Agyérbetegségek 2002;7(2):1.

KEDVES OLVASÓ!

 

Az akut ischaemiás stroke terápiájában a stroke-részlegek működését, az acetilszalicilsav-kezelés azonnali elindítását és az rt-PA-val végzett thrombolysist kivéve nem ismerünk bizonyítottan hatékony kezelést, annak ellenére, hogy világszerte nagy erőfeszítéseket tesznek újabb hatékony kezelési eljárások és gyógyszerek felfedezésére. Annál inkább eredményesek a stroke primer, illetve szekunder megelőzésére bevezetett különböző terápiás próbálkozások. Jelen számunkban a SECURE vizsgálat eredményeit ismertetjük, amelyben a ramipril carotis-atherosclerosisra kifejtett hatását vizsgálták. Az ACE-gátló szerek újabban igazolt stroke-megelőző hatása jelentősen befolyásolhatja a stroke morbiditási adatait.

Előző lapszámunkban összefoglaló közlemény jelent meg a funkcionális képalkotó vizsgálatoknak a dementiához vezető betegségek diagnosztikájában játszott szerepéről és jelentőségéről. Az összefoglaló második, befejező részét most közöljük. Segítségével aktuális és teljes kép nyerhető e kórképek felismerése és elkülönítése terén az emissziós CT-vizsgálatok lehetőségeiről és perspektívájáról.

Az ismeretlen kórokú fiatalkori stroke-ok esetén mind gyakrabban mutatják ki különböző thrombophiliák szerepét. Pongrácz főorvos és munkatársai genetikai epidemiológiai tanulmányukban a protrombingén-polimorfizmus gyakoriságát vizsgálták hazai, 50 év alatti ischaemiás stroke-os betegeknél. A vizsgálat eredménye kiemeli a magyarországi genetikai epidemiológiai kutatások jelentőségét és lehetőségeit.

Fontos, stroke-kal kapcsolatos nemzetközi esemény zajlott június 5–9. között Debrecenben: az EUSI (European Stroke Initiative) nyári oktató kurzusát tartották a debreceni Idegklinika munkatársai szervezésében. Huszonkét országból mintegy 40 résztvevő érkezett, hogy meghallgassa Európa és Magyarország stroke-kutatásban és -kezelésben legjártasabb szakértőinek előadásait. A rendkívül színvonalas program és a remek rendezés a magyar stroke-neurológia növekvő tudományos szerepét jelentősen támogatta. Szerkesztőségünk – remélhetőleg már a következő lapszámunkban – igyekszik megismertetni az Agyérbetegségek olvasóit néhány kiemelkedő előadás összefoglalójával.

dr. Horváth Sándor