Agyérbetegségek 2002;8(2):1.

KEDVES OLVASÓ!

 

A stroke-betegek rehabilitációja során alkalmazott gyógyszeres terápiák összehasonlításáról a nemzetközi szakirodalomban is meglehetősen kevés közlemény található. Többek között ezért is érdemel megkülönböztetett figyelmet Halmos Béla főorvos közleménye, aki az e betegek rehabilitációja során alkalmazott vinpocetin- és piracetamkezelés hatását veti össze.

A 3-hidroxi-3-metilglutaril-koenzim-A- (HMG-CoA-) reduktáz-gátlóknak – közkeletű nevükön a statinoknak – lipidszintcsökkentő hatásuk mellett még számos más biológiai effektusuk is van. Rory Collins, a MRC/BHF vizsgálat vezetője, eredményeik birtokában a statinokat – a vascularis események megelőzésében észlelt rendkívüli hatékonyságuk miatt – korunk „új aszpirinjének” nevezte. Csányi Attila e szerek hatásmechanizmusáról és a stroke kezelésében betöltött szerepükről közöl összefoglaló tanulmányt.

Klinikai vizsgálatokkal foglalkozó blokkunk a HOPE vizsgálat stroke-betegekkel kapcsolatos részeredményeinek részletes elemzését közli. A HOPE alvizsgálata az ACE-inhibitor ramiprilnek a stroke-betegek akut és hosszú távú prognózisát befolyásoló hatását mutatja be.

Tájékoztatjuk mindazon olvasónkat, akik valamilyen ok folytán nem lehettek jelen, hogy június 20–22. között Egerben rendezték meg az V. Neuroszonológiai Szimpóziumot, a Markhot Ferenc Kórház Neurológiai Osztálya, dr. Valikovics Attila és munkatársai szervezésében. A szimpóziumról annyit bocsátanék előre, hogy a mintegy 150 résztvevő remek hangulatú, kiemelkedően jó színvonalú előadásokat hallhatott, élénk vitákkal, előrevivő diszkussziókkal. A hazai stroke-ellátás nemzetközi színvonalhoz közelítését, a korszerű stroke-ellátás szemléletének hazai terjedését nagymértékben segíthetik a hasonló rendezvények. A rendezvény témájáról, az előadásokról és a konklúziókról következő számunkban részletesen beszámolunk.

dr. Horváth Sándor