;9(3):8-9.

KOMMENTÁR

A dementia megelőzése: reális lehetőség vagy mítosz?

dr. Tariska Péter
Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, Memória Klinika;
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 116.;
E-mail: tariska@opni.hu

 

A dementia előfordulása a 65 évesnél idősebbek között 10%. Ma hazánkban a lakosság 20,8%-a 60 évesnél idősebb. Nálunk is feltételezhető a korszerű iparral rendelkező egyéb országokban észlelhető tendencia: a következő 30 évben az idősek száma megkétszereződik; előrejelzés szerint öt éven belül több lesz nálunk az idős, mint a 14 év alatti. A dementia kialakulásának legfontosabb kockázati tényezője az életkor, de emellett sok más faktort is ismerünk, ezeket az 1. táblázatban foglaltam össze.

A dementia kockázati tényezői

Bizonyított kockázatfokozó tényezők
Hypertonia, szívritmuszavar, obesitas, diabetes mellitus, a szérumkoleszterin-szint bizonyos fajtájú emelkedése stb.
A családban dementia előfordulása
Genetikai tényezők, például apolipoprotein-E e4 jelenléte
Nem: Alzheimer-kórban a női, vascularis dementiában a férfi nem
Dohányzás (Alzheimer-kórban is!)

Lehetséges kockázatcsökkentő tényezők
Magasabb iskolai végzettség
Korábbi kezelés gyulladásgátló szerrel vagy posztmenopauzális ösztrogénpótlás (kismértékben csökkentik az Alzheimer-kór előfordulását)
Csekély mértékű (!) alkoholfogyasztás
Antioxidánsokban (főleg E-vitaminban) gazdag étrend

A dementia két leggyakoribb oka az Alzheimer-betegség és a vascularis dementia. Etiopatogenezisük több ponton is összekapcsolódik (1); kiemelkedő mozzanat a fehérállományi károsodás (2) és az agyi hipoperfúzió (3). Jól ismert a hypertonia és számos neuropszichiátriai kórtünet – így a szorongás és depresszió – szoros kapcsolata is (4), nagy jelentőségű a stressz, amely magas vérnyomást is eredményezhet, de egyéb úton is hozzájárulhat a mentális hanyatlás kialakulásához. Ennek részleteit Sapolsky (5) nyomán módosítva, az 1. ábra szemlélteti.

1. ábra. A stressz és a dementia lehetséges összefüggései

A stressz és a dementia lehetséges összefüggései

Sertralinnal végzett kezelés – a SADHART vizsgálat keretében (6) – szívbetegeknél hatékonynak bizonyult a depresszió kockázata csökkentésében; ennek lehetséges hatásmechanizmusait Bánki foglalta össze a közelmúltban (7). A vascularis eredetű kognitív hanyatlás és depresszió újabban leírt sajátos formája a vascularis depresszió, amelyben jelentős a hypertoniagyakoriság, általában enyhe, de detektálható kognitív teljesítménycsökkenés, változatos neuroradiológiai kórjelek és néhány speciális vonást is hordozó depresszió jelentkezik (8).

A progress vizsgálat (9) egyértelműen alátámasztotta az átmeneti ischaemiás attak vagy a szélütés utáni, perindoprillel végzett antihipertenzív kezelés dementiakockázat-csökkentő effektusát: a szélütés szövődményeként kialakult dementia 34%-kal volt kevesebb az aktív kezelést kapó – perindopril±indapamid – betegek között; a kognitív hanyatlás kockázata 45%-kal csökkent (p=0,01). Ez azért is nagyon lényeges, mert régóta szinte tankönyvi adat az, hogy ischaemiás stroke után a dementia kialakulásának kockázata kilencszeresre nő (10)! A szélütés legfontosabb kockázati tényezője a hypertonia (11). A mentális hanyatlás kockázatcsökkentésében a cerebrovascularis betegségeknél alapvető jelentőségű az (újabb) agyi infarktus keletkezésének megelőzése; ki kell azonban emelni azt, hogy a hypertonia kezelésének nagy jelentősége lehet a dementia mértékét el nem érő, enyhe kognitív zavar (korábbi nevén: vascularis encephalopathia) megelőzésében is.

A dementia jelentősen aluldiagnosztizált tünetcsoport: körülbelül 70%-át még a fejlett infrastruktúrájú Amerikai Egyesült Államokban sem ismerik fel (12). A korai diagnózis feltétele a hatékony szűrés; ebben nagyon egyszerű, két-három perc alatt elvégezhető, gyors vizsgálatok – például a három szóra való visszaemlékezésből és óratesztből álló Mini-Cog (13) – is nagy segítséget nyújthatnak. A szűrés, illetve mentális hanyatlás felismerésének jelentősége:

A dementia megelőzésének mai lehetőségei bár szerények, de egyértelműek; a legfontosabbak a következők:

 

Irodalom

 1. Tariska P. Dementiák etiopatogenetikai modelljei, különös tekintettel az Alzheimer-kór és a cerebrovascularis dementia kapcsolatára. Agyérbetegségek 1999;5(4):2-4.
 2. Scheltens P (ed). White matter disease. Dement Geriatr Cogn Disord 1998;9(suppl1):1-46.
 3. Horváth S. A krónikus agyi keringési elégtelenség sajátosságai és lehetséges kezelése. Agyérbetegségek 1999;5(4):5-7.
 4. Niaura R, Goldstein MG. Hypertension. In: Robinson RG, Yates WR (eds.). Psychiatric Treatment of the Medically Ill. New York-Basel: Marcel Dekker Inc, 1999. p. 66-85.
 5. Sapolsky RM. Glucocorticoids and hippocampal atrophy in neuropsychiatric disorders. Arch Gen Psychiatry 2000;57:925-35.
 6. Glassman AH, O'Connor CM, Califf RM, et al. Sertraline treatment of major depression in patients with acute MI or unstable angina. JAMA 2002;288:701-9.
 7. Bánki MC. SADHART: szomorú szív – szomorú lélek? Neuropsychopharm Hung 2003;5:33-9.
 8. Kálmán J. Stressz, depresszió, vascularis dementia és vascularis depresszió, avagy a gerontopszichiátria Bermuda-háromszöge. Clin Neurosci/Ideggy Szle 2000;53:191-3.
 9. Progress Collaborative Group. Effects of blood pressure lowering with perindopril and indapamide therapy on dementia and cognitive decline in patients with cerebrovascular disease. Arch Intern Med 2003;163:1069-75.
 10. Tatemichi TK, Pik M, Bagiella E et al. Dementia after stroke in a hospitalised cohort: results of a longitudinal study. Neurology 1994;44:1185-91.
 11. Nagy Z (szerk.). Stroke kézikönyv. Budapest: Springer; 1999.
 12. Valcour VG, Masaki KH, Curb JD, et al. The detection of dementia in the primary care setting. Arch Intern Med 2000;160:2964-8.
 13. Tariska P, Paksy A. Mini-Cog: a mentális hanyatlás „ultrarövid” és egyszerű szűrésének lehetősége. Orv Hetil 2003;144:803-9.

 

Magyarországon forgalomban lévő, sertralintartalmú gyógyszerek: Zoloft, Stimuloton; perindoprilt tartalmazó gyógyszerek: Coverex, Coverex Komb., Noliprel