Agyérbetegségek 2003;9(3):1.

KEDVES OLVASÓ!

 

A stroke szekunder prevenciójával foglalkozó PROGRESS vizsgálat során stroke-ot elszenvedett betegeknek – függetlenül attól, hogy vérzéses vagy ischaemiás stroke-on estek át, illetve hypertoniások voltak-e vagy sem – vérnyomáscsökkentő perindoprilt ± vízhajtó indapamidot adtak. A vizsgálat során nyomon kísérték a kezelés folyamán – a stroke, valamint az egyéb cardiovascularis kimeneteli eseményre kifejtett hatáson túl – a betegek kognitív képességeinek változását, s a dementia kialakulását is. Ennek elemző vizsgálatát ismertetjük jelen számunkban. A probléma alapos körüljárása annál inkább indokolt, mert a stroke-ot elszenvedett beteg (és hozzátartozói) állapotát nagymértékben befolyásolja a kognitív funkciók változása. A stroke-terápia során kiemelt cél a dementia kialakulásának hátráltatása/meggátlása, illetve a kognitív funkciók romlásának megakadályozása. Nekünk is érdemes a mindennapi gyakorlat szempontjából előtérbe helyezni ezt a problémát, amit a kérdéskör két kiváló magyar szakértője is kommentál.

Az eredeti közlemények sorából a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikája munkacsoportjának kiemelkedően érdekes vizsgálatát közöljük; Szapáry László és munkatársai a thrombocytaaggregációt gátló szerek in vitro effektivitását elemezték, krónikus gyógyszerszedés során. Vizsgálataik eredménye alaposan megfontolandó; biztos, hogy az adott kérdéskör jóval kisebb gyakorlati – és finanszírozási! – figyelmet kap mindennapi gyakorlatunkban, mint amennyi indokolt lenne.

A bizonyítékokon alapuló orvoslás rendkívül fontos forrását képezik a tudományos igényű klinikai gyógyszervizsgálatok. Mint minden tudományágnak, ennek is kialakult a maga szigorú szabályrendszere, megfelelő nyelvezettel. Igazán pontosan csak akkor érthetjük meg e vizsgálatok üzenetét, csak akkor ítélhetjük meg tudományos értékét, ha nyelvezetével is tisztában vagyunk. E tekintetben hiánypótló munkának számít Hajdú Eleonóra és munkatársának „szótára”, amely segít megérteni a terület terminus technicusait.

Reméljük, a kedves Olvasó haszonnal forgatja jelen lapszámunkat is.

dr. Horváth Sándor