Agyérbetegségek 2003;9(1):1.

KEDVES OLVASÓ!

 

A Magyar Stroke Társaság VI. Konferenciája néhány napja fejeződött be Zalakaroson. A résztvevők nagy száma a stroke-betegség fokozódó jelentőségét tükrözi, a résztvevők jó hangulata a rendezést dicséri. Érdekes előadások, értékes poszterek, referátumok és szimpóziumok ismertették a hazai munkacsoportok erőfeszítéseinek eredményét és a nemzetközi trendeket. A konferenciát dr. Nikl János főorvos irányításával a Zala Megyei Kórház Neurológiai Osztálya szervezte, mindannyiunk megelégedésére. Köszönet érte.

Többek szerint a konferencia egyik legizgalmasabb része a carotisszűkületek stentműtétei módszereinek és első hazai eredményeinek ismertetése volt. Sajnálatos, hogy a hazai érsebészet alig képviseltette magát konferenciánkon, így hiányzott a metodikák mellett és ellen szóló érvek egyensúlya. Holott jó alkalom nyílt volna a vascularis neurológia művelői előtt megvitatni a hagyományos érműtétek és az endovascularis carotisműtétek előnyeit és hátrányait, és a rendelkezésre álló adatok segítségével behatárolni – amennyire ez most lehetséges – a két műtéti megoldás helyét. A vélemények nyílt ütköztetése továbbra is várat magára, mindannyiunk okulására.

A konferencián a közgyűlésen módosították a Magyar Stroke Társaság Alapszabályát. Terveink szerint a következő számunkban ismertetjük a módosított alapszabályt.

Most, hogy az új év első számát tartja kezében az Olvasó, szólnunk kell egy, az újságunkat érintő változásról. Eltelt néhány év és úgy gondoltuk, megújult formával köszöntjük az Olvasót. Reméljük, elnyeri tetszésüket az új külső és tipográfia. Újságunk tartalmáról és felépítéséről sok pozitív véleményt, visszajelzést kaptunk; igyekszünk frissen tartani mondanivalóját, tartalmát, tematikájával alkalmazkodni a szakma fejlődéséhez.

Továbbra is várjuk az agyérbetegségekkel kapcsolatos eredeti közleményeket, amelyeket szerkesztőségünk, illetve szükség esetén felkért szakértő lektorál. Továbbra is szándékunkban áll PhD-munkák téziseit megjelentetni, amelyek – azon túl, hogy több éves erőfeszítések értékes eredményét tükrözik – közérdeklődésre is számot tarthatnak. Változatlanul jelentkezünk randomizált kontrollált vizsgálatok rövidebb-hosszabb ismertetéseivel. E vizsgálatok alapos ismerete nélkül nem alkalmazhatóak megfelelően a bizonyítékokkal alátámasztott kezelések eredményei, nem művelhető korszerűen az orvoslás művészete. Holott mi más lehet mindannyiunk célja?

dr. Horváth Sándor