Agyérbetegségek 2003;9(S1):1.

KEDVES OLVASÓ!

 

A betegségmegelőzés kiemelt fontosságú népegészségügyi szinten és mindennapi gyakorlatunkban egyaránt. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése az Egészséges Nemzetért népegészségügyi program 2001–2010 első és második alprogramjának anyagát képezi. Az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programja a koszorúér- és agyérbetegségek okozta halálozások visszaszorítását ugyancsak fő feladatként fogalmazta meg (remélhetőleg kellő támogatásban is részesül).

Az egyes betegségek megelőzésének szakmailag elfogadható módját ma a bizonyítékokra támaszkodó prevenciós stratégiák, eljárások, gyógyszerek alkalmazása biztosítja. A bizonyítékokat az evidence based medicine (bizonyítékokra támaszkodó orvoslás) által elfogadott megközelítések szolgáltatják. Közülük a leginkább megalapozottak a tudomány szabályai szerint megvizsgált feltételezések igazolása nagy betegszámú randomizált vizsgálatokkal, valamint e vizsgálatok metaanalízisei által megerősített bizonyítékok. Mindennapi döntéseinket ezen bizonyítékok ismerete kell, hogy irányítsa.

Különszámunk, amely az Aventis gyógyszergyár magyarországi képviselete támogatásával jött létre, a stroke legfontosabb befolyásolható rizikótényezőjének, a hypertoniának kezelésével, illetve egyes ACE-gátlók nem pusztán vérnyomáscsökkentő hatáson alapuló stroke-megelőző tulajdonságaival foglalkozik, a bizonyítékokon alapuló orvoslás szabályainak tükrében. A kiadvány az összefoglaló áttekintéseken túl az Agyérbetegségekben e témában korábban megjelent dolgozatokat, valamint a HOPE vizsgálatot és annak egyes alvizsgálatait összefoglaló tanulmányokat is tartalmazza.

dr. Horváth Sándor