Agyérbetegségek 2000;6(2):1.

KEDVES OLVASÓ!

 

A modern stroke-ellátás nem nélkülözheti az akut stroke utáni maradványállapotok szakszerű rehabilitációs kezelését. E számunkban a hemipareticus stroke-betegek rehabilitációjának strukturált áttekintéséről olvashatnak. Az összefoglalás elsősorban a betegeik számára rehabilitációs kezelést kérő orvoskollégák részére nyújt alapvetően fontos és hasznos információkat.

Ez év tavaszán Marosvásárhelyen nagy sikerű konferenciát tartottak a neurológia és a stroke legérdekesebb és a gyakorlat számára legfontosabb fejezeteiből. Mindez azért kívánkozik ide, mert a konferencia szervezését a marosvásárhelyi kollégákkal karöltve a Debreceni Neurológiai Klinika munkatársai végezték, és amelyet a Magyar Stroke Társaság és a Közép- és Kelet-európai Stroke Társaság is támogatott az Európai Neurológiai Társaságok Szövetsége és a Neurológiai Világszövetség Neuroszonológiai Kutatócsoportja mellett. Neves magyarországi előadók mellett K-A. Hossmann (Németország), R. Ackerstaff (Hollandia), A. Alexandrov (USA), A. Czolkowska (Lengyelország) tartott előadást, hogy csak néhányukat említsük. A konferencia szervezőinek hozzájárulásával jelen számunkban Hossmann professzor az agyi infarktusok patofiziológiájáról tartott előadásának első részét ismertetjük.

Szokásos, klinikai vizsgálatokat ismertető blokkunkban ezúttal a hypertonia kezelésének a dementia előfordulási gyakoriságára kifejtett hatását elemző SYST-EUR vizsgálatot ismertetjük. A vizsgálat eredménye egyértelműen feltárt még egy okot, amely miatt a stroke-rizikótényezőként legjelentősebb hypertonia hatékony kezelését mielőbb el kell kezdeni.

dr. Horváth Sándor