Agyérbetegségek 2003;9(2):1.

KEDVES OLVASÓ!

 

A haemorrheologiai faktorok fontos szerepet játszanak az akut és krónikus ischaemiás cerebrovascularis betegségek patomechanizmusában, bár a stroke-betegek gondozásában az egyre több prevenciós lehetőség mellett valószínűleg nem fordul feléjük kellő figyelem. A pécsi munkacsoport klinikai vizsgálat keretében háromszáz, régóta agyérbetegségben szenvedő beteg reológiai paramétereit vetette össze egészséges kontrollokéval. A csoportok között – a széles körben alkalmazott másodlagos prevenciós kezelések ellenére – észlelt eltérések felhívják a figyelmet e jellemzők ellenőrzésének fontosságára, hiszen az eltérések megfelelő korrekciója csökkentheti az újabb stroke fellépésének rizikóját.

A spontán intracerebralis vérzések konzervatív, illetve sebészi kezelésének ütemezését, módjait és gyakorlati kivitelezését tekintve még mindig nincs megfelelően rugalmas nézeteken alapuló konszenzus a betegek ellátásáért felelős egyes diszciplinák képviselői – neurológusok, aneszteziológusok, idegsebészek – között. Az OITI kiváló idegsebészei összefoglaló munkájukban áttekintik a multidiszciplináris ellátási forma jelenlegi adottságait – amelyeket a hazai egészségügy financiális adottságai nemcsak szakmai szemszögből befolyásolnak –, és javaslatot tesznek az adott helyzet optimális kezelésének lehetőségeire is.

„Statins are the new aspirin” – ahogy az ASCOT-LLA egyik vizsgálatvezetője, Rory Collins korábban kijelentette. Valóban: a mintegy két hónapja közölt újabb statinvizsgálat, az ASCOT-LLA is igazolta a várakozásokat, a statinok vascularis események kockázatát csökkentő jelentős hatását. A napi 10 mg atorvastatint szedő hypertoniás, cardiovascularis események tekintetében közepes rizikójú, normo- vagy hypocholesterinaemiás betegek súlyos coronariaeseményeket érintő kockázatcsökkenése 36%-os volt, stroke-kockázatuk pedig 27%-kal csökkent. A hatás független volt attól, hogy a betegek szedtek-e thrombocytaaggregációt gátló szert, vagy sem. Mostani számunkban ezt a stroke-megelőzés szempontjából is nagy jelentőségű vizsgálatot összefoglalóan ismertetjük. Úgy tűnik, ismét eljött az ideje a prevenciós kezelési útmutatók megújításának.

dr. Horváth Sándor