Agyérbetegségek 2002;8(1):1.

KEDVES OLVASÓ!

 

Az alvási apnoe szindróma és a stroke kapcsolatának vizsgálata régóta szerepel a kutatólaboratóriumok és klinikusok programjában. Az alvási apnoe mint a stroke rizikótényezője egyre nagyobb figyelmet kap a stroke-prevencióban. Ugyanakkor kevés adat ismert arról, hogy a különböző etiológiájú akut stroke-ok során észlelt alvási apnoe szindróma mindig a stroke-hoz vezető okként szerepel-e? Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet klinikusai az ischaemiás és a vérzéses stroke-ok akut és krónikus fázisában vizsgálták az alvási apnoe előfordulását és jellegzetességeit. Közleményükben az alvási apnoe és a stroke kapcsolatának nem közismert aspektusára világítanak rá.

A cerebrovascularis eseményeket megelőző, kísérő és követő áramlásdinamikai változások vizsgálatában pótolhatatlan segítséget nyújt a transcranialis Doppler-módszer. A TCD-vizsgálat gyakorlati, a klinikum részéről leggyakrabban használt alkalmazási lehetőségeit és az alkalmazás korlátait olvashatják összefoglaló közleményünkben. A cikk elsősorban a TCD-vizsgálatot kérő és annak eredményeit alkalmazó klinikusok számára nyújt hasznos információkat.

A stroke primer és szekunder prevenciója az elmúlt években kiemelt egészségügyi feladattá vált a fejlett egészségüggyel rendelkező országokban. Amellett, hogy a világ számos országában már a második leggyakoribb halálok, néhány országban a mortalitás vezető okává vált. Kiemelt érdeklődésre tart számot minden olyan terápiás beavatkozás, amely csökkenti a stroke kockázatát. Érthető, hogy egyre nagyobb várakozás kíséri az évek során előzetes közleményekben és kongresszusokon részletekben ismertetett stroke-prevenciós klinikai vizsgálatok végső eredményeit. Ezúttal az utóbbi évek egyik nagy érdeklődéssel várt stroke-prevenciós tanulmányát, a PROGRESS eredményeit ismertetjük.

dr. Horváth Sándor